7 κατοικίδια που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν ασθένειες

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
8 Λεπτά

Μπορεί οι γάτες και οι σκύλοι να είναι τα πιο συνηθισμένα κατοικίδια, αλλά μερικές φορές τα παιδιά θέλουν κάτι πιο εξωτικό – και συχνά οι γονείς ενδίδουν στις επιθυμίες τους.

Αν το παιδί σας επιθυμεί απεγνωσμένα ένα κατοικίδιο με σκληρό κέλυφος αντί για γούνινο τρίχωμα, ξανασκεφτείτε το πριν φέρετε μια μικρή χελώνα στο σπίτι σας. Όχι μόνο ένα εξωτικό κατοικίδιο μπορεί να είναι παράνομο, αλλά θα μπορούσε επίσης να σας αρρωστήσει.

Γιατί οι μικρές χελώνες κουβαλάνε σαλμονέλα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), αρκετοί άνθρωποι που νόσησαν από σαλμονέλα δήλωσαν ότι αγόρασαν χελώνες με καβούκια μήκους μικρότερου των 10 εκατοστών πριν αρρωστήσουν.

Ακόμη και μια χελώνα που φαίνεται καθαρή και υγιής μπορεί να μεταφέρει μικρόβια σαλμονέλας στα απόβλητά της. Αυτό ισχύει για τις κατοικίδιες χελώνες οποιουδήποτε μεγέθους, όχι μόνο για τις μικρές. Αν τα μικρόβια εξαπλωθούν στο σώμα της χελώνας, όποιος την αγγίξει μπορεί να αρρωστήσει αν στη συνέχεια αγγίξει το στόμα ή το φαγητό του χωρίς να πλύνει τα χέρια του. Τα μικρόβια μπορούν επίσης να εξαπλωθούν στο νερό του ενυδρείου της χελώνας και σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να έρθει σε επαφή το συγκεκριμένο πλασματάκι.

Τα συνήθη συμπτώματα της σαλμονέλας είναι διάρροια, πυρετός και κράμπες στο στομάχι. Αυτά μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε λίγες ώρες από την κατάποση των μικροβίων σαλμονέλας, αλλά μερικές φορές η έναρξη διαρκεί έως και έξι ημέρες.

7 κατοικίδια που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν ασθένειες
7 κατοικίδια που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν ασθένειες

Άλλα κατοικίδια που μπορούν να σας προκαλέσουν ασθένειες

Δεν είναι μόνο οι μικροσκοπικές χελώνες που θα μπορούσαν να αρρωστήσουν εσάς ή το παιδί σας. Άλλα ερπετά, όπως οι σαύρες και τα φίδια, οι νεοσσοί (τα κοτοπουλάκια), τα παπάκια, τα ψάρια και τα αμφίβια, όπως οι βάτραχοι και οι σαλαμάνδρες, μπορούν επίσης να μεταφέρουν το βακτήριο της σαλμονέλας. Εάν έχετε μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συμβουλεύει να μην αποκτήσετε κανένα από αυτά τα είδη ζώων ως κατοικίδιο. Αν πάτε το παιδί σας σε ζωολογικό κήπο, αφήστε το να κοιτάξει αλλά όχι να αγγίξει!

Είναι ευθύνη των γονέων να επιλέξουν το σωστό κατοικίδιο για το σπίτι, και ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της ευθύνης είναι η εξέταση του κατοικίδιου και των αναγκών του στο πλαίσιο της οικογένειας.

Ερπετά και αμφίβια

Οι σαύρες, τα φίδια και οι βάτραχοι είναι δημοφιλή κατοικίδια, αλλά μερικές φορές κρύβουν μικρόβια που θα μπορούσαν να αρρωστήσουν τα μέλη της οικογένειας. Το βακτήριο mycobacterium marinum προσβάλλει κυρίως τα ψάρια, αλλά μπορεί να επηρεάσει ερπετά και αμφίβια. Αυτός ο τύπος βακτηρίου μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλοιώσεις στον άνθρωπο.

Τρωκτικά

Τα χάμστερ, τα τρωκτικά, τα ινδικά χοιρίδια, οι αρουραίοι και τα ποντίκια είναι δημοφιλή οικογενειακά κατοικίδια, αλλά ενέχουν επίσης κίνδυνο εξάπλωσης λοιμώξεων. Οι ασθένειες που μπορεί να μεταδοθούν άμεσα από τρωκτικά που διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα είναι η καμπυλοβακτηρίωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία και κράμπες στο στομάχι- η λεπτοσπείρωση, με συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, ρίγη, μυϊκοί πόνοι, ναυτία και εξάνθημα- και η λεμφοκυτταρική χοριομηνιγγίτιδα (LCMV). Αν και σπάνια, η λεμφοκυτταρική χοριομηνιγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα, αλλά επηρεάζει επίσης τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

k2 2
7 κατοικίδια που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν ασθένειες

Πουλιά

Τα πτηνά ως κατοικίδια μπορούν να μεταδώσουν λοιμώξεις όπως η κρυπτοκοκκίαση, η ιστοπλάσμωση και η ψιττακίαση. Ωστόσο, είναι σπάνιο οι άνθρωποι να αρρωστήσουν από αυτές τις λοιμώξεις. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή νόσο είναι τα βρέφη, οι ενήλικες άνω των 65 ετών και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ψάρια

Τα ψάρια και το νερό του ενυδρείου μπορούν να μεταδώσουν μικρόβια στους ανθρώπους, αλλά η ασθένεια που οφείλεται στην εκτροφή ψαριών είναι σπάνια. Εφόσον φροντίζετε τα ψάρια σας και το ενυδρείο τους και δεν αφήνετε τα παιδιά κάτω των 5 ετών να χειρίζονται ή να αγγίζουν τα ενυδρεία ή το νερό του ενυδρείου ή να ταΐζουν τα ψάρια χωρίς επίβλεψη, μπορείτε να απολαμβάνετε τους μικρούς σας κολυμβητές χωρίς να ανησυχείτε για την εξάπλωση ασθενειών.

Μπορούν τα σκυλιά ή οι γάτες να αρρωστήσουν το παιδί μου;

Εάν τα κατοικίδια σκυλιά και οι γάτες φροντίζονται σωστά, είναι πρόσφατα εμβολιασμένα. και λαμβάνουν την κατάλληλη κτηνιατρική φροντίδα όταν απαιτείται, είναι απίθανο να αρρωστήσουν το παιδί σας.

Υπάρχουν μερικές ασθένειες που μπορούν να μεταφερθούν από το σκύλο ή τη γάτα σας σε έναν άνθρωπο. Πράγματα όπως η επιδερμοφυτία, η ψώρα και οι μολύνσεις των ματιών είναι ήπια προβλήματα που μπορούν να μεταδοθούν από σκύλους ή γάτες.

Η λεπτοσπείρωση είναι ένα βακτήριο που μπορούν να κολλήσουν τα σκυλιά ερχόμενα σε επαφή με τα ούρα ενός μολυσμένου ζώου. Εάν το σκυλάκι σας έχει λεπτοσπείρωση, αυτή μπορεί να μεταδοθεί σε όλα τα μέλη της οικογένειας που καθαρίζουν τα περριτώματα στο σπίτι.

Οι κατοικίδιες γάτες μπορεί να μολυνθούν από καμπυλοβακτηρίωση ή ταινιοσκώληκα της γάτας. Η νόσος της γρατζουνιάς της γάτας (νόσος εξ ονύχων γαλής-που προκαλείται από το βακτήριο Bartonella henselae), είναι πιο συχνή στις νεαρές γάτες και στις γάτες που κυνηγούν. Έως και οι μισές γάτες έχουν εκτεθεί στο βακτήριο κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους. Οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από τη νόσο του γρατζουνίσματος της γάτας, αλλά είναι πιο συχνή σε παιδιά και εφήβους κάτω των 15 ετών.

k3 1
7 κατοικίδια που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν ασθένειες

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από ασθένειες που προέρχονται από ζώα;

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ασθένειες που μεταδίδονται μεταξύ των ζώων και των ανθρώπων (γνωστές και ως ζωονόσοι).

Οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο για ορισμένες ασθένειες που σχετίζονται με ζώα. Εάν είστε έγκυος, μην υιοθετείτε μια νέα γάτα ούτε να ασχοληθείτε με αδέσποτες γάτες λόγω του παρασίτου τοξοπλάσμωση, το οποίο μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. Μην ανησυχείτε για την απαλλαγή από την τρέχουσα γάτα σας, αλλά αναθέστε σε κάποιον άλλον την ευθύνη του χειρισμού των ακαθαρσιών της.

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την επαφή με κατοικίδια τρωκτικά για να αποφύγουν την έκθεση στον ιό της λεμφοκυτταρικής χοριομηνιγγίτιδας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. Αποφύγετε την άμεση επαφή με το τρωκτικό (και αναθέστε σε άλλους τα καθήκοντα καθαρισμού του χώρου διαβίωσής του) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.