ΑΝΤΡΑΣ

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας στους άνδρες

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Κανείς δεν ζει για πάντα, κυρίες και κύριοι. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να είναι ένα εκπληκτικό δείγμα μηχανικής, αλλά όλα αυτά τα μέρη που σας κρατάνε σε κίνηση σε αυτόν τον πλανήτη κάποια στιγμή φθείρονται.

Αλλά θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία λήξης που να έχει χαραχθεί πάνω σας. Το πόσο θα αντέξει το σώμα σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από … βασικά από εσάς. Δίνοντας προσοχή στην υγεία σας και φροντίζοντας το σώμα σας μπορείτε να αποφύγετε ή να ελαχιστοποιήσετε προβλήματα που μπορεί να μειώσουν τη διάρκεια ζωής σας.

Δυστυχώς, τα καθήκοντα αυτά συχνά αγνοούνται από τους άνδρες. Μια έρευνα του 2023 από την Cleveland Clinic διαπίστωσε ότι οι άνδρες συχνά υστερούν όσον αφορά τον προγραμματισμό εξετάσεων υγείας, την υγιεινή διατροφή και τη συζήτηση με τους επαγγελματίες υγείας για το άγχος.

Αυτή η αδιαφορία μπορεί να παίζει ρόλο σε αυτά τα 10 προβλήματα υγείας που συχνά επηρεάζουν τους άνδρες.

Καρδιαγγειακή νόσος

Περίπου οι μισοί από όλους τους ενήλικες στο Δυτικό κόσμο έχουν κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου. Αυτός είναι ο γενικός όρος για μια ομάδα απειλητικών για τη ζωή παθήσεων που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας.

Η καρδιαγγειακή νόσος αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο, δύο βασικές αιτίες θανάτου μεταξύ των ανδρών.

Πώς μπορείτε λοιπόν να προφυλαχθείτε από τις καρδιαγγειακές παθήσεις; Αυτό ξεκινά με τις αποφάσεις που αφορούν τον τρόπο ζωής σας. Ο κίνδυνος μειώνεται αν κάνετε μια διατροφή που αποτελείται περισσότερο από φυτικά και λιγότερο από ζωικά προϊόντα, αν ασκείστε τακτικά και αν δεν καπνίζετε.

Η παρακολούθηση της υγείας σας είναι επίσης βασικό στοιχείο. Οι τακτικές εξετάσεις υγείας που υπολογίζουν “κρυφούς” παράγοντες, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και η αρτηριακή πίεση, μπορούν να σας αποκαλύψουν σημάδια καρδιαγγειακής νόσου.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας στους άνδρες
Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας στους άνδρες

Διαβήτης

Όσον αφορά τις ασθένειες, ο διαβήτης μπορεί να σας αιφνιδιάσει. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν αυξημένο σάκχαρο στο αίμα μέχρι να το επιβεβαιώσουν οι εξετάσεις..

Περισσότεροι από μισό ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από διαβήτη – και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να διογκώνεται.

Έχει γίνει επιδημία.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα που συνοδεύει τον διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και βλάβες στα νεφρά (νεφροπάθεια), τα νεύρα (νευροπάθεια) και τα μάτια (αμφιβληστροειδοπάθεια), μεταξύ άλλων.

Οι αλλαγές που αφορούν τον τρόπο ζωής και τα φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τον διαβήτη ή να μειώσετε τον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου.

Καρκίνος του δέρματος

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στη χρήση αντηλιακών μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σε κάθε ηλικιακή ομάδα, οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό από τις γυναίκες να εφαρμόζουν προϊόντα που προστατεύουν το δέρμα τους από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνδρες έχουν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του δέρματος και συνήθως βιώνουν χειρότερα αποτελέσματα μετά τη διάγνωση.

Αλλαγές στο δέρμα σας (όπως μια νέα ή μεγαλύτερη ελιά) μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο του δέρματος, γι’ αυτό μιλήστε με έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε κάτι διαφορετικό. Συνιστάται επίσης η εξέταση του δέρματος σε όλο το σώμα από δερματολόγο για την αναζήτηση ύποπτων σημείων.

Εάν ο καρκίνος του δέρματος εντοπιστεί και αφαιρεθεί νωρίς, οι πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης είναι εξαιρετικά υψηλές.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας στους άνδρες
Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας στους άνδρες

Καρκίνος του προστάτη

Ο προστάτης μπορεί να είναι ένας μικρός αδένας στο αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα, αλλά μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.

Κατά μέσο όρο, 1 στους 8 άνδρες θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη – μια αργά εξελισσόμενη ασθένεια που συνήθως εμφανίζεται σε προχωρημένη ηλικία. Συνιστάται να αρχίζουν οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη (όπως η εξέταση του ειδικού προστατικού αντιγόνου ή PSA) από την ηλικία των 55 ετών.

Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη βελτιώνει τις πιθανότητες θετικής έκβασης. Θα πρέπει να σημειωθεί, επίσης, ότι οποιοσδήποτε με προστάτη, συμπεριλαμβανομένων των τρανσέξουαλ γυναικών μπορεί να νοσήσει από καρκίνο του προστάτη.

Καρκίνος των όρχεων

Υπάρχει άλλος ένας καρκίνος κάτω από τη μέση που προσβάλλει τους άνδρες – και αυτός είναι πιο συχνός μεταξύ των μικρότερων ηλικιών.

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ο πιο συχνός καρκίνος στους άνδρες ηλικίας 15 έως 35 ετών. Ποιο είναι το ευτύχημα; Είναι πολύ θεραπεύσιμος όταν εντοπίζεται νωρίς. Το πιο συνηθισμένο σημάδι του καρκίνου των όρχεων είναι ένα ανώδυνο εξόγκωμα στον όρχι σας.

Συστήνεται να αφιερώνετε δύο λεπτά μια φορά το μήνα για να κάνετε μια αυτοεξέταση των όρχεών σας για να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάτι ασυνήθιστο.

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Υπάρχουν καλά και κακά νέα όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα καλά; Συνολικά, λιγότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με τη νόσο, μια πτωτική τάση που συνεχίζεται από τη δεκαετία του 1980.

Τα κακά; Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται σταθερά σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν τις εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου να ξεκινούν από την ηλικία των 45 ετών. Εάν έχετε υψηλούς παράγοντες κινδύνου (όπως οικογενειακό ιστορικό της νόσου), ενθαρρύνεται να κάνετε εξετάσεις νωρίτερα.

Η κολονοσκόπηση θεωρείται ο “χρυσός κανόνας” όσον αφορά την πρόληψη, καθώς είναι ένας τρόπος για να βρεθούν και να αφαιρεθούν οι πολύποδες που προκαλούν καρκίνο. (Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν εξετάσεις κοπράνων, αλλά δεν είναι τόσο ακριβείς ή αποτελεσματικές όσο η κολονοσκόπηση).

Προβλήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ

Οι άνδρες καταναλώνουν αλκοόλ συχνότερα και σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι οι γυναίκες – και αυτή είναι μια αλήθεια που συνοδεύεται από αυξημένους κινδύνους για την υγεία.

Η κατανάλωση μπύρας, ποτών και κρασιού μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης:

  • Καρκίνου του παχέος εντέρου.
  • Καρκίνου του οισοφάγου.
  • Καρκίνου του ήπατος.
  • Καρκίνου του στόματος.
  • Καρκίνου του προστάτη.
  • Καρκίνο του φάρυγγα.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να συμβάλει σε προβλήματα ψυχικής υγείας (όπως η κατάθλιψη) και να προκαλέσει μειωμένη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία (όπως στυτική δυσλειτουργία και υπογονιμότητα).

Η πραγματικότητα είναι ότι το αλκοόλ είναι μια τοξίνη. Καμία ποσότητα δεν είναι πραγματικά ασφαλής για κατανάλωση, αλλά όσο περισσότερο αλκοόλ πίνετε τόσο πιο πιθανό είναι να έχετε μια πάθηση που σχετίζεται με αυτό. Είναι κάτι που πρέπει να προσέχετε.

Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος

Εάν έχετε ιστορικό καπνίσματος, αυτό αποτελεί παράγοντα ανησυχίας.

Η χρήση τσιγάρων ή άλλων προϊόντων καπνού αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η οποία περιλαμβάνει απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις όπως το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα.

Η έγκαιρη διάγνωση της αναπνευστικής νόσου και οι διάφορες θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων. Και αν καπνίζετε, η διακοπή της συνήθειας είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας.

Ιοί

Οι ιογενείς λοιμώξεις κυκλοφορούν σε όλα τα είδη και μεγέθη – και μπορούν να σας προσβάλουν με πολλούς τρόπους. Οι ιοί μπορεί να οδηγήσουν σε κάτι τόσο απλό όσο το κοινό κρυολόγημα ή να αποτελέσουν την αιτία μιας παγκόσμιας πανδημίας. (COVID-19 σε περίπτωση που το ξεχάσατε).

Τα εμβόλια μπορούν να σας βοηθήσουν να προστατευτείτε από τους χειρότερους ιούς που προκαλούν:

Τραυματισμοί

Το 2020, στην ΕΕ σημειώθηκαν 153.500 θάνατοι από ατυχήματα, που αντιστοιχούν στο 3,0 % του συνόλου των θανάτων μεταξύ των κατοίκων. (Παραδεχτείτε το: Αυτή τη στιγμή έχετε στο μυαλό σας τα αμέτρητα βίντεο στο YouTube που δείχνουν άντρες να λαμβάνουν απερίσκεπτες αποφάσεις).

Γι’ αυτό, χρησιμοποιήστε τη ζώνη ασφαλείας, φορέστε κράνος ποδηλάτου και σκεφτείτε να πάρετε μερικές ακόμη προφυλάξεις ενώ ρολάρετε στη ζωή σας.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...