ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ

Μαύροι κύκλοι στα μάτια: Πώς να απαλλαγείτε

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μπορούν να εμφανιστούν για διάφορους λόγους, από την κούραση μέχρι τη γήρανση ή υποκείμενες παθήσεις όπως αλλεργίες ή έκζεμα. Αν και συχνά είναι αβλαβείς, αυτές οι σκιές μπορούν να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση του ατόμου.

Ευτυχώς, υπάρχουν θεραπείες, που ποικίλλουν από κατ’ οίκον περιποίηση έως επαγγελματικές παρεμβάσεις από δερματολόγους, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισής τους. Η κατανόηση των αιτιών και η εφαρμογή συνεπών μεθόδων είναι το κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων στα μάτια.

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση αυτών των ενοχλητικών σκιών κάτω από τα μάτια.

Μαύροι κύκλοι στα μάτια: Πώς να απαλλαγείτε
Μαύροι κύκλοι στα μάτια: Πώς να απαλλαγείτε

Μαύροι κύκλοι: Τι τους προκαλεί;

Η καλύτερη κατανόηση των βαθύτερων αιτιών μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή των κατάλληλων θεραπειών ή αγωγών για την ανακούφιση ή την ελαχιστοποίηση της εμφάνισης των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Ακολουθούν οι πιθανές αιτίες:

  • Αλλεργίες: Οι αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν απελευθέρωση ισταμίνης, προκαλώντας διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και πρήξιμο γύρω από τα μάτια.
  • Αλλεργική ρινίτιδα: Η φλεγμονώδης αντίδραση που οφείλεται στην αλλεργική ρινική ρινίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε ρινική συμφόρηση και αυξημένη ροή αίματος γύρω από τα μάτια, συμβάλλοντας στην εμφάνιση μαύρων κύκλων.
  • Ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα): Η φλεγμονή και ο κνησμός που σχετίζονται με το έκζεμα μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα γύρω από τα μάτια, προκαλώντας μαύρους κύκλους λόγω τριβής ή ξύσματος.
  • Δερματίτιδα εξ επαφής: Ο ερεθισμός του δέρματος από την επαφή με ορισμένες ουσίες ή αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη αντίδραση, οδηγώντας σε μαύρους κύκλους.
  • Κληρονομικότητα: Η γενετική προδιάθεση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λεπτότερο δέρμα ή αυξημένη μελάγχρωση γύρω από τα μάτια.
  • Ανωμαλίες του χρωματισμού: Η ανομοιόμορφη κατανομή της μελανίνης ή η υπερβολική μελάγχρωση μπορεί να δημιουργήσει σκιές ή δυσχρωμίες κάτω από τα μάτια.
  • Ξύσιμο ή τρίψιμο των ματιών: Το επίμονο τρίψιμο ή ξύσιμο της ευαίσθητης περιοχής των ματιών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονή του δέρματος, οδηγώντας σε μαύρους κύκλους.
  • Έκθεση στον ήλιο: Η υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ήλιου μπορεί να προκαλέσει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.
  • Φυσική διαδικασία γήρανσης: Καθώς το δέρμα γερνάει, η απώλεια κολλαγόνου και λίπους μπορεί να κάνει το δέρμα γύρω από τα μάτια πιο λεπτό, με αποτέλεσμα οι μαύροι κύκλοι να γίνονται πιο εμφανείς.
  • Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου και η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να συμβάλλουν στη δημιουργία μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.

Τι είναι αυτό που απομακρύνει τους μαύρους κύκλους γρήγορα;

Οι άνθρωποι συχνά αναζητούν γρήγορες μεθόδους για την εξάλειψη των μαύρων κύκλων, επειδή αυτές οι δυσχρωμίες κάτω από τα μάτια μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνισή τους, κάνοντάς τους να φαίνονται κουρασμένοι, μεγαλύτερης ηλικίας ή λιγότερο ζωντανοί. Ακολουθούν θεραπείες που μπορεί να βοηθήσουν στην γρήγορη εξάλειψη των μαύρων κύκλων στα μάτια:

Ύπνος

Ο επαρκής ύπνος συμβάλλει στην πρόληψη των μαύρων κύκλων αφού επιτρέπει στον οργανισμό να επιδιορθώσει και να αναζωογονήσει το δέρμα, μειώνοντας το πρήξιμο και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος.

Η ανύψωση του κεφαλιού κατά τη διάρκεια του ύπνου ελαχιστοποιεί την κατακράτηση υγρών γύρω από τα μάτια, αποτρέποντας τη συγκέντρωση αίματος και μειώνοντας το πρήξιμο, περιορίζοντας έτσι την εμφάνιση των μαύρων κύκλων. Μπορεί να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να προσθέσετε ένα επιπλέον μαξιλάρι για να ανυψώνετε το κεφάλι κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Μαύροι κύκλοι στα μάτια: Πώς να απαλλαγείτε
Μαύροι κύκλοι στα μάτια: Πώς να απαλλαγείτε

Κρύες κομπρέσες

Μια κρύα κομπρέσα βοηθάει στην αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια, συστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας το πρήξιμο και ελαχιστοποιώντας προσωρινά την εμφάνιση των μαύρων κύκλων.

Η χαμηλή θερμοκρασία βοηθά στη συρρίκνωση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας τη συγκέντρωση του αίματος και μειώνοντας το πρήξιμο.

Ενυδατική κρέμα

Οι ενυδατικές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια διατηρώντας το δέρμα ενυδατωμένο και σφριγηλό. Το καλά ενυδατωμένο δέρμα τείνει επίσης να δείχνει πιο λείο και ελαστικό, γεγονός που μπορεί να κάνει τους μαύρους κύκλους λιγότερο αισθητούς.

Φέτες αγγουριού

Οι φέτες αγγουριού περιέχουν αντιοξειδωτικά και υψηλή περιεκτικότητα σε νερό που είναι δυνατόν να μειώσουν προσωρινά τη σκοτεινότητα κάτω από τα μάτια. Οι έρευνες δείχνουν ότι η δροσιά που προσφέρουν τα αγγούρια μπορεί να βοηθήσει στη συστολή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας το πρήξιμο και τη φλεγμονή, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να μετριάσει την εμφάνιση των μαύρων κύκλων.

Αμυγδαλέλαιο

Το αμυγδαλέλαιο χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες ως προϊόν περιποίησης του δέρματος για παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση.

Το αμυγδαλέλαιο, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση του ευαίσθητου δέρματος γύρω από τα μάτια, μειώνοντας την ξηρότητα και βελτιώνοντας την υφή του δέρματος. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της επιδερμίδας σας και της εμφάνισης των μαύρων κύκλων με την πάροδο του χρόνου.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και μπορεί να προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, μπορεί να βοηθήσει στη θρέψη του δέρματος, στη βελτίωση της ελαστικότητας και ενδεχομένως στη μείωση της εμφάνισης των μαύρων κύκλων.

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια βελτιώνοντας ενδεχομένως την κυκλοφορία του αίματος και μειώνοντας την εμφάνιση των αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα.

Η χρήση της σε τοπικά εφαρμοζόμενες κρέμες ή ορούς μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των τριχοειδών αγγείων και στην ελαχιστοποίηση του δυσχρωματισμού που σχετίζεται με τους μαύρους κύκλους.

Σακουλάκια τσαγιού

Τα φακελάκια τσαγιού, ιδίως τα τσάγια που περιέχουν καφεΐνη, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των κύκλων κάτω από τα μάτια. Η καφεΐνη στο τσάι έχει αγγειοσυσταλτικές (σύσφιξη των αιμοφόρων αγγείων) ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν προσωρινά το πρήξιμο και το φούσκωμα γύρω από τα μάτια.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά στα φακελάκια τσαγιού ενδέχεται να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, καταπραΰνοντας πιθανώς την περιοχή κάτω από τα μάτια και μειώνοντας την εμφάνιση των μαύρων κύκλων.

Η τοποθέτηση ψυχρών φακελίσκων τσαγιού πάνω από τα μάτια για λίγα λεπτά μπορεί να προσφέρει ένα αναζωογονητικό και καταπραϋντικό αποτέλεσμα, βοηθώντας στη μείωση του πρηξίματος και βελτιώνοντας την εμφάνιση των μαύρων κύκλων.

Μαύροι κύκλοι στα μάτια: Πώς να απαλλαγείτε
Μαύροι κύκλοι στα μάτια: Πώς να απαλλαγείτε

Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο

Ο περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο βοηθά στην πρόληψη των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια μειώνοντας τη βλάβη του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων της υπερμελάγχρωσης και της διάσπασης του κολλαγόνου, η οποία σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε σκουρόχρωμο και λεπτότερο δέρμα σε αυτή την περιοχή.

Για να βοηθήσετε στην πρόληψη των κύκλων κάτω από τα μάτια, χρησιμοποιήστε αντηλιακό, φορέστε γυαλιά ηλίου και αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Αυτό μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση της υγείας και της ανθεκτικότητας του δέρματος, μειώνοντας την πιθανότητα να σχηματιστούν ή να γίνουν πιο έντονοι οι μαύροι κύκλοι.

Ποιες ιατρικές επιλογές είναι διαθέσιμες για τους μαύρους κύκλους;

Οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν μόνο με κατ’ οίκον θεραπείες. Οι ιατρικές επιλογές, όπως ορισμένες κρέμες, η θεραπεία με λέιζερ ή τα πληρωτικά υλικά, είναι δημοφιλείς, καθώς προσφέρουν πιο στοχευμένες και μερικές φορές ταχύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων υποκείμενων αιτιών ή για να καμουφλάρουν την εμφάνιση των μαύρων κύκλων για αισθητικούς λόγους.

Κρέμες λεύκανσης δέρματος

Οι κρέμες λεύκανσης του δέρματος περιέχουν συστατικά όπως η υδροκινόνη, το κογικό οξύ ή τα ρετινοειδή που αναστέλλουν την παραγωγή μελανίνης και μειώνουν την υπερμελάγχρωση, με αποτέλεσμα να φωτίζουν σταδιακά τους μαύρους κύκλους με την πάροδο του χρόνου.

Λειτουργούν αναστέλλοντας το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή μελανίνης, εξομαλύνοντας τον τόνο του δέρματος και μειώνοντας την εμφάνιση των σκούρων κηλίδων ή του δυσχρωματισμού γύρω από τα μάτια.

Η τακτική εφαρμογή και η τήρηση ενός προγράμματος φροντίδας του δέρματος είναι απαραίτητα για την αποτελεσματικότητα αυτών των προϊόντων, αν και τα αποτελέσματα μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με την αιτία των μαύρων κύκλων.

Θεραπεία με λέιζερ

Η θεραπεία με λέιζερ, όπως το έντονο παλμικό φως (IPL) ή οι κλασματικές θεραπείες με λέιζερ, στοχεύει συγκεκριμένα σημεία μελάγχρωσης ή αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα, περιορίζοντας την εμφάνισή τους και βελτιώνοντας τη συνολική εμφάνιση του δέρματος.

Αυτές οι θεραπείες λειτουργούν με την εκπομπή ελεγχόμενης φωτεινής ενέργειας, η οποία απορροφάται από τις χρωματισμένες περιοχές ή τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας τη διάσπαση ή την απορρόφησή τους από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα έναν πιο ομοιόμορφο τόνο του δέρματος.

Μπορεί να απαιτούνται πολλαπλές συνεδρίες για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ενώ η φροντίδα μετά τη θεραπεία, καθώς και η προστασία από τον ήλιο, είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη πιθανών παρενεργειών.

Χημικά peelings

Τα χημικά peelings αφορούν την εφαρμογή ενός διαλύματος που περιέχει οξέα όπως το γλυκολικό οξύ ή το τριχλωροξικό οξύ στο δέρμα, το οποίο απολεπίζει την ανώτερη στιβάδα, ευνοώντας την κυτταρική εναλλαγή και μειώνοντας τη μελάγχρωση.

Δρουν αφαιρώντας τα κατεστραμμένα ή μελαγχρωματικά κύτταρα του δέρματος, αποκαλύπτοντας ένα πιο φρέσκο, πιο ομοιόμορφο δέρμα από κάτω και μειώνοντας την εμφάνιση των μαύρων κύκλων βελτιώνοντας την υφή και τον τόνο του δέρματος.

Ο χρόνος ανάρρωσης και οι πιθανές παρενέργειες, όπως είναι η ερυθρότητα ή το ξεφλούδισμα, ποικίλλουν ανάλογα με το βάθος της απολέπισης. Επίσης, ενδέχεται να απαιτούνται πολλαπλές συνεδρίες για να επιτευχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική, κοινώς γνωστή ως χειρουργική των βλεφάρων, περιλαμβάνει την αφαίρεση της περίσσειας δέρματος, λίπους ή μυών από τα άνω ή κάτω βλέφαρα ή και από τα δύο.

Η επέμβαση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως τα πεσμένα βλέφαρα, οι σακούλες κάτω από τα μάτια ή το πρήξιμο, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση μαύρων κύκλων δημιουργώντας σκιές.

Με τη σύσφιξη του δέρματος και την αναδιάταξη ή την αφαίρεση ιστών, η βλεφαροπλαστική μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας πιο ομαλής, πιο αναζωογονημένης εμφάνισης γύρω από τα μάτια, μειώνοντας την ανάδειξη των μαύρων κύκλων.

Υλικά πλήρωσης

Τα πληρωτικά υλικά, που συχνά αποτελούνται από υαλουρονικό οξύ ή άλλες ουσίες, εγχύονται κάτω από τα μάτια για να προσδώσουν όγκο και να γεμίσουν κοίλες περιοχές ή κοιλότητες.

Δρουν διογκώνοντας το δέρμα, μειώνοντας την όψη των κοιλοτήτων ή των σκιών κάτω από τα μάτια και προσφέροντας ένα πιο ομοιόμορφο περίγραμμα στην περιοχή.

Τα πληρωτικά μπορούν να αποτελέσουν μια αποτελεσματική προσωρινή λύση για την απόκρυψη των μαύρων κύκλων, αλλά απαιτούν ενέσεις συντήρησης κάθε λίγους μήνες ή χρόνια, ανάλογα με τον τύπο του πληρωτικού που χρησιμοποιείται.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια

ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΙΑ, ΟΜΟΡΦΙΑ, ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΑ

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια. Μάθε τις αιτίες που τους προκαλούν.

By MEDBOX NEWSROOM

Share to...