Τι συμβαίνει στη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους; Είναι ασφαλής;

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
3 Λεπτά

Χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους;

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, ιατρικά γνωστή ως βαριατρική χειρουργική επέμβαση, είναι μια διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που είναι σοβαρά υπέρβαρα ή παχύσαρκα να επιτύχουν σημαντική και μόνιμη απώλεια βάρους.

Αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις λαμβάνονται συνήθως υπόψη όταν άλλες μέθοδοι απώλειας βάρους, όπως η δίαιτα και η άσκηση, έχουν αποβεί αναποτελεσματικές για ένα άτομο ή όταν οι συνθήκες υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία θέτουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία ενός ατόμου.

Ενώ η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους μπορεί να είναι αποτελεσματική, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών και να εξετάσετε την ασφάλειά τους.

επέμβαση απώλειας βάρους
Τι συμβαίνει στη χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους; Είναι ασφαλής;

Διάφοροι τύποι επεμβάσεων απώλειας βάρους

Υπάρχουν διάφοροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων απώλειας βάρους, ο καθένας με τη δική του προσέγγιση και το δικό του μηχανισμό δράσης.

Οι πιο συνηθισμένες περιλαμβάνουν τη γαστρική παράκαμψη, το γαστρικό μανίκι, τη ρυθμιζόμενη γαστρική ζώνη (συχνά γνωστή ως χειρουργική επέμβαση Lap-Band) και τη χολοπαγκρεατική εκτροπή (BPD/DS).

Η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από ατομικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής υγείας και των στόχων απώλειας βάρους. Ακολουθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές.

Χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης

Στη χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, δημιουργείται ένας μικρός θύλακας από το άνω μέρος του στομάχου και συνδέεται με το λεπτό έντερο, παρακάμπτοντας το υπόλοιπο στομάχι και μέρος του λεπτού εντέρου.

Αυτό μειώνει την ποσότητα τροφής που μπορεί να φάει ένα άτομο και περιορίζει την απορρόφηση θερμίδων και θρεπτικών συστατικών.

Είναι μία από τις πιο συχνά εκτελούμενες χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους και συχνά οδηγεί σε σημαντική απώλεια βάρους.

Γαστρικό μανίκι

Η γαστρεκτομή με μανίκι περιλαμβάνει την αφαίρεση ενός τμήματος του στομάχου, αφήνοντας ένα στενό σωλήνα ή “μανίκι”.

Αυτό μειώνει την ικανότητα του στομάχου να συγκρατεί τροφή, οδηγώντας σε αίσθημα πληρότητας με μικρότερες μερίδες.

Η γαστρεκτομή με μανίκι επηρεάζει επίσης τις ορμόνες που σχετίζονται με την πείνα και τον μεταβολισμό, συμβάλλοντας στην απώλεια βάρους.

Σύστημα Ρυθμιζόμενου Γαστρικού Δακτυλίου LAPBAND

Με αυτή τη μέθοδο, ένας ρυθμιζόμενος δακτύλιος τοποθετείται γύρω από το ανώτερο τμήμα του στομάχου, δημιουργώντας ένα μικρό θύλακα.

Η ζώνη μπορεί να σφίγγει ή να χαλαρώνει με την πάροδο του χρόνου για να ελέγχει την ποσότητα τροφής που μπορεί να καταναλώσει το άτομο.

Ενώ αυτή η χειρουργική επέμβαση είναι λιγότερο επεμβατική, μπορεί να οδηγήσει σε βραδύτερη και λιγότερο δραματική απώλεια βάρους σε σύγκριση με άλλες μεθόδους.

Είναι ασφαλής η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους;

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, ενέχει ορισμένους κινδύνους και πιθανές επιπλοκές.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία και τις χειρουργικές τεχνικές έχουν βελτιώσει σημαντικά την ασφάλεια με την πάροδο των ετών.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε πρώτα τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη με τον γιατρό σας για να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.