Tips, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Απλοί τρόποι για να καταπολεμήσετε τις καούρες

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του ΕΜΑ επιβεβαίωσε τη σύστασή της για την αναστολή στην ΕΕ όλων των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη λόγω της παρουσίας, σε χαμηλά επίπεδα, μιας πρόσμιξης που ονομάζεται Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA). Προηγήθηκε επανεξέταση της γνώμης που εξέδωσε η CHMP τον Απρίλιο του 2020, κατόπιν αιτήματος μιας από τις εταιρείες που διαθέτουν φάρμακα ρανιτιδίνης στην αγορά.

Η NDMA έχει ταξινομηθεί ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο (ουσία που θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο) βάσει μελετών σε ζώα. Ανιχνεύεται σε ορισμένα προϊόντα διατροφής και νερού και δεν αναμένεται να προκαλέσει βλάβη όταν προσλαμβάνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Οι καούρες είναι ένα αίσθημα καύσου στο στήθος και το λαιμό σας. Μπορεί να προκληθεί από τις τροφές που τρώτε, ιδιαίτερα από πικάντικες, λιπαρές ή όξινες τροφές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καούρα μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ). Αυτή η μακροχρόνια πάθηση έχει πολλές πιθανές αιτίες.

Όποια και αν είναι η αιτία, οι καούρες είναι επώδυνες και ενοχλητικές. Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει σπιτικές θεραπείες, φάρμακα και συμβουλές για την καθημερινότητα που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις καούρες, καθώς και τρόπους για να προλάβετε τις καούρες πριν αυτές εμφανιστούν.

Παλινδρόμηση οξέων, καούρα ή ΓΟΠ;

Μερικές φορές χρησιμοποιούνται άλλες λέξεις για να γίνει αναφορά στις καούρες, όπως η όξινη παλινδρόμηση ή η ΓΟΠ. Αλλά δεν σημαίνουν όλες το ίδιο πράγμα. Για τη θεραπεία της καούρας, είναι χρήσιμο να κατανοήσετε τη διαφορά.

Η καούρα είναι ένα σύμπτωμα. Δηλώνει το αίσθημα του καυστικού πόνου στη μέση του στήθους σας. Σύμφωνα με το National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK), ο πόνος συνήθως ξεκινά πίσω από το στέρνο σας και κινείται προς το λαιμό σας.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση προκαλείται όταν το οξύ του στομάχου σας ταξιδεύει πολύ ψηλά στο πεπτικό σας σύστημα. Κανονικά, η βαρύτητα και το πεπτικό σας σύστημα συνεργάζονται για να κρατήσουν το οξύ του στομάχου στο στομάχι σας, όπου και ανήκει. Αλλά μερικές φορές το οξύ ενδέχεται να ανέβει στον οισοφάγο σας και να προκαλέσει ερεθισμό, καούρα ή άλλα συμπτώματα.

Μπορεί να έχετε ακούσει για τη ΓΟΠ – είναι μια συντομότερη ονομασία για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Παρόλο που αυτή η πάθηση μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες και συμπτώματα, συχνά περιλαμβάνει και καούρες. Η ΓΟΠ μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, επομένως αν έχετε συχνά καούρες, μιλήστε με έναν γιατρό.

Γιατροσόφια και σπιτικές θεραπείες για την καούρα και την παλινδρόμηση οξέος

Εάν αντιμετωπίζετε καούρες, θα ενθουσιαστείτε ακούγοντας ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές για θεραπείες στο σπίτι.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με τα φάρμακα, οι σπιτικές θεραπείες και τα συμπληρώματα μπορεί να ενέχουν κινδύνους. Ορισμένα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα ή να προκαλέσουν άλλα προβλήματα.

Εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή έχετε συγκεκριμένες παθήσεις, μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε ορισμένες θεραπείες ή συμπληρώματα.

Αναμείξτε μαγειρική σόδα με νερό

Ενδεχομένως διαθέτετε στην κουζίνα σας ένα φάρμακο για την καούρα χωρίς καν να το γνωρίζετε. Η μαγειρική σόδα μπορεί να καταπραΰνει ορισμένα επεισόδια καούρας εξουδετερώνοντας το οξύ του στομάχου σας.

Για να το κάνετε αυτό, διαλύστε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα ποτήρι νερό και πιείτε το αργά.

Για να είστε ασφαλείς, χρησιμοποιήστε αυτή τη θεραπεία με μαγειρική σόδα μόνο μία στο τόσο, όχι συχνά.

Μιλήστε με το γιατρό σας για το πώς να χρησιμοποιείτε τη μαγειρική σόδα με ασφάλεια. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2013, η τακτική αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να μην βλάψετε την υγεία σας.

Πάρτε συμπληρώματα γλυκόριζας

Η γλυκόριζα είναι ένα παραδοσιακό φυτικό φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει στην καούρα. Μια ανασκόπηση του 2020 έδειξε ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της βλεννώδους επικάλυψης της επένδυσης του οισοφάγου σας.

Αυτό μπορεί να προστατεύσει τον οισοφάγο σας από βλάβες που προκαλούνται από το οξύ του στομάχου και να του επιτρέψει να επουλωθεί.

Η απογλυκυρριζινοποιημένη ρίζα γλυκόριζας είναι ένα συμπλήρωμα που περιέχει γλυκόριζα.

Το απογλυκυρριζινοποιημένη ρίζα γλυκόριζας έχει υποστεί επεξεργασία για να αφαιρεθεί μεγάλο μέρος της γλυκυρριζίνης του, μιας ένωσης που μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Το National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) προειδοποιεί ότι η υπερβολική κατανάλωση γλυκόριζας ή απογλυκυρριζινοποιημένης ρίζας γλυκόριζας μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, να μειώσει τα επίπεδα καλίου και να επηρεάσει ορισμένα φάρμακα.

Πάντοτε να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν πάρετε συμπληρώματα γλυκόριζας.

Πιείτε λίγο μηλόξυδο διαλυμένο σε νερό

Το μηλόξυδο είναι μια ακόμη σπιτική θεραπεία που κάποιοι χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν την καούρα. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η κατανάλωση μηλόξυδου μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη αδιάσειστα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό, σύμφωνα με το Department of Defense Dietary Supplement Resource.

Αλλά η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αραιωμένου μηλόξυδου θεωρείται συνήθως ασφαλής.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μηλόξυδου ή μη αραιωμένου ξυδιού μπορεί να ενέχει κινδύνους.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η καταστροφή των δοντιών σας, ο πόνος στο λαιμό σας ή ακόμη και η πρόκληση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε αυτή τη θεραπεία, αραιώστε 1 κουταλάκι του γλυκού έως 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο σε 250 ml νερό και πιείτε το μετά το γεύμα σας.

Μασήστε τσίχλα

Σύμφωνα με μια παλαιότερη μελέτη του 2005, το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη για 1/2 ώρα μετά τα γεύματα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της καούρας.

Αλλά τα αποτελέσματα βασίζονται σε μόλις 31 άτομα, οπότε τα στοιχεία δεν είναι πολύ ισχυρά. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν αυτή η μέθοδος βοηθάει στην καούρα.

Το μάσημα τσίχλας διεγείρει την παραγωγή σάλιου και την ικανότητα κατάποσης. Το γεγονός αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αραίωση και την απομάκρυνση του στομαχικού οξέος από τον οισοφάγο σας.

Δοκιμάστε να καταναλώσετε τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει μακρά ιστορία χρήσης στην κινεζική ιατρική, σύμφωνα με το NCCIH. Αυτό το βότανο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από τη ναυτία, επομένως ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να αξίζει να το δοκιμάσετε και για τις καούρες.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε τριμμένη ή κομμένη σε κύβους ρίζα τζίντζερ στις αγαπημένες σας συνταγές με τηγανητά, σούπες και άλλα τρόφιμα.

Για να φτιάξετε τσάι τζίντζερ, βυθίστε ωμή ρίζα τζίντζερ, αποξηραμένη ρίζα τζίντζερ ή φακελάκια τσαγιού τζίντζερ σε βραστό νερό.

Ωστόσο, οι μεγάλες δόσεις τζίντζερ μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσουν καούρα ή άλλα προβλήματα, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το σε μικρές ποσότητες.

Περισσότεροι τρόποι για να βοηθήσετε την διαδικασία της πέψης

  • Χαλαρώστε τα ρούχα σας

Η καούρα εκδηλώνεται όταν το περιεχόμενο του στομάχου σας ανεβαίνει στον οισοφάγο σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχετε ένα επεισόδιο καούρας επειδή τα στενά ρούχα συμπιέζουν το στομάχι σας.

Αν συμβαίνει αυτό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να χαλαρώσετε τη ζώνη σας – ή το παντελόνι σας, το φόρεμά σας ή οτιδήποτε άλλο σας πιέζει.

  • Προσπαθήστε να μην καμπουριάζετε

Η στάση του σώματός σας μπορεί επίσης να συμβάλει στην καούρα. Αν καμπουριάζετε, προσπαθήστε να κάθεστε πιο ίσια. Εάν χρειάζεται, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρια ή στηρίγματα για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια πιο όρθια στάση.

Η όρθια στάση του σώματος ασκεί λιγότερη πίεση στην κοιλιά σας. Η πίεση στην κοιλιά σας μετά το φαγητό θα μπορούσε να προκαλέσει την άνοδο του στομαχικού οξέος στον οισοφάγο σας, οδηγώντας σε καούρα.

Μία έρευνα του 2021 υποστηρίζει ότι τα μακροχρόνια προβλήματα στάσης του σώματος θα μπορούσαν να συμβάλουν στη ΓΟΠ. Στη μελέτη, η διόρθωση της κακής στάσης του σώματος εξάλειψε τα συμπτώματα της παλινδρόμησης. Χρειάζονται όμως περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί η συγκεκριμένη σχέση.

  • Ανασηκώστε το πάνω μέρος του σώματός σας

Το ξάπλωμα μπορεί να επιδεινώσει την καούρα. Όταν έρθει η ώρα για ύπνο, προσαρμόστε την επιφάνεια στην οποία κοιμάστε για να ανασηκώσετε το πάνω μέρος του σώματός σας.

Η ανύψωση του κεφαλιού σας με επιπλέον μαξιλάρια μπορεί να μην είναι αρκετή. Για να ανακουφιστείτε, δοκιμάστε να ανυψώσετε το σώμα σας από τη μέση και πάνω.

Μπορείτε να αλλάξετε τη γωνία της επιφάνειας ύπνου σας χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι σφήνα. Ή, αν έχετε ρυθμιζόμενο κρεβάτι, μπορείτε να το ρυθμίσετε σε κατάλληλη γωνία.

  • Αποφύγετε τον καπνό του τσιγάρου

Πιθανότατα γνωρίζετε ήδη ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία σας. Γνωρίζατε όμως ότι το κάπνισμα μπορεί να συμβάλει στην καούρα; Αν είστε καπνιστής και σας πιάσει κρίση καούρας, μην ανάψετε τσιγάρο.

Το κάπνισμα μπορεί να είναι μια από τις βασικές στρατηγικές διαχείρισης όταν αισθάνεστε άβολα, αλλά δεν πρόκειται να εξαφανίσει το αίσθημα καύσου.

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...