spring

Ενδιαφέρουσες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας την άνοιξη

Ιατρική Ομάδα Medbox
Από Ιατρική Ομάδα Medbox
11 Λεπτά

Η αλλαγή των εποχών μπορεί επίσης να επιφέρει αλλαγές και στο σώμα μας, είτε πρόκειται για τις ορμόνες, τη διάθεσή μας ή τις ευαισθησίες μας.

Αν και δεν επηρεάζονται όλοι από την εποχική αλλαγή με τον ίδιο τρόπο, μια από τις κοινές αλλαγές είναι η αυξημένη ενέργεια και διάθεση.

Ορισμένες από τις πιο αρνητικές αλλαγές που πρέπει να γνωρίζετε είναι η πιθανή αύξηση των εξάρσεων των αλλεργιών, των πόνων στις αρθρώσεις και των ημικρανιών.

Η αλλαγή της εποχής από τον χειμώνα στην άνοιξη είναι κάτι που πολλοί περιμένουν με ανυπομονησία κάθε χρόνο, ειδικά όσοι ζουν σε ψυχρότερα κλίματα.

Αλλαγή της θερμοκρασίας, ανθισμένα λουλούδια και ελαφρύτερα μπουφάν – πώς να μην τα λατρέψει κανείς;

Παρά το γεγονός ότι είναι συνηθισμένο να παρατηρούμε κάποιες αλλαγές στο περιβάλλον όταν αλλάζουν οι εποχές, μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι και το σώμα σας μπορεί να υφίσταται κάποιες αλλαγές.

Το επιπλέον φως του ήλιου, οι μεγαλύτερες ημέρες και οι θερμότερες θερμοκρασίες που συνοδεύουν την άνοιξη μπορούν πραγματικά να επηρεάσουν τη διάθεσή μας και τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού μας.

Ορμονικές αλλαγές

Είναι σύνηθες οι ορμόνες μας να μεταβάλλονται όταν ο καιρός ζεσταίνει την άνοιξη.

Όταν αλλάζουν οι εποχές, ο αμφιβληστροειδής χιτώνας στο μάτι μας αντιδρά φυσικά στα πρώτα ανεπαίσθητα σημάδια της αύξησης του φωτός της ημέρας.

Ο αμφιβληστροειδής είναι το εσωτερικό στρώμα του ματιού που συνδέεται με τον εγκέφαλο μέσω του οπτικού νεύρου.

Αυτή η αντίδραση μπορεί να προκαλέσει μια ορμονική αλλαγή, η οποία αφορά και την ρύθμιση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου και τις αλλαγές στη διάθεσή μας.

Δεδομένου ότι ο αμφιβληστροειδής μας καταγράφει περισσότερο φως καθημερινά, μπορεί να παρατηρήσετε μια άνοδο της διάθεσής σας και την επιθυμία να κοιμηθείτε λιγότερο απ’ ό,τι τους χειμερινούς μήνες.

Κατά τη διάρκεια του μακρόχρονου σκοταδιού των χειμερινών μηνών, το σώμα παράγει φυσικά περισσότερη μελατονίνη.

Για τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, όλη αυτή η μελατονίνη προκαλεί τη χειμερινή κατάθλιψη.

Την άνοιξη, όταν η παραγωγή μελατονίνης ελαττώνεται, ελαττώνεται και η κατάθλιψη.

Αύξηση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών

Ένα άλλο κοινό σωματικό φαινόμενο που παρατηρείται την άνοιξη είναι η αύξηση των πονοκεφάλων και των ημικρανιών.

Οι αλλαγές της θερμοκρασίας συχνά προκαλούν αθροιστικούς πονοκεφάλους.

Όταν η θερμοκρασία αλλάζει, οι βροχερές ημέρες γίνονται πιο συχνές και η πίεση του αέρα αλλάζει, και αυτοί είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να είναι πιο συχνή η πρόκληση πονοκεφάλων.

Σε μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Cephalalgia, οι ερευνητές διερεύνησαν τις αθροιστικές κεφαλαλγίες και διαπίστωσαν ότι πάνω από 700 ασθενείς έδειξαν ότι οι πονοκέφαλοι αυτοί είναι πιο συχνοί όταν οι εποχές αλλάζουν από χειμώνα σε άνοιξη ή από φθινόπωρο σε χειμώνα.

Η μνήμη σας βελτιώνεται την άνοιξη

Ο ανοιξιάτικος καιρός μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

Σε μια σειρά πειραμάτων που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychological Science το 2005, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του καιρού στη διάθεση και την απόδοση σε ένα τεστ μνήμης.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που δήλωσαν ότι είχαν περάσει αρκετό χρόνο έξω τις ανοιξιάτικες ημέρες που ο καιρός ήταν καλός ανέφεραν καλύτερη διάθεση και ήταν καλύτεροι στην ανάκληση μιας σειράς αριθμών.

Όταν οι άνθρωποι κλήθηκαν τυχαία να εξεταστούν σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο – επίσης την άνοιξη – η ομάδα που βρισκόταν σε εξωτερικό χώρο είχε υψηλότερη βαθμολογία αν ο καιρός ήταν ζεστός.

Και ένα τρίτο τεστ έδειξε ότι η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους βελτίωσε τη διάθεση την άνοιξη, αλλά όχι στη ζέστη του καλοκαιριού (η μνήμη δεν εξετάστηκε σε αυτό το πείραμα).

Συνολικά, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το να περνάς χρόνο σε εξωτερικούς χώρους είναι σημαντικό για να απολαμβάνεις τις εγκεφαλικές επιδράσεις του ανοιξιάτικου καιρού και ότι οι δυσάρεστα υψηλότερες θερμοκρασίες το καλοκαίρι μπορεί να μετριάσουν την επίδραση αυτή.

Τόνωση της διάθεσης

Η αλλαγή εποχής από το χειμώνα στην άνοιξη σημαίνει περισσότερες ώρες ημέρας και περισσότερη ηλιοφάνεια.

Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο αίσθημα ευεξίας και τόνωση της διάθεσης.

Κατά τη διάρκεια της άνοιξης, η παραγωγή μελατονίνης ελαττώνεται, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερη κατάθλιψη, ειδικά για όσους είναι επιρρεπείς στην εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Brigham Young έκαναν το 2016 μια έρευνα με πανεπιστημιακούς φοιτητές στην οποία αντιπαρέβαλλαν τις ώρες του φωτός της ημέρας κατά τη διάρκεια των θερμότερων εποχών με την ψυχική υγεία.

Η μελέτη έδειξε ότι η αύξηση των ωρών του φωτός της ημέρας κατά τη διάρκεια των θερμότερων εποχών είχε σημαντικό αντίκτυπο στην ευεξία και η αναφερόμενη συναισθηματική δυσφορία μειώθηκε.

Ο πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να αυξηθεί

Εάν είστε διαγνωσμένος με ρευματοειδή αρθρίτιδα, θα παρατηρήσετε ότι οι εξάρσεις σας εμφανίζονται συχνότερα την άνοιξη.

Μια μελέτη του 2019 που διεξήχθη στην Ιαπωνία ανέλυσε δεδομένα από μια εθνική βάση δεδομένων ασθενών με αρθρίτιδα και ανακάλυψε ότι η νόσος είναι πιο ενεργή την άνοιξη.

Οι ερευνητές πρότειναν ότι η πιθανή αιτία γι’ αυτό μπορεί να οφείλεται στις έντονα κυμαινόμενες θερμοκρασίες.

Μολονότι η έρευνα σε αυτόν τον τομέα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η έλευση της άνοιξης αποτελεί ένα έναυσμα της εν λόγω πάθησης που πρέπει να γνωρίζετε εάν ταλαιπωρείστε με πόνο στις αρθρώσεις ή ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Αλλεργίες που σχετίζονται με τον καιρό

Εάν πάσχετε από αλλεργίες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση της αντίδρασης του σώματός σας στα αλλεργιογόνα την άνοιξη.

Η μεγαλύτερη αιτία αλλεργίας την άνοιξη, είναι η γύρη, η οποία απελευθερώνεται στον αέρα από τα δέντρα, τα χόρτα και τα ζιζάνια για να γονιμοποιήσει άλλα φυτά.

Καθώς συμβαίνει αυτό, ωστόσο, μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με όσους είναι αλλεργικοί και μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό σε κατάσταση άμυνας.

Οι συνήθεις ανοιξιάτικες αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, φαγούρα στα μάτια, φτέρνισμα ή βήχα.

Αναζωπυρώσεις της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται λανθασμένα στα νευρικά κύτταρα.

Συχνά τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζουν συμπτώματα με εξάρσεις, και αυτό μπορεί να γίνει πιο συχνά την άνοιξη.

Πολλές μελέτες σε δεδομένα ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν διαπιστώσει ότι τα συμπτώματα είναι συχνότερα την άνοιξη και λιγότερο συχνά στα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο.

Μια μελέτη στο Journal of the Neurological Sciences ανέλυσε πάνω από 2.000 ασθενείς και διαπίστωσε ότι τα συμπτώματα άρχισαν να αυξάνονται τον Απρίλιο και κορυφώνονται τον Ιούνιο.

Ο λόγος για αυτό εξακολουθεί να ερευνάται, αλλά οι θερμότερες θερμοκρασίες και η ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται να συνδέονται με την αυξημένη δραστηριότητα των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Κρίσεις άσθματος

Εάν πάσχετε από άσθμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι είναι λίγο πιο δύσκολο να αναπνεύσετε την άνοιξη λόγω των ανοιξιάτικων αλλεργιογόνων.

Σύμφωνα με το AsthmaCanada, η έκθεση σε αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος ή ακόμη και κρίση άσθματος, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζετε.

Εάν ταλαιπωρείστε από άσθμα, είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι όταν έρχεται η άνοιξη.

Έχετε πάντα μαζί σας έναν ανακουφιστικό εισπνευστήρα, περιορίστε το χρόνο που περνάτε σε εξωτερικούς χώρους και ρωτήστε το γιατρό σας για τα φάρμακα για αλλεργίες ή άσθμα που μπορεί να είναι τα καταλληλότερα για τη θεραπεία και την πρόληψη των συμπτωμάτων σας.

Διασταυρούμενες αλλεργίες στα φρούτα

Εάν υποφέρετε από εποχιακές αλλεργίες στη γύρη του γρασιδιού ή των δέντρων την άνοιξη, μπορεί επίσης να παρουσιάσετε διασταυρούμενη αντίδραση σε ορισμένα φρούτα.

Αυτές οι ανοιξιάτικες αλλεργίες κάνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να υπερ-αντιδρά και μπορεί να σας κάνουν να γίνετε ευαίσθητοι σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά που περιέχουν πρωτεΐνες παρόμοιες με εκείνες της γύρης, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας.

Για παράδειγμα, όσοι ταλαιπωρούνται από αλλεργική ρινίτιδα και από τη γύρη του γρασιδιού μπορεί να παρουσιάσουν αντίδραση στις ντομάτες, τα ροδάκινα ή τις πατάτες.

Όσοι έχουν αλλεργία στη σημύδα ή τη σκλήθρα μπορεί να επηρεαστούν από τα μήλα, το σέλινο ή τα κεράσια.

Μπορείτε να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα καθαρίζοντας ή μαγειρεύοντας τα φρούτα πριν τα φάτε.

Αύξηση της τριχοφυΐας

Φαίνεται ότι δεν είναι μόνο τα λουλούδια που ανθίζουν την άνοιξη!

Σύμφωνα με μια έκθεση στο British Journal of Dermatology, τα μαλλιά σας φτάνουν στο αποκορύφωμά τους στην αναγεννητική φάση κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, με τον αριθμό τους να μειώνεται σιγά-σιγά μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η αναγεννητική φάση της ανάπτυξης των μαλλιών είναι η ενεργή φάση κατά την οποία τα κύτταρα στη ρίζα της τρίχας διαιρούνται γρήγορα.

Αυτό προκαλεί το σχηματισμό νέων τριχών και ωθεί προς τα έξω τις τρίχες που έχουν σταματήσει να αναπτύσσονται.

Μοιραστείτε το Άρθρο
Κάθε χρόνο, βοηθάμε χιλιάδες ανθρώπους να βρουν απαντήσεις σε σημαντικές ερωτήσεις για την υγεία τους με τα άρθρα μας που έχουν γραφτεί από ειδικούς, ιατρικά αναθεωρημένα σε εκατοντάδες θέματα υγείας.