ΕΡΕΥΝΑ, ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ

Μόλις 3.600 βήματα την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν την υγεία της καρδιάς στις ηλικιωμένες γυναίκες

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Οι έρευνες έχουν επανειλημμένα διαπιστώσει ότι η τακτική δραστηριότητα είναι σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά το πόση ακριβώς δραστηριότητα χρειάζονται οι άνθρωποι συχνά αποτελεί αντικείμενο συζήτησης – και αλλάζει με την ηλικία. Τώρα, μια νέα μελέτη έχει εντοπίσει πόσο δραστήριες πρέπει να είναι οι γυναίκες άνω των 60 ετών, και είναι σημαντικά λιγότερα από τα συχνά προτεινόμενα 10.000 βήματα την ημέρα.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Cardiology, διαπίστωσε ότι η λιγοστή δραστηριότητα έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά τις ηλικιωμένες γυναίκες και την υγεία της καρδιάς – χρειάζονται μόλις 3.600 βήματα ημερησίως για να δουν διαφορά όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές έβαλαν σχεδόν 6.000 Αμερικανίδες ηλικίας 63 έως 99 ετών να φορούν ένα μετρητή επιτάχυνσης στο ισχίο τους για έως και επτά συνεχόμενες ημέρες, εκτός από τις περιπτώσεις που βρίσκονταν στο νερό.

Μόλις 3.600 βήματα την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν την υγεία της καρδιάς στις ηλικιωμένες γυναίκες
Μόλις 3.600 βήματα την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν την υγεία της καρδιάς στις ηλικιωμένες γυναίκες

Άλλες καθημερινές δραστηριότητες προστατεύουν επίσης την καρδιά

Συνολικά, υπήρξαν 407 περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας κατά τη διάρκεια μιας διάρκειας παρακολούθησης 7,5 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες έκαναν κατά μέσο όρο 3.600 βήματα την ημέρα με φυσιολογικό ρυθμό είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας, αλλά υπήρχαν επίσης κέρδη με δραστηριότητες που δεν θεωρούνται απαραιτήτως άσκηση.

Ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 12% χαμηλότερος για κάθε 70 λεπτά την ημέρα που οι συμμετέχουσες αφιέρωναν σε δραστηριότητες ελαφριάς έντασης, όπως η αυτοφροντίδα, οι δουλειές του σπιτιού και η περιποίηση κάποιου τρίτου προσώπου. Ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας ήταν 16% χαμηλότερος για κάθε 30 λεπτά την ημέρα που αφιέρωναν σε δραστηριότητες μέτριας έως έντονης έντασης, όπως το περπάτημα σε κανονικό ρυθμό, το ανέβασμα σκαλοπατιών και οι εργασίες στην αυλή.

Η καθιστική ζωή δεν βοηθούσε. Τα δεδομένα διαπίστωσαν ότι για κάθε 1,5 ώρα καθιστικής ζωής, οι συμμετέχουσες είχαν 17% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μελέτη εξέτασε δύο υποτύπους καρδιακής ανεπάρκειας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF).

Πρόκειται για ένα σημαντικό, μοναδικό εύρημα της συγκεκριμένης μελέτης , επειδή υπάρχουν πολύ λίγα δημοσιευμένα δεδομένα σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα και την καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF), οπότε παρέχονται νέες πληροφορίες πάνω στις οποίες μπορούν να βασιστούν άλλες μελέτες.

Οι γιατροί επιδοκιμάζουν τη μελέτη για τη συμπλήρωση των στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η δραστηριότητα υποστηρίζει την καλή υγεία της καρδιάς.

Αυτός ο υποτύπος καρδιακής ανεπάρκειας είναι πιο συχνός στις γυναίκες και έχουμε ελάχιστα παρεμβατικά μέτρα για τη θεραπεία, επομένως είναι ωραίο να βλέπουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Ισχύουν τα ευρήματα και για τους άνδρες;

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη εξέτασε μόνο γυναίκες και όχι άνδρες, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν τα ευρήματα αυτά ισχύουν και για τα δύο φύλα. Οι γιατροί δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές.

Οι άνδρες πιθανώς θα παρουσίαζαν παρόμοια οφέλη, επειδή αυτές οι αλλαγές πιθανότατα μεσολαβούνται από τη βελτίωση των παραγόντων κινδύνου, και αυτοί θα είναι παρόμοιοι τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Άλλοι σημαντικοί τρόποι προστασίας από την καρδιακή ανεπάρκεια

Μολονότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας, δεν αποτελεί τη μόνη επιλογή.

Εκτός από τη σωματική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή και η συνεχής τακτική υγειονομική φροντίδα και οι επισκέψεις στον γιατρό είναι σημαντικές.

Είναι επίσης σημαντικό για τους ενήλικες να ελέγχουν τακτικά πράγματα όπως η αρτηριακή πίεση, η γλυκόζη στο αίμα και η χοληστερόλη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ποια είναι η αρτηριακή τους πίεση ή τα επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με έρευνα

Γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση αυτών των παραγόντων κινδύνου συνεπάγεται τεράστια βελτίωση για την καρδιαγγειακή υγεία, η οποία μειώνει τα ποσοστά στεφανιαίας νόσου και άλλων καταστάσεων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιακής ανεπάρκειας.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

Share to...