Γιατί έχω καθυστέρηση στην περίοδό μου;

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από μια καθυστερημένη περίοδο για να προσθέσει επιπλέον άγχος στη ζωή σας. Ο πιο προφανής ένοχος – η εγκυμοσύνη – είναι μια πιθανότητα, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι.

Τι είναι η ” καθυστέρηση ” της περιόδου;

Αν και σε μερικές περιπτώσεις οι περίοδοι μπορεί να είναι προβλέψιμες με ακρίβεια, οι περισσότερες γυναίκες παρουσιάζουν μια μικρή διακύμανση.

Έτσι, αν η περίοδός σας καθυστερήσει μία ή δύο ημέρες, μην πανικοβάλλεστε.

Ο εμμηνορροϊκός σας κύκλος είναι το χρονικό διάστημα από την πρώτη ημέρα της περιόδου σας έως την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου σας. Κατά μέσο όρο, οι κύκλοι αυτοί διαρκούν από 24 έως 38 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι ένας κύκλος 28 ημερών τον ένα μήνα και ένας κύκλος 26 ημερών τον επόμενο μήνα δεν είναι πιθανώς κάτι ανησυχητικό. Η περίοδός σας μπορεί να θεωρηθεί καθυστερημένη εάν:

 • Έχουν περάσει περισσότερες από 38 ημέρες από την τελευταία σας περίοδο.
 • Συνήθως είστε πολύ τακτική και η περίοδός σας καθυστερεί περισσότερο από τρεις ημέρες.

Παράγοντες που προκαλούν καθυστέρηση της περιόδου σας

Η περίοδος που δεν έρχεται συχνά είναι το πρώτο σημάδι εγκυμοσύνης, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι για την καθυστέρηση. Ακολουθούν ορισμένοι άλλοι παράγοντες που μπορεί να καθυστερήσουν τη έμμηνο ρύση σας:

Υπερβολική δίαιτα και άσκηση

Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να κάνουν θαύματα για την υγεία σας. Αλλά αν το παρακάνετε, μπορεί να πείτε αντίο στην περίοδό σας, τουλάχιστον προσωρινά.

Οι αθλήτριες που γυμνάζονται πολύ σκληρά ή που δεν παίρνουν αρκετές θερμίδες μπορεί να σταματήσουν να έχουν έμμηνο ρύση.

Είναι ο τρόπος του σώματος να σας πει ότι δεν έχει αρκετούς πόρους για να υποστηρίξει μια εγκυμοσύνη.

Όταν η περίοδός σας σταματά λόγω απώλειας βάρους, δίαιτας ή άσκησης, βιώνετε δευτεροπαθή αμηνόρροια. Αυτό σημαίνει ότι στο παρελθόν είχατε περίοδο, αλλά αυτή έχει σταματήσει. Η δευτεροπαθής αμηνόρροια μπορεί να σας συμβεί αν:

 • Ακολουθείτε μια αυστηρή, περιορισμένη σε θερμίδες δίαιτα.
 • Έχετε κάποια διατροφική διαταραχή, όπως ανορεξία ή βουλιμία.
 • Χάσετε πολύ βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Υποβάλετε τον εαυτό σας σε σκληρή προπόνηση, όπως για παράδειγμα με σκοπό τη συμμετοχή σας σε μαραθώνιο.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική διαταραχή που παρεμποδίζει την απελευθέρωση του ωαρίου (ωορρηξία).

Όταν δεν έχετε ωορρηξία, συνήθως δεν έχετε περίοδο. Πολλές γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν ακανόνιστες, καθυστερημένες ή χαμένες περιόδους. Άλλα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι τα εξής:

 • Ακμή.
 • Υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή στο σώμα.
 • Αραίωση των μαλλιών.
 • Αύξηση βάρους ή δυσκολία στην απώλεια βάρους.

Οι γιατροί διαγιγνώσκουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ελέγχοντας τα συμπτώματά σας και πραγματοποιώντας ιατρικές εξετάσεις εφόσον χρειάζεται.

Η φαρμακευτική αγωγή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων της πάθησης.

Στρες

Τα υψηλά επίπεδα άγχους δεν επιβαρύνουν μόνο την ψυχική σας υγεία. Μπορεί να προκαλέσουν και σωματικά συμπτώματα – και η περίοδός σας μπορεί να βρίσκεται στη γραμμή του πυρός.

Το μικρό, καθημερινό στρες συνήθως δεν επηρεάζει την περίοδό σας. Αλλά οι μεγάλης διάρκειας και βαρύτητας στρεσογόνοι παράγοντες παρεμβαίνουν στην ευαίσθητη ισορροπία των ορμονών του οργανισμού σας, γεγονός που μπορεί τελικά να κάνει την περίοδό σας να καθυστερήσει.

Μερικά παραδείγματα μείζονος άγχους είναι τα εξής:

 • Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου.
 • Οι εξετάσεις στο λύκειο ή στο πανεπιστήμιο.
 • Η απώλεια εργασίας.
 • Σημαντικά γεγονότα στη ζωή, όπως ένας γάμος.

Ορμονικά αντισυλληπτικά

Τα ορμονικά αντισυλληπτικά περιέχουν προγεστερόνη ή συνδυασμό προγεστερόνης και οιστρογόνων.

Αυτές οι ορμόνες σταματούν την ωορρηξία και αποτρέπουν την εγκυμοσύνη. Τα ορμονικά αντισυλληπτικά είναι τα παρακάτω:

 • Τα από του στόματος αντισυλληπτικά: Πρόκειται για χάπια που παίρνετε κάθε μέρα.
 • Τα αντισυλληπτικά έμπλαστρα ή επιθέματα: Πρόκειται για ένα αυτοκόλλητο που τοποθετείτε στο δέρμα σας και το αντικαθιστάτε κάθε εβδομάδα.
 • Ο κολπικός δακτύλιος: Τοποθετείτε αυτή τη συσκευή σε σχήμα δακτυλίου στον κόλπο σας και την αλλάζετε μία φορά το μήνα.
 • Αντισυλληπτικά σε μορφή ένεσης: Πρόκειται για μια ένεση που σας κάνει ο γιατρός σας κάθε τρεις μήνες.
 • Ορμονικά εμφυτεύματα: Αυτό το εμφύτευμα είναι μια μικροσκοπική συσκευή σε σχήμα ράβδου που τοποθετεί ο γιατρός κάτω από το δέρμα στο άνω μέρος του βραχίονα σας.
 • Ορμονική ενδομήτρια συσκευή: Πρόκειται για μια συσκευή σε σχήμα Τ που ο γιατρός σας τοποθετεί μέσα στη μήτρα σας.

Ορισμένα ορμονικά αντισυλληπτικά προκαλούν ψευδή περίοδο γνωστή ως αιμορραγία από διακοπή (withdrawal bleeding).

Όπως και η κανονική έμμηνος ρύση, η αιμορραγία διακοπής προκαλείται από την πτώση των επιπέδων των ορμονών στο σώμα. Η πτώση των ορμονών προκαλεί την απελευθέρωση λίγου αίματος και βλέννας από το βλεννογόνο της μήτρας προς τα έξω μέσω του κόλπου.

Θα έχετε αυτή την “περίοδο” όταν διανύετε την εβδομάδα χωρίς ορμόνες με το χάπι, τον δακτύλιο ή το επίθεμα.

Αλλά αν συνεχίσετε να παίρνετε το αντισυλληπτικό δίχως να υπάρχει στο πρόγραμμα εβδομάδα χωρίς ορμόνες, μπορεί να έχετε κάποια ελαφριά αιμορραγία ή να μην έχετε καθόλου περίοδο.

Παθήσεις του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας σας είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στη βάση του λαιμού σας. Και είναι ένας από τους πολλούς ορμονικούς μηχανισμούς που συμβάλλουν στην καθοδήγηση της περιόδου σας.

Εάν αυτός είναι υπερδραστήριος (υπερθυρεοειδισμός) ή υποδραστήριος (υποθυρεοειδισμός), το αποτέλεσμα είναι να έχετε καθυστερημένη περίοδο.

Τα προβλήματα του θυρεοειδούς είναι συνηθισμένα, επηρεάζοντας περισσότερο από το 10% των γυναικών. Μπορούν να προκαλέσουν ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους και είναι δυνατόν να συγχέονται με την εμμηνόπαυση.

Νεανική ηλικία

Συνήθως, χρειάζονται μερικά χρόνια για να σταθεροποιηθούν τα πράγματα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι έφηβες έχουν ανώριμο άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-ωοθηκών.

Ο άξονας υποθαλάμου-υπόφυσης-ωοθηκών είναι το ορμονικό σύστημα που ρυθμίζει την ωορρηξία και τους εμμηνορροϊκούς κύκλους σας.

Χρειάζονται μερικά χρόνια για να ωριμάσει ο άξονας αυτός και να μπορεί να ρυθμίσει την περίοδό σας.

Κατά κανόνα, η περίοδός σας θα πρέπει να εξομαλυνθεί και να γίνει πιο προβλέψιμη στα τέλη της εφηβείας και στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας της ζωής σας.

Περιεμμηνόπαυση

Η περιεμμηνόπαυση είναι η μετάβαση από την αναπαραγωγική ηλικία στην εμμηνόπαυση. Αυτή η μετάβαση μπορεί να διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια ή μπορεί να κρατήσει αρκετά χρόνια.

Και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο κύκλος σας μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικός. Μπορεί να είναι 25 ημέρες τον ένα μήνα και 29 τον επόμενο.

Οι ακανόνιστες περίοδοι κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης είναι απολύτως δικαιολογημένες, αλλά αν η περίοδός σας γίνεται συστηματικά πιο βαριά ή πιο πυκνή, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Ο μέσος όρος ηλικίας εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη, επομένως η περιεμμηνόπαυση αρχίζει συχνά στα 40 ή στα 50 σας. Συνήθως, η περιεμμηνόπαυση συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως

 • εξάψεις.
 • αϋπνία.
 • μεταβολές στη διάθεση.
 • νυχτερινές εφιδρώσεις.
 • κολπική ξηρότητα.

Μην αγνοείτε μια χαμένη περίοδο

Αν παρακολουθείτε την περίοδό σας, πιθανότατα θα καταλάβετε αμέσως αν κάτι δεν πάει καλά. Κρατήστε ένα ημερολόγιο περιόδου ή αποκτήστε μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας που έχει σχεδιαστεί για αυτόν τον σκοπό.

Τα αρχεία της περιόδου σας μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για εσάς και το γιατρό σας.

Οι γιατροί θέλουν να γνωρίζουν λεπτομέρειες σχετικά με τις προηγούμενες περιόδους σας, ώστε να μπορούν να προσδιορίσουν αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Μια κατά καιρούς καθυστερημένη περίοδος είναι συχνά το αποτέλεσμα κάποιου ασήμαντου γεγονότος, αλλά αν έχετε συχνά καθυστερημένες ή ακανόνιστες περιόδους, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να αποκλείσετε άλλες παθήσεις.

Share to...