ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΔΙΑΙΤΑ

Στενάχωρο αλλά αληθές: Τα αναψυκτικά διαίτης (χωρίς ζάχαρη) κάνουν κακό στην υγεία σας

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Μπορεί επιτέλους να κόψατε τη συνήθεια του αναψυκτικού. (Αν το κάνατε, συγχαρητήρια!)

Όπως και να έχει, αν διαπιστώνετε ότι καταφεύγετε τακτικά σε αναψυκτικά διαίτης, πιθανώς να έχετε αναρωτηθεί τι ακριβώς βάζετε στον οργανισμό σας και πώς αυτό συγκρίνεται με τα ζαχαρούχα αναψυκτικά.

Η μετάβαση από τα κανονικά αναψυκτικά σε αναψυκτικά διαίτης μπορεί να προσφέρει μια βραχυπρόθεσμη μείωση των θερμίδων, αλλά το σώμα σας δεν θα ξεγελαστεί για πολύ. Οι έρευνες δείχνουν ότι το σώμα σας αντιδρά σε ορισμένα μη θρεπτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των τεχνητών γλυκαντικών στα αναψυκτικά διαίτης, με τρόπους που μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψουν την υγεία σας.

Ακολουθούν τρεις λόγοι για τους οποίους είναι σημαντικό να ξεφορτωθείτε εντελώς τα αναψυκτικά διαίτης.

Τα αναψυκτικά διαίτης (χωρίς ζάχαρη) κάνουν κακό στην υγεία σας
Τα αναψυκτικά διαίτης (χωρίς ζάχαρη) κάνουν κακό στην υγεία σας

Τα αναψυκτικά διαίτης συνδέονται με την αύξηση του σωματικού βάρους

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο εγκέφαλός σας αντιδρά στις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως και στα ζαχαρούχα γλυκά. Η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να αυξήσει την επιθυμία σας για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, με αποτέλεσμα να διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης του σωματικού σας βάρους.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα που μεταπήδησαν σε αναψυκτικά διαίτης ήταν πιθανό να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες σε τρόφιμα από τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα που έπιναν κανονικά αναψυκτικά. Μάλιστα, όσοι έπιναν αναψυκτικά διαίτης είχαν υψηλότερο ΔΜΣ από τους ομολόγους τους.

Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στην ινσουλίνη

Ο εγκέφαλός σας κανονικά συσχετίζει το “γλυκό” με τις θερμίδες. Στη σφαίρα της ανθρώπινης φυσιολογίας, αυτό είναι καλό. Ωθεί το σώμα σας να απελευθερώσει ινσουλίνη ως συνοδεία της ζάχαρης προς τα κύτταρα για τη δημιουργία καυσίμων. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι υπέθεταν ότι αυτή η διαδικασία δεν θα μπορούσε να συμβεί όταν καταναλώνουμε τεχνητά γλυκαντικά, επειδή οι θερμίδες δεν συνοδεύουν τη γλυκιά γεύση.

Αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι η διαδικασία θα μπορούσε κάλλιστα να λάβει χώρα ούτως ή άλλως. Στο πλαίσιο της έρευνας, τα άτομα που κατανάλωναν ένα συγκεκριμένο τεχνητό γλυκαντικό (σουκραλόζη) παρουσίασαν αύξηση τόσο της ινσουλίνης όσο και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η συχνή αύξηση της ινσουλίνης έχει συνδεθεί με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Τα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να αλλάξουν την αντίδραση του εγκεφάλου σας στη γλυκιά γεύση

Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι όσοι πίνουν αναψυκτικά διαίτης έχουν υψηλότερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την επιθυμία να καταναλώσουν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης φαίνεται να μεταβάλλει το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου σας που αντιλαμβάνεται τη γλυκιά γεύση. Αυτό σημαίνει ότι το αναψυκτικό διαίτης θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός σας αντιδρά στην επιθυμία για τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη θα μπορούσαν να διαταράξουν την υγεία του εντέρου.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά που περιέχονται στα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου σας, δηλαδή την κοινότητα των ωφέλιμων βακτηρίων στο πεπτικό σας σύστημα.

Το μικροβίωμα του εντέρου διαδραματίζει βασικό ρόλο σε πολλές πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, της υγείας της καρδιάς και πολλά άλλα.

Μια μικρή έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 7 άτομα, διαπίστωσε ότι η τεχνητή γλυκαντική ουσία σακχαρίνη εξασθένησε τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και προκάλεσε ανισορροπίες στα βακτήρια του εντέρου στο 57% των συμμετεχόντων.

Μια άλλη έρευνα σε ζώα έδειξε ότι η ακεσουλφάμη Κ (Ace-K), ένας άλλος τύπος τεχνητού γλυκαντικού σε ορισμένα είδη αναψυκτικών διαίτης, επηρέασε αρνητικά τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου σε ποντίκια.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες άλλες μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έδειξαν αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα μη θρεπτικά γλυκαντικά στα αναψυκτικά διαίτης. Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει την ασφάλειά της, αλλά λίγες έχουν εξετάσει τις επιπτώσεις της στο ανθρώπινο μικροβίωμα.

Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ο οργανισμός διασπά την ασπαρτάμη πριν φτάσει στο παχύ έντερο, όπου βρίσκεται κυρίως το μικροβίωμα του εντέρου.

Χρειάζονται περισσότερες μεγάλες, υψηλής ποιότητας μελέτες για να κατανοήσουμε πώς τα τεχνητά γλυκαντικά και τα αναψυκτικά διαίτης μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του εντέρου στον άνθρωπο.

Εννοείται ότι και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά είναι επίσης κακά

Μήπως με όλα τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τα αναψυκτικά διαίτης, είναι καλύτερα να πίνετε τα κανονικά, ζαχαρούχα αναψυκτικά;

Δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχουν άπειρα στοιχεία που μας λένε ότι η πρόσθετη ζάχαρη (ακόμη και όταν είναι “πραγματική”) κάνει κακό στην υγεία μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαμβάνετε μερικές γουλιές σε ειδικές περιστάσεις, αλλά ξέρετε τι σημαίνει;

Αν ο στόχος σας είναι η καλύτερη υγεία, ήρθε η ώρα να κόψετε εντελώς τη συνήθεια των αναψυκτικών.

Και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα. Πολλά από αυτά τα ροφήματα όχι μόνο περιέχουν καφεΐνη, αλλά τροποποιούν και το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου σας που αντιλαμβάνεται το γλυκό. Το πράγμα είναι εθιστικό, όπως ακριβώς και η ζάχαρη.

Πώς να σταματήσετε να πίνετε αναψυκτικά διαίτης

Αν είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε τα αναψυκτικά διαίτης, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε τη μετάβαση:

Δοκιμάστε εναλλακτικές λύσεις για τα αναψυκτικά διαίτης

Γεύση, καφεΐνη, ανθρακικό: Τα αναψυκτικά διαίτης προσφέρουν πολλές απολαύσεις. Το θετικό είναι ότι μπορείτε να βρείτε όλα αυτά τα πράγματα και σε πιο υγιεινά ποτά!

  • Προμηθευτείτε την καφεΐνη σας από κάπου αλλού. Αν επιθυμείτε καφεΐνη (με μέτρο), είναι πιθανό να είναι καλύτερα με απλό καφέ ή τσάι. Απλά μην τα επιβαρύνετε με γάλα και ζάχαρη!
  • Προσθέστε φυσική γεύση στα ποτά σας. Αν η γεύση είναι αυτό που έκανε το αναψυκτικό διαίτης το ποτό της επιλογής σας, δοκιμάστε να καταψύξετε σμέουρα, αγγούρι, δυόσμο, λεμόνι ή λάιμ σε παγάκια για να προσθέσετε στο ποτό σας μια δόση γλυκύτητας.
  • Το ανθρακικό είναι το μυστικό. Πολλοί πότες αναψυκτικών διαίτης απολαμβάνουν το ανθρακικό του αναψυκτικού ακόμη περισσότερο από τη γλυκύτητα. Αν αυτό ισχύει και για εσάς, δοκιμάστε να βάλετε φρούτα σε σόδα ή ανθρακούχο νερό για να αναπαράγετε την ανθρακούχα γοητεία του αναψυκτικού. Υπάρχουν επίσης πολλά αρωματισμένα σέλτζερ και ανθρακούχα νερά στην αγορά που είναι ιδανικά ως εναλλακτική λύση για τα αναψυκτικά διαίτης.
  • Δοκιμάστε νέα πράγματα. Υπάρχουν πολλά εναλλακτικά ποτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Έχετε δοκιμάσει kombucha; Νερό καρύδας; Μπορείτε να προμηθευτείτε ακόμη και ανθρακούχα ποτά με μηλόξυδο αυτές τις μέρες! Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε μελετήσει τα συστατικά τους.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...