Νιώθεις πείνα όλη την ώρα μετά την απώλεια βάρους; 10 συμβουλές για να την ελέγξεις

Η πραγματική πρόκληση ξεκινά μετά από μια επιτυχημένη διαδρομή απώλειας βάρους, να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος. Εάν αντιμετωπίζεις δυσκολίες και επιθυμείς να καταπολεμήσεις την έντονη πείνα μετά την απώλεια βάρους, ακολούθησε αυτές τις 10 συμβουλές για να την ελέγξεις.

Η απώλεια βάρους περνά από πολλά στάδια, αλλά η πραγματική πρόκληση βρίσκεται στη διαχείριση του βάρους μετά την επίτευξη του στόχου σας.

Μετά την απώλεια βάρους, πολλοί άνθρωποι βρίσκουν δύσκολο να αντισταθούν στην ανεπιθύμητη πείνα και να μην υποκύπτουν σε αυτήν.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Αυτό συμβαίνει διότι τα επίπεδα των ορμονών της πείνας και του κορεσμού αυξάνονται μετά την απώλεια βάρους, οδηγώντας σε αυξημένο αίσθημα πείνας. Εάν βρίσκεστε και εσείς στην ίδια κατάσταση και αντιμετωπίζετε το αίσθημα της πείνας μετά την απώλεια βάρους, έχουμε μια λύση για εσάς.

Γιατί νιώθεις περισσότερη πείνα μετά την απώλεια βάρους;

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Harvard Health Publishing, όταν χάνεις βάρος, το στομάχι απελευθερώνει μεγαλύτερες ποσότητες γρελίνης, μιας ορμόνης που προκαλεί την πείνα και είναι παρούσα σε όλους. Αυτή η ορμόνη είναι ιδιαίτερα αυξημένη σε αυτούς που έχουν πρόσφατα αδυνατίσει. Μετά την απώλεια βάρους, εμφανίζεται περισσότερο το αίσθημα της πείνας, ιδιαίτερα κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος , το στομάχι σας μπορεί να στέλνει σήματα πείνας. Αντί για πείνα, αυτό το σήμα μπορεί επίσης να σημαίνει έλλειψη ενέργειας στο σώμα σας, διότι μετά την απώλεια βάρους, το σώμα σας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια.

10 συμβουλές για τον έλεγχο της πείνας μετά την απώλεια βάρους

1. Κατανάλωσε τα γεύματά σου εγκαίρως

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, το μεταβολισμό και το ενεργειακό σου επίπεδο, κάνοντάς σε να νιώθεις πεινασμένος. Για να το αποφύγεις αυτό, κράτα την κανονική ώρα των γευμάτων. Αυτό σε βοηθά να νιώθεις γεμάτος και ικανοποιημένος και διατηρεί τα επίπεδα ενέργειάς σου στο σωστό επίπεδο, μειώνοντας τον κίνδυνο να νιώθεις πεινασμένος.

2. Τρώτε υγιεινά σνακ

Όταν νιώθετε πολύ πεινασμένοι, να είστε προετοιμασμένοι με σνακ πριν τη στιγμή αυτή. Σχεδιάστε το εκ των προτέρων. Έτσι, όταν πεινάσετε, επιλέξτε τις θρεπτικές επιλογές σας ώστε να αποτρέψετε να αναζητήσετε ανθυγιεινά σνακ γεμάτα θερμίδες. Αυτό θα σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε την ανεπιθύμητη πείνα σας.

3. Έλεγχος μερίδων

Να είστε προσεκτικοί όσον αφορά το μέγεθος της μερίδας. Το φαγητό σε μικρότερα πιάτα μπορεί να βοηθήσει στο να αποφύγετε την υπερκατανάλωση. Μετρήστε τις μερίδες σας εκ των προτέρων, όσο είναι δυνατόν, για να αποφύγετε το άσκοπο φαγητό.

4. Κατανάλωση φυτικής ίνας

Τα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της πείνας, διότι σας κρατούν πλήρη και συνδράμουν στην πέψη. Συμπεριλάβετε τροφές πλούσιες σε ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και σπόρους, στη διατροφή σας.

5. Κατανάλωση πρωτεΐνης σε σνακ

Τα σνακ που περιέχουν πολλή πρωτεΐνη είναι εξαιρετικά για τον έλεγχο της πείνας. Επιλογές όπως το γιαούρτι και τα καρύδια μπορούν να κρατήσουν το στομάχι σας γεμάτο και να μειώσουν την επιθυμία για φαγητό.

6. Εφαρμογή της συνειδητής διατροφής

Επικεντρωθείτε στο φαγητό όταν τρώτε. Αποφύγετε τη διάσπαση της προσοχής σε οθόνες ή ταινίες. Απολαύστε κάθε δαγκωματιά και τρώτε σε μικρότερες ποσότητες. Η συνειδητή διατροφή σας βοηθά να αναγνωρίσετε τα σημάδια πληρότητας πιο αποτελεσματικά.

7. Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Η αφυδάτωση μπορεί συχνά να παρεξηγηθεί ως πείνα. Βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και σε κρύο καιρό. Το να παραμένετε ενυδατωμένοι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της επιθυμίας για φαγητό.

8. Έλεγχος των σνακ τη νύχτα

Το βραδυνό σνακ μπορεί να αποτελέσει σημαντική αιτία αύξησης του βάρους. Έτσι, προσπαθήστε να μην υποκύπτετε σε σνακ κατά την νύχτα. Αντίθετα, καταναλώστε σνακ το απόγευμα, φάτε το δείπνο σας στην ώρα του, και πηγαίνετε για ύπνο στην ώρα σας. Αυτό αποτρέπει την περιττή λήψη θερμίδων και προάγει καλύτερο ύπνο.

9. Κατανάλωση ισορροπημένων υδατανθράκων

Παρακολουθήστε την καθημερινή σας κατανάλωση υδατανθράκων, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ενέργειας του σώματος. Επιλέξτε πηγές σύνθετων, ολικών υδατανθράκων όπως βρώμη, καφέ ρύζι και γλυκοπατάτες. Αυτές οι επιλογές απελευθερώνουν την ενέργεια αργά, αποτρέποντας την πείνα.

10. Ακούστε το σώμα σας

Δώστε προσοχή στα σήματα πείνας του σώματός σας. Πολλές φορές, τρώμε από συνήθεια ή από βαρεμάρα αντί από πραγματική πείνα. Πριν αποφασίσετε να φάτε ένα σνακ, ρωτήστε τον εαυτό σας αν πραγματικά το χρειάζεστε.

Αυτές οι απλές αλλά αποτελεσματικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε με επιτυχία τις αιχμές πείνας μετά από απώλεια βάρους!

Share to...