Συμβουλές για τους άνδρες που έχουν πρόβλημα με την ούρηση

Συμβουλές για τους άνδρες που έχουν πρόβλημα με την ούρηση

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
10 Λεπτά

Το να πηγαίνετε στην τουαλέτα είναι κάτι που θεωρείτε δεδομένο – μέχρι που ξαφνικά δεν μπορείτε (ή δεν μπορείτε να το κάνετε πολύ εύκολα). Είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο για τους άνδρες να έχουν πρόβλημα με το κατούρημα, ειδικά καθώς αυξάνεται η ηλικία τους από τα 50 και μετά.

Μην πεισμώνετε και αγνοείτε την κατάσταση. Υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπίσετε αυτό το ενοχλητικό ζήτημα, ώστε να μπορέσετε … να επιστρέψετε και πάλι στην κανονική ροή της ζωής.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τα προβλήματα με την ούρηση.

Προβλήματα του προστάτη

Ο διογκωμένος προστάτης είναι, μακράν, ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι άνδρες δυσκολεύονται να κατουρήσουν. Ο προστάτης βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη. Τα ούρα ταξιδεύουν από την ουροδόχο κύστη μέσω ενός καναλιού που περνά ακριβώς μέσα από τον προστάτη προς την ουρήθρα, από την οποία εξέρχονται από το σώμα.

Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, ο προστάτης μεγαλώνει – και αυτό έχει συνέπειες. Αυτή η διόγκωση συμπιέζει το κανάλι μέσα στον προστάτη, καθιστώντας το πιο στενό και δυσχεραίνοντας τη διέλευση των ούρων. Είναι μια αργή αλλαγή, αλλά είναι αυτή που τελικά θα παρατηρήσετε όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα.

Ένας διογκωμένος προστάτης μπορεί να οδηγήσει σε μια πληθώρα συμπτωμάτων, όπως:

 • Αδύναμη ροή ούρων.
 • Σφίξιμο για να σπρώξετε τα ούρα προς τα έξω.
 • Δυσκολία στην έναρξη της ροής ή ροή που σταματά και ξεκινά.
 • Αίσθημα ότι δεν μπορείτε να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας.
 • Σταγονίδια μετά την έξοδο από την τουαλέτα.
 • Σηκώνεστε για να ουρήσετε περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Πλήρης αδυναμία ούρησης.

Όταν δυσκολεύεστε να ουρήσετε, είναι λιγότερο πιθανό να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην τουαλέτα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο συχνές (και όλο και πιο εκνευριστικές) επισκέψεις για ούρηση, ακόμα και σε σταγόνες στο εσώρουχό σας ή σε ενοχλητικά “ατυχήματα” ή διαφυγές ούρων.

Πώς να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα ούρησης

Δεν υπάρχει τρόπος να αποτρέψετε τη διόγκωση του προστάτη. (Και πάλι, είναι κάτι που συμβαίνει φυσιολογικά.) Αλλά αν έχετε συμπτώματα κατά την ούρηση, υπάρχουν πολλές επιλογές για να βοηθήσετε τα πράγματα να ξαναρχίσουν να λειτουργούν σωστά.

Ενυδατωθείτε με προσοχή

Πίνετε τακτικά υγρά για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, αλλά να θυμάστε αυτό: Όσο περισσότερα υγρά πίνετε, τόσο πιο συχνά θα πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα – ειδικά αν πρόκειται για ένα είδος υγρού που ερεθίζει την ουροδόχο κύστη. Επομένως, να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι πίνετε και πότε το πίνετε. Για παράδειγμα:

 • Μειώστε την πρόσληψη υγρών το βράδυ, ειδικά αν διαπιστώνετε ότι πηγαίνετε τακτικά στις 2 π.μ. στην τουαλέτα για να κατουρήσετε. (Γενικά, συνιστάται να πίνετε λιγότερο από ένα ποτήρι νερό μετά τις 6 μ.μ. ή την ώρα του δείπνου).
 • Αποφύγετε τα τεχνητά γλυκαντικά και τις χρωστικές ουσίες, που μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας.
 • Περιορίστε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού και αναψυκτικών, λαμβάνοντας υπόψη την καφεΐνη που συνήθως περιέχεται στα ποτά αυτά. Η καφεΐνη έχει διουρητική δράση, δηλαδή σας κάνει να πρέπει να κατουράτε περισσότερο.
 • Να προσέχετε την κατανάλωση αλκοόλ. Η μπύρα, το ποτό και το κρασί μπορούν επίσης να δράσουν ως ερεθιστικά της ουροδόχου κύστης και διουρητικά, γεγονός που θα σας κάνει να κατουράτε πιο συχνά και να παράγετε περισσότερα ούρα.

Μην συγκρατείτε τα ούρα σας

Χρησιμοποιείτε τακτικά την τουαλέτα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν πρέπει να πάτε, πηγαίνετε. Μην τα κρατάτε γιατί η κύστη δεν είναι τόσο υπομονετική όσο ήταν όταν ήσασταν νεότεροι.

Σε γενικές γραμμές, η κύστη σας πρέπει να αδειάζει κάθε δύο με τρεις ώρες – ένας ρυθμός που σπάνια προτρέπεται στην καθημερινή ζωή. Από πολύ μικρή ηλικία, η κοινωνία μας μαθαίνει να κρατάμε τα ούρα μας. Σκεφτείτε το δημοτικό σχολείο και τη δασκάλα σας να σας λέει ότι δεν είναι ακόμα ώρα για να πάτε στην τουαλέτα

Εξασκηθείτε στο “διπλό άδειασμα”

Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να αδειάσετε πλήρως την κύστη σας, το “διπλό άδειασμα” μπορεί να είναι η σωστή κίνηση για εσάς.

Αφού τελειώσετε την επίσκεψή σας στην τουαλέτα, περιμένετε 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό και στη συνέχεια προσπαθήστε να βγάλετε λίγα ούρα ακόμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να αδειάσει η κύστη πιο ολοκληρωτικά, γεγονός που μπορεί να σας δώσει περισσότερο χρόνο μέχρι την επόμενη επίσκεψή σας.

Βασικά, σκεφτείτε την ουροδόχο κύστη σας σαν έναν κουβά κάτω από έναν σωλήνα που έχει διαρροή: Αν την αδειάζετε μόνο μέχρι τη μέση, πρέπει να την αδειάζετε δύο φορές πιο συχνά για να μην ξεχειλίσει.

Επανεξετάστε τη ρουτίνα του ύπνου σας

Βεβαιωθείτε ότι η επίσκεψη στο μπάνιο είναι το τελευταίο πράγμα που κάνετε πριν από τον ύπνο. Το άδειασμα της κύστης πριν κοιμηθείτε σημαίνει ότι η ουροδόχος κύστη θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να γεμίσει (και να φτάσει στο όριο της χωρητικότητάς της) ενώ είστε στο κρεβάτι.

Παρεμπιπτόντως, αν ουρείτε πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας – ας πούμε, τρεις ή τέσσερις φορές (ή και περισσότερο) – μπορεί να έχετε υπνική άπνοια.

Η υπνική άπνοια, που συχνά συνδέεται με το ροχαλητό, είναι μια κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή μπορεί να διακόπτεται. Αυτό κάνει τον οργανισμό να παράγει περισσότερα ούρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και σας κάνει να ξυπνάτε συχνά. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει στη συνήθεια να σηκώνεστε τακτικά από το κρεβάτι και να πηγαίνετε στην τουαλέτα.

Ξεχάστε τα συμπληρώματα διατροφής

Ορισμένα βότανα και συμπληρώματα διατροφής διατίθενται στο εμπόριο για την υγεία του προστάτη, αλλά η μία μελέτη μετά την άλλη εγείρουν αμφιβολίες για την πραγματική αποτελεσματικότητά τους. Για την ακρίβεια, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπληρώματα μπορεί ακόμη και να οδηγήσουν σε προβλήματα του προστάτη.

Το συμπέρασμα; Μην ελπίζετε ότι θα βρείτε ένα “μαγικό χάπι” για την υγεία του προστάτη στο ράφι με τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα. (Ωστόσο, υπάρχουν φάρμακα που μπορεί να βοηθήσουν σε αυτό).

Η Νο. 1 συμβουλή για τα προβλήματα με το κατούρημα

Ενώ αυτές οι συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα προβλήματα με την ούρηση, δεν υποκαθιστούν αυτό που πραγματικά πρέπει να γίνει: Αν έχετε ενοχλητικά συμπτώματα, επισκεφθείτε έναν ουρολόγο. Μην το αγνοείτε απλώς.

Οι δυσκολίες στην ούρηση μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από ένα μεγάλο ενοχλητικό πρόβλημα, άλλωστε. Μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας ή να είναι σημάδι ενός δυνητικά πιο σοβαρού ιατρικού προβλήματος.

Μια παρατεταμένη απόφραξη μπορεί να συσσωρευτεί στην ουροδόχο κύστη σας και στη συνέχεια να ασκήσει πίεση στα νεφρά σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, μπορεί επίσης να έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσετε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και πέτρες στην ουροδόχο κύστη σας.

Και ενώ ο διογκωμένος προστάτης είναι συνήθως η αιτία των προβλημάτων ροής ούρων, δεν είναι πάντα ο ένοχος. Αν και λιγότερο συχνά, ορισμένοι τύποι καρκίνου και διάφορες λοιμώξεις μπορεί να δυσκολεύουν την ούρηση.

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη (υπερλειτουργική κύστη, υπεραντιδραστική κύστη) και οι ερεθιστικές ουσίες για την κύστη είναι επίσης συχνές αιτίες επείγουσας ούρησης και συχνουρίας.

Αν δείτε αίμα στα ούρα σας, πάρτε τηλέφωνο και προγραμματίστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας. Τα ούρα με αίμα δεν είναι ποτέ φυσιολογικά και είναι πάντα κάτι που δικαιολογεί τον άμεσο έλεγχο.

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που δεν μπορείτε να ουρήσετε καθόλου.

Θεραπείες για τον διογκωμένο προστάτη

Τώρα, τα καλά νέα. Εάν ο διογκούμενος προστάτης σας δυσκολεύει την ούρηση, υπάρχουν αρκετές θεραπευτικές επιλογές που αποδίδουν αποτελεσματικά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων:

Φάρμακα: Ένα φάρμακο από το στόμα είναι ένα εύλογο σημείο για να ξεκινήσετε. Είναι συνήθως ένα χάπι μία φορά την ημέρα, με λίγες παρενέργειες. Το μειονέκτημα, ωστόσο, είναι ότι αν αντιμετωπίζετε τη διόγκωση του προστάτη με φαρμακευτική αγωγή, αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο θα είναι απαραίτητο για όλη σας τη ζωή.

Ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες: Οι ουρολόγοι μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με ελάχιστα επεμβατικές διαδικασίες – συχνά στο ιατρείο. Μία από αυτές χρησιμοποιεί ατμό για να συρρικνώσει το εσωτερικό του προστάτη σας. Μια άλλη κρατά το κανάλι ανοιχτό με μια σειρά εμφυτευμάτων. Υπάρχουν επίσης προσωρινά ενθέματα που μελετώνται, τα οποία βοηθούν στη διάταση του καναλιού. Αυτές οι θεραπείες είναι μια καλή επιλογή, καθώς συχνά έχουν χαμηλό κίνδυνο παρενεργειών.Χειρουργική επέμβαση: Οι επεμβάσεις που γίνονται στο χειρουργείο, είναι η πιο οριστική επιλογή. Ανοίγουν το κανάλι του προστάτη σας για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα αφαιρώντας την περίσσεια ιστού που έχει αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου. Κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις, που γίνονται υπό αναισθησία, μπορούν να γίνουν στα εξωτερικά ιατρεία. (Άλλες μπορεί να απαιτούν διανυκτέρευση στο νοσοκομείο).

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.