Φεύγετε για να σπουδάσετε; Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε το άγχος για την μετακόμισή σας από το πατρικό σας σπίτι.

Το άγχος στο πανεπιστήμιο δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Για την ακρίβεια, οι θεραπευτές αναγνωρίζουν το άγχος ως το πιο συνηθισμένο πρόβλημα των φοιτητών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Κέντρου για την Ψυχική Υγεία των Κολεγίων του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Ενώ το άγχος αποτελεί κοινό πρόβλημα ψυχικής υγείας για τους υπάρχοντες φοιτητές, όσοι εισέρχονται στο πανεπιστήμιο είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν το δικό τους ειδικό φάσμα άγχους -ιδιαίτερα όσοι μετακομίζουν για πρώτη φορά μακριά από το πατρικό τους.

Εάν είστε ένας μελλοντικός φοιτητής πανεπιστημίου -ή ο γονέας ενός- που αισθάνεται άβολα σχετικά με την επικείμενη αλλαγή, οι εμπειρογνώμονες ψυχικής υγείας προσφέρουν πρακτικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε στη διαχείριση του άγχους σας ενόψει αυτού του πρώτου έτους στην πανεπιστημιούπολη.

Η μετεγκατάσταση στο πανεπιστήμιο: Συνήθεις αιτίες άγχους

Το να βιώνετε μια έξαρση του άγχους όταν μετακομίζετε, ειδικά όταν απομακρύνεστε για πρώτη φορά από το σπίτι σας, είναι απολύτως φυσιολογικό, . “Εντός του χρονικού πλαισίου της αναχώρησης για το πανεπιστήμιο, τα άτομα διανύουν πολλές ‘πρωτόγνωρες’ στιγμές” εκτός από την ύπαρξη επισφαλών καταστάσεων. Η αβεβαιότητα και το άγχος συχνά συνδέονται μεταξύ τους.

Το άγχος που περιβάλλει τη νέα περιπέτεια μπορεί να αναπτυχθεί με βάση ποικίλους παράγοντες, που εκτείνονται από συναισθηματικούς έως περιβαλλοντικούς, ακόμη και οικονομικούς.

 • Τα συναισθηματικά στοιχεία μπορεί να συνίστανται στη νοσταλγία για το σπίτι ή την απώλεια της οικειότητας, στο φόβο για το άγνωστο και στην έλλειψη του συνήθους συστήματος υποστήριξής σας από την οικογένεια, τους φίλους ή άλλα αγαπημένα πρόσωπα που βρίσκονται κοντά σας.
 • Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να είναι όπως το να αισθάνεστε αγχωμένοι ενώ οργανώνετε τα πράγματά σας και μαζεύετε τα απαραίτητα για το πανεπιστήμιο, καθώς και το να αισθάνεστε εκτός τόπου και χρόνου εξαιτίας της διαβίωσης σε ένα νέο περιβάλλον και της προσαρμογής σε νέους χώρους διαβίωσης.
 • Στις οικονομικές έγνοιες μπορεί να περιλαμβάνονται τα έξοδα μετακόμισης, ο προϋπολογισμός και τυχόν φόβοι οικονομικής δυσχέρειας σχετικά με τα επικείμενα έξοδα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους κατά τη φοίτησή τους στο πανεπιστήμιο.

Με απλά λόγια, το μυαλό αποζητά την οικειότητα. Η χρονική περίοδος πριν από τις νέες εμπειρίες μπορεί συχνά να προκαλέσει συναισθήματα που το άτομο μπορεί να μην έχει νιώσει ποτέ στο παρελθόν, διαταράσσοντας ενδεχομένως την κανονική του διάθεση ή τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την καθημερινότητά του.

Παρόλο που το άγχος μπορεί σίγουρα να σχετίζεται με τη μετακίνηση, μπορεί επίσης να εκφράζει φόβους σχετικά με το πώς η μετακίνηση αντιπροσωπεύει αλλαγές στην ηλικία, τις σχέσεις και τις ευθύνες.

Το καινούργιο και ο φόβος του άγνωστου κατά τη μετακόμιση είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Το να βιώνετε άγχος γύρω από αυτού του είδους τα ορόσημα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ύπαρξής μας – και δεν είστε οι μόνοι που το νιώθετε αυτό.

Πώς η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει το άγχος των πρωτοετών φοιτητών

Η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο – και οι φοιτητές δεν αποτελούν εξαίρεση.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2023 σε περισσότερες από 20 μελέτες διαπίστωσε ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι φοιτητές ανέφεραν υψηλότερα συναισθήματα άγχους, κατάθλιψης, κόπωσης και δυσφορίας από ό,τι πριν από την πανδημία.

Η πανδημία είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία των μαθητών λυκείου εισέρχονται στα πανεπιστημιακά τους χρόνια. Έχει παρατηρηθεί αύξηση του στρες και του άγχους.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2021 από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), σχεδόν το 40% των μαθητών λυκείου ανέφεραν κακή ψυχική υγεία εν μέσω της πανδημίας.

Πρόσθετη έρευνα από ένα άρθρο του 2022 επισημαίνει επίσης ότι η πανδημία συμβάλλει στην επικράτηση ορισμένων διαταραχών της ψυχικής υγείας ειδικά στους φοιτητές, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (GAD) και η μείζων καταθλιπτική διαταραχή (MDD).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πολλοί σημερινοί πρωτοετείς φοιτητές απομονώθηκαν από τους συνομηλίκους και τους καθηγητές τους στο σπίτι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι το άγχος της μετακίνησης στο πανεπιστήμιο για πρώτη φορά μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο.

Καθώς αυτοί οι μαθητές πλησιάζουν το πρώτο έτος στο πανεπιστήμιο, οι ειδικοί επιστήμονες αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο της φοίτησης στο λύκειο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η οποία μπορεί να περιλάμβανε αποσπασματικές και αποδιοργανωμένες εμπειρίες που επηρεάζουν πλέον τον τρόπο με τον οποίο εισέρχονται στο πανεπιστήμιο.

Αυτή η μοναδική εμπειρία μπορεί να δημιούργησε ένα ορισμένο επίπεδο κοινωνικού φόβου, σε συνδυασμό με την αυτοκαταστολή μέσω της απομόνωσης, η οποία επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι πρωτοετείς εισέρχονται στο πανεπιστήμιο.

Το άγχος τείνει να προκαλεί παλινδρόμηση. Σε πολλούς από αυτούς τους φοιτητές, θα παρατηρηθεί οπισθοδρόμηση σε μια ζώνη άνεσης η οποία διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας – η οποία αποτελείται από την απομόνωση και την καραντίνα.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους μαθητές έλαβαν ένα σημαντικό μέρος της σχολικής τους εκπαίδευσης μέσω διαδικτύου, γεγονός που γενικά έχει δημιουργήσει μια τάση για μειωμένες κοινωνικές δεξιότητες και λιγότερο ενδελεχή ρουτίνα μελέτης.

Αυτοί οι μαθητές θα αντιμετωπίσουν μια πιο σκληρή μετάβαση καθώς θα μάθουν να βρίσκουν μια ισορροπία μεταξύ των κοινωνικών επιφυλάξεων, της επιθυμίας τους να συνδεθούν και αυτού του νέου τρόπου μάθησης.

Πώς το άγχος της μετακόμισης μπορεί να επηρεάσει τους πρωτοετείς φοιτητές

Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, ειδικά στους πρωτοετείς φοιτητές. Ορισμένα σημάδια άγχους ενόψει του πρώτου έτους στο πανεπιστήμιο μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Σκέψεις σχετικά με την αβεβαιότητα για το μέλλον. Οι πρωτοετείς φοιτητές που αντιμετωπίζουν άγχος μπορεί να αναλογίζονται επανειλημμένα μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το τι έρχεται στη συνέχεια.
  Αυτές οι εσωτερικές αναζητήσεις, μπορεί να είναι οι εξής: “Πώς θα είναι; Θα μου αρέσει η νέα μου γειτονιά; Θα πετύχω σε αυτήν τη σχολή; Πώς θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μου αυτή η μετακόμιση; Θα με συμπαθήσουν οι άνθρωποι; Θα σχηματίσω μια νέα κοινότητα;”
 • Αναβλητικότητα. Η τάση για αναβλητικότητα μπορεί να γίνει πιο εμφανής αυτή την περίοδο και μπορεί να περιλαμβάνει την αναβολή συνηθισμένων εργασιών εκτός από αυτές που σχετίζονται με το πανεπιστήμιο, όπως η επιλογή κατοικίας ή η κατάρτιση του προγράμματος των μαθημάτων τους. Μπορεί επίσης να συμπέσει με συναισθήματα ευερεθιστότητας, τα οποία ενδέχεται συχνά να περιλαμβάνουν αυτοκατευθυνόμενη, αρνητική συζήτηση σχετικά με την αναβολή σημαντικών πραγμάτων στη λίστα με τις υποχρεώσεις σας.
 • Παρατήρηση μιας έξαρσης του υπάρχοντος άγχους. Σίγουρα, αν ήδη βιώνετε υψηλά επίπεδα άγχους, κατάθλιψης ή άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας, μια επικείμενη μετεγκατάσταση μπορεί να επιδεινώσει αυτά τα συναισθήματα.
 • Σωματικά συμπτώματα. Παρόλο που το άγχος της μετακόμισης μπορεί να περιλαμβάνει ψυχικά συμπτώματα, όπως υπερβολική ανησυχία ή δυσκολία συγκέντρωσης, ενδέχεται να εκδηλωθεί και σωματικά. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει αλλαγές στην όρεξη ή στα πρότυπα ύπνου, πόνους στο σώμα, πονοκεφάλους ή γαστρεντερικά προβλήματα.

6 συμβουλές για τους νεοεισερχόμενους πρωτοετείς φοιτητές που αντιμετωπίζουν το άγχος της μετακόμισης

Όσον αφορά το άγχος της μετακόμισης, οι νεαροί ενήλικες μπορούν να το αντιμετωπίσουν προσδιορίζοντας εκ των προτέρων τις ανάγκες τους όσον αφορά τον “τρόπο ζωής”.

Αυτές οι ανάγκες για τον τρόπο ζωής μπορεί να περιλαμβάνουν τη διατήρηση της υγείας και της φυσικής κατάστασης, την τήρηση ενός οικονομικού προϋπολογισμού και την εξάσκηση της αυτοφροντίδας, καθώς και την καλλιέργεια χόμπι και την εξεύρεση μιας κοινότητας.

 • Εφαρμόστε την αυτοσυμπόνια. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι είναι φυσιολογικό να βιώνετε ένα ορισμένο επίπεδο ανησυχίας κατά τη διάρκεια ενός νέου κεφαλαίου όπως αυτό. Οι πρωτοετείς φοιτητές πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτή τη διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ παράλληλα να πιστεύουν στην ικανότητά τους να προσαρμόζονται και να είναι ανθεκτικοί σε ένα νέο περιβάλλον.
 • Αναπτύξτε εργαλεία διαχείρισης του άγχους. Αυτά συνοψίζονται στην κατανόηση των προσωπικών σας μοτίβων άγχους και των τρόπων με τους οποίους μπορεί να είστε σε θέση να τα αντιμετωπίσετε. Άλλα εργαλεία είναι η ενασχόληση με ασκήσεις ενσυνειδητότητας και αναπνοής για την αντιμετώπιση ενοχλητικών ή αγχωτικών σκέψεων.
 • Επικυρώστε τη δική σας συναισθηματική εμπειρία. Αντί να αρνείστε την ύπαρξη του άγχους σας -όπως π.χ. να αποκαλείτε τον εαυτό σας “υπερβολικό”- εντοπίστε και ξεσκεπάστε το συναίσθημα που αισθάνεστε (όπως λύπη, φόβο ή υπερβολική φόρτιση). Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να δώσετε κάποιο νόημα σε αυτό που αισθάνεστε. Ακόμη και αν το συναίσθημα δεν φαίνεται να έχει νόημα για εσάς, θυμηθείτε ότι όλα τα συναισθήματα έχουν μια αιτία, ακόμη και αν δεν μπορείτε να την αναγνωρίσετε.
 • Συμμετέχετε. Η αναζήτηση κοινωνικής υποστήριξης και η σταδιακή έκθεση στο νέο περιβάλλον μπορούν επίσης να μειώσουν το άγχος με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, μπορείτε να επωφεληθείτε από την πρώτη ημέρα των μαθημάτων συστήνοντας τον εαυτό σας σε άλλους φοιτητές – είναι πιθανό να βρείτε τουλάχιστον ένα άτομο με το οποίο θα συνδεθείτε.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση οποιουδήποτε πράγματος που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω άγχος. Αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης καφεϊνούχων τροφίμων και ποτών, καθώς και τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ ως τρόπο διαχείρισης του άγχους σας – και τα δύο αυτά μπορεί στην πραγματικότητα να σας κάνουν να αισθάνεστε περισσότερο αγχωμένοι μακροπρόθεσμα.
 • Αξιοποιήστε τους επαγγελματίες υγείας. Η αναζήτηση επαγγελματικής φροντίδας μπορεί να είναι εξαιρετικά πολύτιμη, καθώς μπορεί να επιτρέψει στους φοιτητές να διδαχθούν στρατηγικές αντιμετώπισης του άγχους, ενώ παράλληλα θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν τυχόν άλλες υποκείμενες διαταραχές της ψυχικής τους υγείας.
Share to...