Τι να κάνετε και τι να ΜΗΝ κάνετε όσον αφορά τον ύπνο του παιδιού σας

Είτε έχετε ένα βρέφος, ένα νήπιο, ένα παιδί του νηπιαγωγείου ή έναν έφηβο, οι πρακτικές στρατηγικές πειθαρχίας και μια καλή διαδικασία ύπνου μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ των καλών συνηθειών ύπνου και πολλών άγρυπνων νυχτών. Ωστόσο, η δημιουργία μιας αποδοτικής ρουτίνας ύπνου μπορεί να είναι πιο εύκολο να το λέτε παρά να το κάνετε.

Απλά δέστε πόσες δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) βιβλία για τα παιδιά και τα προβλήματα ύπνου κυκλοφορούν. Επομένως, δεν είστε μόνοι αν το μικρό σας έχει πρόβλημα να πέσει (και να μείνει) στο κρεβάτι. Ωστόσο, οι δοκιμασμένες και πραγματικές μέθοδοι για να κάνετε το παιδί σας να κοιμηθεί μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν.

Αν και οι ειδικοί σε θέματα παιδιατρικού ύπνου μπορεί να προτείνουν ελαφρώς διαφορετικές μεθόδους, οι περισσότεροι συμβουλεύουν ότι μια καλή ρουτίνα ύπνου είναι το κλειδί για έναν καλό βραδινό ύπνο.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, στο βιβλίο της “Οδηγός για τον ύπνο του παιδιού σας”, αναφέρει ότι “είναι σχεδόν αδύνατο να τονιστεί παραπάνω από όσο πρέπει η σημασία μιας ήρεμης, οργανωμένης ρουτίνας ύπνου”. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τα κυριότερα πράγματα που πρέπει και δεν πρέπει να κάνετε κατά την ώρα του ύπνου.

Η ρύθμιση μιας ρουτίνας ύπνου

Η ρουτίνα του ύπνου περιλαμβάνει όλα τα πράγματα που κάνετε με το μωρό ή το παιδί σας λίγο πριν το βάλετε για ύπνο, όπως το μπάνιο, η τελευταία αλλαγή πάνας, η χρήση πιτζάμας και η ανάγνωση ενός παραμυθιού.

Ο στόχος μιας καλής ρουτίνας ύπνου είναι το παιδί σας να αποκοιμηθεί μόνο του, χωρίς να το κουνάτε, χωρίς να βλέπει τηλεόραση ή χωρίς να είστε εσείς ξαπλωμένοι δίπλα του. Με αυτόν τον τρόπο, αν ξυπνήσει αργότερα, θα πρέπει να είναι σε θέση να ξανακοιμηθεί χωρίς να χρειαστεί επιπλέον βοήθεια.

Αν το παιδί σας συνδέει τον ύπνο με το να το κουνάτε, για παράδειγμα, αν ξυπνήσει στη μέση της νύχτας, πιθανότατα δεν θα μπορέσει να ξανακοιμηθεί αν δεν το κουνήσετε

Δεν υπάρχει ένας μόνο σωστός τρόπος για να δημιουργήσετε μια ρουτίνα ύπνου. Σε ορισμένα παιδιά αρέσει να ακούνε ένα παραμύθι πριν τον ύπνο, άλλα μπορεί να θέλουν να μιλήσουν για τη μέρα τους και άλλα μπορεί να θέλουν απλώς να πουν την προσευχή τους και να κοιμηθούν. Εφόσον το παιδί σας κοιμάται εύκολα και κοιμάται όλη τη νύχτα, τότε η ρουτίνα του ύπνου σας μάλλον αποδίδει σωστά.

Τι πρέπει να κάνετε την ώρα του ύπνου

Όταν καταρτίζετε ένα πρόγραμμα για τον ύπνο, είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το έδαφος για να ηρεμήσετε και να αποκοιμηθείτε. Δοκιμάστε αυτές τις αποτελεσματικές τεχνικές καθώς καταρτίζετε τη ρουτίνα που ταιριάζει καλύτερα στο παιδί σας.

 • Να είστε συνεπείς

Η ρουτίνα του ύπνου σας μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, αλλά θα πρέπει να είναι αρκετά σταθερή από μέρα σε μέρα, ξεκινώντας την ίδια ώρα και ακολουθώντας την ίδια σειρά.

Για παράδειγμα, η ρουτίνα ύπνου ενός μικρού παιδιού μπορεί να ξεκινά στις 6:30 μ.μ. και να περιλαμβάνει μπάνιο, το να φορέσει πιτζάμες, να διαβάσει μερικά παραμύθια, να πέσει στο κρεβάτι και μια τελευταία καληνύχτα.

 • Μην ξεχνάτε την υγιεινή των δοντιών

Είτε καθαρίζετε τα ούλα του μωρού σας είτε υπενθυμίζετε στο μεγαλύτερο παιδί σας να βουρτσίζει τα δόντια του και να χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα, η σωστή οδοντική υγιεινή είναι μια καλή συνήθεια που πρέπει να συμπεριλάβετε στη ρουτίνα ύπνου του παιδιού σας κάθε βράδυ.

 • Μην το τραβάτε από άποψη χρόνου

Μην χρονοτριβείτε και μην περιπλέκετε τις καταστάσεις. Μια καλή ρουτίνα πριν τον ύπνο θα διάρκει κατά πάσα πιθανότητα περίπου 10 έως 15 λεπτά, ή λίγο περισσότερο αν συμπεριλάβετε και ένα μπάνιο.

 • Κάντε τις απαραίτητες αλλαγές ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας

Η ρουτίνα ύπνου του παιδιού σας θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, ενώ είναι φυσιολογικό για ένα νεογέννητο ή μικρότερο βρέφος να αποκοιμηθεί θηλάζοντας ή πίνοντας ένα μπουκάλι γάλα, μπορείτε να προσπαθήσετε να αρχίσετε να βάζετε το μωρό σας για ύπνο όταν είναι νυσταγμένο αλλά ακόμα ξύπνιο, όταν γίνει τεσσάρων ή πέντε μηνών.

 • Προσφέρετε περιορισμένες επιλογές

Το παιδί σας δεν μπορεί να αποφασίσει πότε θα πάει για ύπνο ή πόσο θα διαρκέσει η καθημερινή του προετοιμασία, αλλά μπορείτε να το αφήσετε να έχει κάποιο έλεγχο της ρουτίνας του ύπνου του. Για παράδειγμα, αφήστε το να επιλέξει ανάμεσα σε δύο ζευγάρια πιτζάμες και να επιλέξει ποια βιβλία θα διαβάσει.

 • Βάλτε το παιδί να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα

Υπενθυμίστε στα παιδιά να χρησιμοποιούν το μπάνιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μικρότερα παιδιά που εξακολουθούν να έχουν προβλήματα με την κατάκλιση. Επιπλέον, ορισμένα παιδιά χρησιμοποιούν την ανάγκη να πάνε τουαλέτα ως τεχνική καθυστέρησης. Παρακάμψτε αυτή την τακτική καθυστέρησης φροντίζοντας να πηγαίνουν πριν πέσουν στο κρεβάτι.

 • Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου από νωρίς

Είναι πολύ πιο εύκολο να ξεκινήσετε μια καλή ρουτίνα ύπνου όταν το μωρό σας είναι μικρό παρά να προσπαθήσετε να αλλάξετε την κακή ρουτίνα ύπνου όταν έχετε ένα νήπιο ή ένα παιδί προσχολικής ηλικίας που δεν κοιμάται ακόμα καλά. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά για να υιοθετήσετε μια αποτελεσματική καθημερινή διαδικασία ύπνου.

 • Να είστε προετοιμασμένοι για λίγα κλάματα και γκρίνια

Μερικά παιδιά θα κλάψουν για λίγα λεπτά καθώς θα κοιμηθούν ή όταν ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας. Αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό, αν ηρεμήσουν γρήγορα και αν αισθάνεστε άνετα να τα αφήσετε να κλάψουν για λίγα λεπτά. Λάβετε υπόψη σας ότι ακόμη και η μέθοδος Ferber δεν υποστηρίζει το να αφήνετε τα παιδιά να κλαίνε απλώς όλη τη νύχτα.

 • Σκοτεινιάστε το δωμάτιο

Τα σκίαστρα συσκότισης μπορεί να είναι χρήσιμα για να κάνετε το υπνοδωμάτιο του παιδιού σας αρκετά σκοτεινό ώστε να προάγεται ο ύπνος (ειδικά το καλοκαίρι, όταν εξακολουθεί να έχει φως κατά την ώρα του ύπνου). Τα σκίαστρα συσκότισης μπορεί επίσης να βοηθήσουν το παιδί σας να κοιμηθεί λίγο περισσότερο το πρωί. Επειδή όμως σε λίγα νήπια αρέσει να κοιμούνται στο σκοτάδι, ένα αχνό νυχτερινό φωτάκι είναι συχνά χρήσιμο. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ φωτεινό.

 • Χρησιμοποιήστε ένα αντικείμενο ασφαλείας

Ένα αντικείμενο ασφαλείας, όπως ένα λούτρινο ζώο ή μια κουβέρτα, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι μιας καλής ρουτίνας πριν τον ύπνο, αλλά μόνο για παιδιά ηλικίας ενός έτους και άνω. Αυτού του είδους τα αντικείμενα δεν είναι ασφαλή για τα μωρά όταν κοιμούνται μαζί τους, καθώς τίποτα δεν πρέπει να βρίσκεται στην κούνια προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι ασφυξίας και αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Τι να ΜΗΝ κάνετε σε σχέση με τον ύπνο του παιδιού σας

Ακριβώς όπως υπάρχουν πολλοί σωστοί τρόποι για να έχετε μια καλή διαδικασία προετοιμασίας του ύπνου, υπάρχουν επίσης πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε και τα οποία συχνά κάνουν την ώρα του ύπνου πιο δύσκολη τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά.

 • Μην επιτρέπετε τις διεγερτικές δραστηριότητες πριν από τον ύπνο

Αποφύγετε το δραστήριο παιχνίδι ή τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν από τον ύπνο. Ειδικά αν το παιδί σας δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί, είναι συνήθως καλύτερο να σταματήσετε τις διεγερτικές δραστηριότητες, όπως τα έντονα παιχνίδια, τις φασαρίες, το τρέξιμο, τα βιντεοπαιχνίδια ή την τηλεόραση, 30 έως 60 λεπτά πριν από τον ύπνο.

 • Μην θεωρείτε ότι οι κακές συνήθειες σχετικά με τον ύπνο απλά θα εκλείψουν

Μην υποθέτετε ότι το παιδί σας θα ξεπεράσει τις κακές συνήθειες ύπνου. Δυστυχώς, αν δεν γίνει τίποτα, πολλά παιδιά που έχουν προβλήματα ύπνου ως βρέφη και νήπια συνεχίζουν να κοιμούνται άσχημα ακόμη και όταν αρχίσουν το σχολείο. Όσο πιο γρήγορα διορθώσετε τις κακές συνήθειες ύπνου του παιδιού σας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας σωστής ρουτίνας ύπνου, τόσο το καλύτερο.

 • Μην δημιουργείτε κακούς συνειρμούς σχετικά με τον ύπνο

Το να τρίβετε την πλάτη του παιδιού σας μέχρι να αποκοιμηθεί, το να παίζει μουσική ή το να έχετε ανοιχτή την τηλεόραση μπορεί να σημαίνει ότι το παιδί σας θα χρειαστεί βοήθεια για να ξανακοιμηθεί αν αργότερα ξυπνήσει. Και όχι, το να κρατάτε απλώς την τηλεόραση ή τη μουσική ανοιχτή όλη τη νύχτα δεν βοηθάει. Αν το παιδί σας ξυπνήσει, θα εξακολουθεί να σας φωνάζει και θα χρειάζεται τη βοήθειά σας για να ξανακοιμηθεί.

 • Μην το τραβάτε και μην χρονοτριβείτε

Θέστε όρια και να είστε σταθεροί σε αυτά. Αν δεν είστε προσεκτικοί, το παιδί σας θα καθυστερήσει την ώρα του ύπνου με επανειλημμένες φωνές για να πιει, να φάει ή να πάει στην τουαλέτα. Μπορεί να παρακαλέσει να σας ζητήσει παραπάνω παραμύθια ή τραγούδια. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί επίσης να θυμηθούν ξαφνικά τις ασκήσεις που πρέπει να κάνουν. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε αυτές τις δυσκολίες πριν από την έναρξη της συνήθους ρουτίνας σας, ώστε να μπορέσετε να τηρήσετε την αρχική σας ώρα ύπνου.

 • Μην τους δίνετε καφεΐνη πριν τον ύπνο

Αποφύγετε να δίνετε στα παιδιά ροφήματα ή τρόφιμα με καφεΐνη, ιδίως ακριβώς πριν από τον ύπνο. Λάβετε υπόψη ότι εκτός από τα αναψυκτικά και το τσάι, η καφεΐνη μπορεί να αποτελεί κρυφό συστατικό σε άλλα τρόφιμα, όπως το παγωτό με γεύση καφέ και η σοκολάτα.

Share to...