ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ

Πώς αντιδρούμε στo αίτημα ΄΄Θέλω να πάω σπίτι μου΄΄ ενός ανθρώπου με Αλτσχάιμερ

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Το να ακούς κάποιον να λέει “Θέλω να πάω σπίτι μου” ξανά και ξανά είναι κάτι που οι φροντιστές ασθενών με Αλτσχάιμερ και άνοια αντιμετωπίζουν συχνά.

Είναι ιδιαίτερα ανατριχιαστικό να το ακούς ενώ βρίσκονται ήδη στο σπίτι τους.

Αλλά όταν κάποιος πάσχει από άνοια, απλά δεν λειτουργεί η λογική προκειμένου να του εξηγήσετε ότι είναι ήδη στο σπίτι του ή ότι δεν μπορεί να επιστρέψει σε ένα προηγούμενο σπίτι.

Αντ’ αυτού, είναι πιο χρήσιμο να απαντήσετε με τρόπο που να παρηγορεί και να ηρεμεί τον ηλικιωμένο.

Εξηγούμε γιατί κάποιος εξακολουθεί να ζητάει να πάει σπίτι του και παρουσιάζουμε 3 ευγενικούς, καθησυχαστικούς τρόπους απάντησης που τον βοηθούν να απαλλαγεί από αυτήν την εμμονή.

Γιατί κάποιος με άνοια ζητά να πάει σπίτι του

Το Αλτσχάιμερ και η άνοια πλήττουν τον εγκέφαλο και κάνουν το άτομο να βιώνει τον κόσμο με διαφορετικούς τρόπους.

Έτσι, αυτό που ακούμε ως “θέλω να πάω σπίτι” είναι συχνά ένα αίτημα για ανακούφιση και όχι κυριολεκτικά ένα αίτημα να πάει κάπου.

Το πιο καλοσυνάτο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να ανταποκριθούμε σε αυτό που ζητούν, να επικεντρωθούμε στην παρηγοριά που μπορούμε να προσφέρουμε, να τους καθησυχάσουμε και να ανταποκριθούμε στα συναισθήματα που κρύβονται πίσω από το αίτημά τους.

Ο στόχος είναι να μειώσετε το άγχος ή το φόβο του ηλικιωμένου, ώστε να μπορέσει να απαλλαγεί από την εμμονή του.

Το να τους βοηθήσετε να ηρεμήσουν σας δίνει επίσης την ευκαιρία να ελέγξετε αν η δυσφορία, ο πόνος ή μια σωματική ανάγκη προκαλεί αυτή τη συμπεριφορά.

3 ευγενικοί, καθησυχαστικοί τρόποι για να ανταποκριθείτε στο “Θέλω να πάω σπίτι μου”

Αυτές οι προτάσεις θα σας οδηγήσουν στο σωστό δρόμο, αλλά είναι καλή ιδέα να φανείτε δημιουργικοί και να σκεφτείτε απαντήσεις προσαρμοσμένες στο ιστορικό, την προσωπικότητα και τις προτιμήσεις του ηλικιωμένου σας.

1. Καθησυχάστε και παρηγορήστε τον ασθενή για να επικυρώσετε τις ανάγκες του

Μερικές φορές λέγοντας “Θέλω να πάω σπίτι” ο ηλικιωμένος ενήλικας σας λέει ότι είναι τσιτωμένος, αγχωμένος, φοβισμένος ή ότι χρειάζεται επιπλέον παρηγοριά.

Απαντώντας με ήρεμο και θετικό τρόπο, θα επικυρώσετε τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους. Αυτό τους βοηθά να νιώσουν ότι τους καταλαβαίνουν και τους υποστηρίζουν.

Προσεγγίστε τον ηλικιωμένο ενήλικα με ήρεμο, καταπραϋντικό και χαλαρό τρόπο. Αν παραμείνετε ήρεμοι, συχνά βοηθάτε και εκείνους να ηρεμήσουν.

Αν τους αρέσουν οι αγκαλιές, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για μια τέτοια αγκαλιά. Άλλοι μπορεί να προτιμούν το απαλό άγγιγμα ή το χάδι στο χέρι ή τον ώμο τους ή απλά να καθίσετε μαζί τους.

Ένας άλλος τρόπος για να δώσετε επιπλέον παρηγοριά και επιβεβαίωση είναι να τους δώσετε μια απαλή κουβέρτα, μια κούκλα θεραπείας ή ένα λούτρινο ζωάκι.

2. Αποφύγετε την επιχειρηματολογία και τις εξηγήσεις

Το να προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε λογική και επιχειρήματα δεν συνιστάται στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από εγκεφαλική νόσο. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τον κάνετε πιο πεισματάρη, ταραγμένο και αναστατωμένο.

Μην προσπαθήσετε να εξηγήσετε ότι βρίσκεται ήδη στο δικό του σπίτι, ότι η υποβοηθούμενη διαβίωση είναι πλέον το σπίτι του ή ότι μετακόμισε μαζί σας πριν από 3 χρόνια.

Δεν θα μπορέσουν να επεξεργαστούν αυτές τις πληροφορίες και θα νιώσουν ότι δεν τους ακούτε, ότι δεν σας ενδιαφέρει ή ότι τους εμποδίζετε να κάνουν κάτι που είναι σημαντικό γι’ αυτούς.

3. Επικυρώστε το αίτημά του, ανακατευθύνετε και αποσπάστε του την προσοχή

Η ικανότητα ανακατεύθυνσης και απόσπασης της προσοχής του ασθενούς είναι μια αποτελεσματική τεχνική φροντίδας της άνοιας.

Είναι μια δεξιότητα που βελτιώνεται με την εξάσκηση, οπότε μην αποθαρρύνεστε αν οι πρώτες σας προσπάθειες δεν αποδώσουν στην εντέλεια.

Αρχικά, συμφωνήστε και επικυρώστε το αίτημα του ασθενούς

Συμφωνήστε λέγοντας πράγματα όπως “Εντάξει, θα πάμε σύντομα.” ή ” Πολύ καλή ιδέα. Θα φύγουμε μόλις πλύνω αυτά τα πιάτα”. Αυτό ηρεμεί την κατάσταση επειδή δεν τους λέτε ότι κάνουν λάθος.

Στη συνέχεια, ανακατευθύνετε και αποσπάστε την προσοχή του ασθενούς.

Αφού συμφωνήσετε, ανακατευθύνετε διακριτικά την προσοχή τους. Αυτή η ανακατεύθυνση θα πρέπει να οδηγήσει σε ευχάριστες και αποσπαστικές δραστηριότητες που απομακρύνουν το μυαλό τους από το να θέλουν να πάνε σπίτι.

Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πιάσετε απαλά τον αγκώνα τους λέγοντας “Εντάξει, θα φύγουμε σύντομα” και να περπατήσετε μαζί στο διάδρομο προς ένα μεγάλο παράθυρο ή προς την κουζίνα.

Επισημάνετε μερικά από τα όμορφα πουλιά και λουλούδια έξω ή προσφέρετε ένα σνακ ή ένα ποτό που τους αρέσει. Αργότερα, μεταπηδήστε αδιάφορα σε μια άλλη δραστηριότητα που αποτελεί μέρος της καθημερινής τους ρουτίνας.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι να πείτε “Εντάξει, πάμε να πάρουμε τη ζακέτα σου για να μην κρυώνεις όταν βγούμε έξω”. Στη συνέχεια, ενώ περπατάτε και οι δύο για να πάρετε τη ζακέτα και κουβεντιάζετε για κάτι ευχάριστο, σταματήστε για ένα φλιτζάνι τσάι ή ασχοληθείτε με μια δραστηριότητα που τους αρέσει.

Ή, ζητήστε τους να σας μιλήσουν για το σπίτι τους. Μετά από λίγο, καθοδηγήστε τη συζήτηση σε ένα ουδέτερο θέμα.

Ρωτώντας για το σπίτι τους επικυρώνετε τα συναισθήματά τους, τους ενθαρρύνετε να μοιραστούν θετικές αναμνήσεις και τους αποσπάτε την προσοχή από τον αρχικό τους στόχο να πάνε στο σπίτι τους. Οι ανοιχτές ερωτήσεις που τους ενθαρρύνουν να μοιραστούν τις σκέψεις τους είναι αποτελεσματικές.

Για παράδειγμα:

  • Πες μου περισσότερα γι’ αυτό.
  • Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις όταν γυρίσεις σπίτι;
  • Ποιο είναι ο αγαπημένος σου χώρος στο σπίτι;

Τι να κάνετε αν αρνούνται να παρατήσουν την εμμονή τους

Μερικές φορές, ο ηλικιωμένος ενήλικας αρνείται να εγκαταλείψει την ιδέα να πάει σπίτι του, όσο κι αν προσπαθείτε να τον καθησυχάσετε ή να τον ανακατευθύνετε.

Αν συμβεί αυτό, ίσως χρειαστεί να συμφωνήσετε να τον πάτε σπίτι και στη συνέχεια να κάνετε μια σύντομη βόλτα με το αυτοκίνητο.

Πειραματιστείτε με το πόση ώρα χρειάζεται μέχρι να μπορέσετε να τον πάτε σπίτι χωρίς αντιρρήσεις. Ή, προτείνετε μια στάση στο παγωτατζίδικο, το φαρμακείο ή το παντοπωλείο για να αποσπάσετε την προσοχή του και να τον ανακατευθύνετε.

Αν δεν είναι δυνατόν να τα βγάλετε πραγματικά έξω ή να μπείτε στο αυτοκίνητο, ακόμα και το να κάνετε τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε για να ετοιμαστείτε να φύγετε μπορεί να είναι κάτι καταπραϋντικό. Αυτό θα δείξει ότι συμφωνείτε μαζί του και ότι βοηθάτε στην επίτευξη του στόχου του.

Εν τω μεταξύ, οι δραστηριότητες της προετοιμασίας σας δίνουν περισσότερες ευκαιρίες να αποσπάσετε την προσοχή του σας και να τον κατευθύνετε σε κάτι άλλο.

Έχετε κατά νου ότι δεν θα πετύχουν όλα όσα δοκιμάζετε με την πρώτη. Και ακόμη και αν κάτι αποδώσει μια φορά, μπορεί να μην αποδώσει την επόμενη φορά. Βάλτε τα δυνατά σας ώστε να παραμείνετε ήρεμοι, ευέλικτοι και δημιουργικοί – αυτή η τεχνική γίνεται απλούστερη με την εξάσκηση.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...