ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Γαστροσκόπηση: Τι είναι; Για ποιο λόγο γίνεται; Πως γίνεται;

Από

Medbox

Η γαστροσκόπηση είναι η εξέταση που επιτρέπει στο γιατρό να ελέγξει το ανώτερο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου δηλαδή τον οισοφάγο, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο χρησιμοποιώντας ένα μακρύ λεπτό εύκαμπτο σωλήνα ο οποίος στο άκρο του έχει μία μικροσκοπική κάμερα, φέρει φωτισμό και ονομάζεται γαστροσκόπιο ή αλλιώς ενδοσκόπιο.

Για ποιο λόγο γίνεται η γαστροσκόπηση;

Η ενδοσκόπηση ανωτέρου πεπτικού συνήθως γίνεται για τη διερεύνηση της αιτίας ορισμένων συμπτωμάτων όπως ο έμετος, η αιμορραγία από το ανώτερο πεπτικό σύστημα, οι μέλαινες κενώσεις, το κοιλιακό άλγος και η δυσκαταποσία (δυσκολία στην κατάποση).

Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης: Για παράδειγμα ανεύρεση και αφαίρεση πολυπόδων από το στομάχι, θεραπεία διατεταμένων κιρσών οισοφάγου ώστε να αποτραπεί πιθανή αιμορραγία, διαστολές στενώσεων, αφαίρεση ξένων σωμάτων.

Ποια είναι η προετοιμασία της γαστροσκόπησης;

Εάν πρόκειται να υποβληθείτε σε ενδοσκόπηση ανωτέρου πετικού θα σας ζητηθεί να μην φάτε και πιείτε για τουλάχιστον 6 με 8 ώρες πριν την εξέταση. Εάν παίρνετε φάρμακα μιλήστε με το γιατρό σας για το εάν θα πρέπει να τα διακόψετε.

Μπορεί να σας ζητηθεί να σταματήσετε τη λήψη ορισμένων φαρμάκων τα οποία  αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας για λίγες μόνο ημέρες πριν από την εξέταση και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού.

Σε αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνονται η βαρφαρίνη η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε τον το γιατρό εάν έχετε κάποια πάθηση η οποία απαιτεί τη λήψη αντιβιοτικών πριν από τη γαστροσκόπηση.

Πριν από ότι η ενδοσκόπηση ο γαστρεντερολόγος θα συζητήσει μαζί σας και θα απαντήσει σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχετε. Στη συνέχεια θα σας ζητηθεί να υπογράψετε μία φόρμα συναίνεσης που επιτρέπει τη διεξαγωγή της γαστροσκόπησης.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της μιας γαστροσκόπησης;

Θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε στο αριστερό σας χέρι.
Συνήθως σας χορηγείται ενδοφλέβια ηρεμιστικό και παυσίπονο φάρμακο. Το ηρεμιστικό θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε ή ακόμα και να κοιμηθείτε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις και μόνο αν το κρίνει απαραίτητο ο γαστρεντερολόγος η ενδοσκόπηση μπορεί να γίνει χωρίς την ενδοφλέβια χορήγηση ηρεμιστικού και αφού πρώτα σας ενημερώσει.
Το πίσω μέρος του λαιμού σας μπορεί να ψεκαστεί με ένα τοπικό αναισθητικό σπρέι ώστε να μουδιάσει.

Ένα προστατευτικό κάλυμμα θα τοποθετηθεί μεταξύ των δοντιών σας ώστε να σας εμποδίσει να δάγκωσετε το γαστροσκόπιο και να προστατεύσετε τα δόντια σας.
Εάν έχετε ψεύτικα δόντια (οδοντοστοιχίες) θα πρέπει να αφαιρεθούν πριν από τη ενδοσκόπηση.
Το ενδοσκόπιο θα τοποθετηθεί στο στόμα σας και θα σας ζητηθεί να καταπιείτε ώστε να περάσει στον οισοφάγο και το στομάχι σας.

Ο γιατρός γαστρεντερολόγος θα εμφυσήσει αέρα στο στομάχι σας μέσω του γαστροσκοπίου.
Αυτό γίνεται για να διευκολύνει το γιατρό στο να ελέγξει καλύτερα το εσωτερικό του στομάχου.
Μερικές φορές μπορεί να εισαχθεί ένα ειδικό εργαλείο μέσα από το γαστροσκόπιο και να αφαιρεθεί ένα μικρό δείγμα ιστού για βιοψία.
Θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι η λήψη βιοψιών δεν είναι επώδυνη και δεν την αντιλαμβάνεται ο ασθενής.

Κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουν ορισμένες θεραπευτικές επεμβάσεις όπως:

  • Αφαίρεση πολυπόδων.
  • Ελεγχος απώλειας αίματος από έλκος η κιρσούς οισοφάγου και αιμόσταση με διάφορες μεθόδους.

Τι γίνεται μετά το τέλος της γαστροσκόπησης;

Η γαστροσκόπηση διαρκεί περίπου 15 έως 30 λεπτά.

Μετά το τέλος της γαστροσκόπησης θα παραμείνετε στην ενδοσκοπική αίθουσα έως ότου ξυπνήσετε.

Συνήθως μπορείτε να πάτε στο σπίτι μετά από περίπου μιάμιση ώρα.
Θα πρέπει να συνοδεύεστε από κάποιον ο οποίος θα σας οδηγήσει στο σπίτι καθώς θα είστε ακόμη υπό την επήρεια της μέθης μετά τη γαστροσκόπηση.

Δεν θα πρέπει να οδηγήσετε και επιβάλλεται να ξεκουραστείτε για το υπόλοιπο της ημέρας.

Αν και ο γιατρός μπορεί να συζητήσει μαζί σας άμεσα τα αποτελέσματα της γαστροσκόπησης όταν παρέλθει η επήρεια της μέθης, συνήθως γίνεται ένα νέο ραντεβού ώστε να συζητηθούν λεπτομερέστερα τα αποτελέσματα της γαστροσκόπησης.

 Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της γαστροσκόπησης;

Μετά το τέλος της γαστροσκόπησης μπορεί να έχετε έναν ελαφρύ πονόλαιμο. Μπορεί επίσης να παγιδευτεί αέρας προκαλώντας αίσθημα φουσκώματος.

Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα αιμορραγίας μετά τη γαστροσκόπηση κυρίως εάν έχει πραγματοποιηθεί βιοψία η άλλη θεραπευτική μέθοδος. Οποιαδήποτε όμως αιμορραγία είναι συνήθως μικρή και ελεγχόμενη.

Ελάχιστοι άνθρωποι εμφανίζουν σοβαρές επιπλοκές από τη γαστροσκόπηση.
Εξαιρετικά σπάνια μπορεί να προκληθεί διάτρηση του οισοφάγου, του στομάχου η του δωδεκαδακτύλου σε τέτοιες όμως περιπτώσεις είναι απαραίτητη η εισαγωγή στο νοσοκομείο ή ακόμα και η διενέργεια χειρουργικής επέμβασης.

Επιπλοκές που προκύπτουν από τη χορήγηση της ενδοφλέβιας καταστολής είναι επίσης δυνατό να συμβούν αλλά και πάλι είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Πόσο κοστίζει η γαστροσκόπηση;

Η τιμή της γαστροσκόπησης θα εξαρτηθεί από το αν πρόκειται για διαγνωστική ή θεραπευτική εξέταση (πχ αφαίρεση πολυπόδων).

Ακόμα, οι τιμές της γαστροσκόπησης διαφέρουν ανάλογα με το αν κάποιος είναι ασφαλισμένος ή όχι.

Συνήθως οι κλινικές δέχονται παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ για μια διαγνωστική γαστροσκόπηση αλλά όχι για θεραπευτική γαστροσκόπηση.

Ο γαστρεντερολόγος πληρώνεται από τον ασθενή εκτός ΕΟΠΥΥ. Στο κόστος της γαστροσκόπησης θα πρέπει να υπολογισθούν και οι πιθανές αμοιβές του αναισθησιολόγου που θα χορηγήσει την αναισθησία και του παθολογοανατόμου που θα ελέγξει τις βιοψίες που θα λάβει ή τους πολύποδες που θα αφαιρέσει ο γαστρεντερολόγος.

Συνεπώς, το συνολικό κόστος μιας γαστροσκόπησης στον ιδιωτικό τομέα ΔΕΝ είναι η συμμετοχή του ασφαλισμένου που κάποιος βλέπει στο παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για εξειδικευμένη εξέταση που εξαρτάται και από την εμπειρία του γαστρεντερολόγου, και ο κάθε γαστρεντερολόγος καθορίζει ο ίδιος την αμοιβή του.

by

Medbox

Related Articles

Share via
Copy link