Πώς να βοηθήσετε το υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί σας

Ως γονέας ή άλλος κηδεμόνας, μπορείτε να κάνετε πολλά για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει και να διατηρήσει ένα φυσιολογικό και καλό για την υγεία του βάρος.

Η δραστηριοποίηση και η κατανάλωση υγιεινών τροφών και ποτών είναι σημαντικά στοιχεία για την ευεξία του παιδιού σας.

Μπορείτε να αναλάβετε ενεργό ρόλο στο να βοηθήσετε το παιδί σας -και ολόκληρη την οικογένειά σας- να αποκτήσει συνήθειες που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν το παιδί μου είναι υπέρβαρο;

Το να μπορεί κανείς να καταλάβει αν ένα παιδί είναι υπέρβαρο δεν είναι πάντα εύκολο.

Τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς και σε διαφορετικούς χρόνους.

Επίσης, η ποσότητα του σωματικού λίπους ενός παιδιού αλλάζει με την ηλικία και διαφέρει μεταξύ κοριτσιών και αγοριών.

Ένας τρόπος για να διαπιστώσετε αν το παιδί σας είναι υπέρβαρο είναι να υπολογίσετε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).

Ο ΔΜΣ είναι ένα μέτρο του σωματικού βάρους σε σχέση με το ύψος.

Ο υπολογισμός του ΔΜΣ χρησιμοποιεί έναν τύπο που δίνει ένα σκορ που χρησιμοποιείται συχνά για να δείξει αν ένα άτομο είναι λιποβαρές, με φυσιολογικό βάρος, υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Ο ΔΜΣ των παιδιών εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο και είναι γνωστός ως “ΔΜΣ ανάλογα με την ηλικία”.

Ο ΔΜΣ ανάλογα με την ηλικία χρησιμοποιεί διαγράμματα ανάπτυξης που δημιουργήθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν αυτά τα διαγράμματα για να παρακολουθούν την ανάπτυξη ενός παιδιού.

Τα διαγράμματα χρησιμοποιούν έναν αριθμό που ονομάζεται εκατοστημόριο για να δείξουν πώς συγκρίνεται ο ΔΜΣ του παιδιού σας με τον ΔΜΣ άλλων παιδιών.

Οι κύριες κατηγορίες ΔΜΣ για τα παιδιά και τους εφήβους είναι

 • υγιές βάρος: 5ο έως 84ο εκατοστημόριο
 • υπέρβαρο: 85ο έως 94ο εκατοστημόριο
 • παχύσαρκο: 95ο εκατοστημόριο ή υψηλότερο
Πώς να βοηθήσετε το υπέρβαρο ή παχύσαρκο παιδί σας

Παχύσαρκο παιδί: Γιατί πρέπει να ανησυχώ;

Θα πρέπει να ανησυχείτε αν το παιδί σας έχει επιπλέον βάρος, επειδή το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες το παιδί σας να εμφανίσει προβλήματα υγείας τώρα ή αργότερα στη ζωή του.

Βραχυπρόθεσμα, για παράδειγμα, μπορεί να έχει αναπνευστικά προβλήματα ή πόνο στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να συμβαδίσει με τους φίλους του.

Ορισμένα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη.

Ορισμένα παιδιά μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν πειράγματα, εκφοβισμό, κατάθλιψη ή μειωμένη αυτοεκτίμηση.

Τα υπέρβαρα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εισέλθουν στην ενήλικη ζωή με υπερβολικό βάρος.

Οι πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου , είναι υψηλότερες μεταξύ των ενηλίκων με υπερβολικό βάρος.

Ο ΔΜΣ είναι ένα εργαλείο ελέγχου και δεν μετράει άμεσα το σωματικό λίπος ή τον κίνδυνο ενός συγκεκριμένου παιδιού να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας.

Εάν ανησυχείτε για το βάρος του παιδιού σας, μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας ή με άλλον επαγγελματία υγείας.

Αυτός μπορεί να ελέγξει τη συνολική κατάσταση της υγείας και της ανάπτυξης του παιδιού σας με την πάροδο του χρόνου και να σας πει αν η διαχείριση του βάρους του μπορεί να είναι χρήσιμη.

Πολλά παιδιά που εξακολουθούν να μεγαλώνουν σε ύψος δεν χρειάζεται να χάσουν βάρος- μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν την ποσότητα βάρους που αποκτούν όσο μεγαλώνουν σε ύψος.

Μην υποβάλλετε το παιδί σας σε δίαιτα απώλειας βάρους, εκτός και αν σας το ζητήσει ο γιατρός του παιδιού σας.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να αποκτήσει υγιεινές συνήθειες;

Μπορείτε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει υγιεινές συνήθειες διατροφής, κατανάλωσης αλκοόλ, σωματικής δραστηριότητας και ύπνου.

Για παράδειγμα, διδάξτε στο παιδί σας την εξισορρόπηση της ποσότητας τροφίμων και ποτών που τρώει και πίνει με την ποσότητα της καθημερινής σωματικής του δραστηριότητας.

Πηγαίνετε το παιδί σας για ψώνια και αφήστε το να επιλέξει υγιεινά τρόφιμα και ποτά και βοηθήστε το να σχεδιάζει και να προετοιμάζει υγιεινά γεύματα και σνακ.

Ακολουθούν μερικοί επιπλέον τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει υγιεινές συνήθειες:

 • Να είστε ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση. Καταναλώστε υγιεινά τρόφιμα και ποτά και επιλέξτε δραστήριες ασχολίες. Τα παιδιά είναι καλοί μαθητές και συχνά αντιγράφουν αυτό που βλέπουν.
 • Μιλήστε με το παιδί σας για το τι σημαίνει να είσαι υγιής και πώς να παίρνει σωστές αποφάσεις για την υγεία του.
 • Συζητήστε για το πώς οι σωματικές δραστηριότητες και ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να βοηθήσουν το σώμα τους να γίνει δυνατό και να παραμείνει υγιές.
 • Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν καθημερινά τουλάχιστον μία ώρα σωματικής δραστηριότητας και θα πρέπει να περιορίζουν τον χρόνο τους μπροστά στην οθόνη (υπολογιστές, τηλεόραση και κινητές συσκευές) εκτός σχολικής εργασίας σε όχι περισσότερο από 2 ώρες κάθε μέρα.
 • Συζητήστε για το πώς να κάνετε υγιεινές επιλογές σχετικά με τα τρόφιμα, τα ποτά και τις δραστηριότητες στο σχολείο, στα σπίτια των φίλων και σε άλλα μέρη εκτός του σπιτιού σας.
 • Εμπλέξτε όλη την οικογένεια στην εδραίωση υγιεινών συνηθειών διατροφής, κατανάλωσης αλκοόλ και σωματικής δραστηριότητας. Όλοι ωφελούνται και το παιδί σας που είναι υπέρβαρο δεν θα νιώθει ότι ξεχωρίζει.
 • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται αρκετά. Αν και η έρευνα σχετικά με τη σχέση μεταξύ ύπνου και βάρους βρίσκεται σε εξέλιξη, ορισμένες μελέτες συνδέουν το υπερβολικό βάρος με τη μη επαρκή ποσότητα ύπνου σε παιδιά και ενήλικες. Το πόσο ύπνο χρειάζεται το παιδί σας εξαρτάται από την ηλικία του.

(-Τα βρέφη 4 μηνών έως 12 μηνών πρέπει να κοιμούνται 12 έως 16

ώρες ανά 24ωρο (συμπεριλαμβανομένων των μεσημεριανών ύπνων) σε τακτική βάση για την προαγωγή της βέλτιστης υγείας.

– Τα παιδιά ηλικίας 1 έως 2 ετών πρέπει να κοιμούνται 11 έως 14 ώρες

ανά 24 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των μεσημεριανών ύπνων) σε τακτική βάση

– Τα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών πρέπει να κοιμούνται 10 έως 13 ώρες.

ανά 24 ώρες (συμπεριλαμβανομένων των μεσημεριανών ύπνων) σε τακτική βάση

– Τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών πρέπει να κοιμούνται 9 έως 12 ώρες.

ανά 24 ώρες σε τακτική βάση

– Οι έφηβοι 13 έως 18 ετών πρέπει να κοιμούνται 8 έως 10

ώρες ανά 24ωρο σε τακτική βάση)

Τι μπορώ να κάνω για να βελτιώσω τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού μου;

Εκτός από την κατανάλωση λιγότερων τροφίμων, ποτών και σνακ που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπος, ζάχαρη και αλάτι, μπορείτε να πείσετε το παιδί σας να τρώει πιο υγιεινά προσφέροντας αυτές τις επιλογές πιο συχνά:

 • φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καστανό ρύζι
 • άπαχα κρέατα, πουλερικά, θαλασσινά, φασόλια και μπιζέλια, προϊόντα σόγιας και αυγά, αντί για κρέας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
 • γάλα χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά και γαλακτοκομικά προϊόντα ή υποκατάστατα γάλακτος, όπως ροφήματα σόγιας με προσθήκη ασβεστίου και βιταμίνης D, αντί για πλήρες γάλα ή κρέμα γάλακτος
 • smoothies φρούτων και λαχανικών που παρασκευάζονται με γιαούρτι χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά, αντί για μιλκσέικ ή παγωτό
 • νερό, γάλα χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά, αντί για σόδα και άλλα ποτά με πρόσθετα σάκχαρα

Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε το παιδί σας να τρώει καλύτερα προσπαθώντας να:

 • Αποφύγετε το σερβίρισμα μεγάλων μερίδων , ή την ποσότητα φαγητού ή ποτού που επιλέγει το παιδί σας για ένα γεύμα ή σνακ.

  Ξεκινήστε με μικρότερες ποσότητες φαγητού και αφήστε το παιδί σας να ζητήσει περισσότερο αν εξακολουθεί να πεινάει.

  Εάν το παιδί σας επιλέγει τρόφιμα ή ποτά από συσκευασία, δοχείο ή κονσέρβα, διαβάστε την ετικέτα με τα διατροφικά στοιχεία για να δείτε ποια ποσότητα αντιστοιχεί σε μία μερίδα.

  Αντιστοιχίστε τη μερίδα του παιδιού σας με το μέγεθος της μερίδας που αναγράφεται στην ετικέτα για να αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες, τα λιπαρά και τη ζάχαρη.
 • Τοποθετείτε τα υγιεινά τρόφιμα και ποτά σε σημεία που είναι εύκολα ορατά και κρατάτε τα τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες μακριά από την κοινή θέα – ή μην τα αγοράζετε καθόλου.
 • Τρώτε λιγότερο συχνά fast food. Εάν επισκεφθείτε ένα εστιατόριο fast-food, ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιλέξει πιο υγιεινές επιλογές, όπως κομμένα φρούτα αντί για πατάτες τηγανιτές. Επίσης, συστήστε στο παιδί σας διαφορετικά φαγητά, όπως χούμους με λαχανικά.
 • Προσπαθείτε να κάθεστε σε οικογενειακά γεύματα όσο το δυνατόν συχνότερα και να τρώτε λιγότερα γεύματα ” στο πόδι”.
 • Αποθαρρύνετε το φαγητό μπροστά από την τηλεόραση, τον υπολογιστή ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει μια υγιή στάση απέναντι στα τρόφιμα και την κατανάλωση:

 • Μην αναγκάζετε το παιδί σας να σκουπίζει το πιάτο του.
 • Προσφέρετε ανταμοιβές εκτός από φαγητό ή ποτό όταν ενθαρρύνετε το παιδί σας να εφαρμόζει υγιεινές συνήθειες. Η υπόσχεση ενός γλυκού για την κατανάλωση λαχανικών στέλνει το μήνυμα ότι τα λαχανικά είναι λιγότερο πολύτιμα από το επιδόρπιο.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να είναι πιο δραστήριο;

Προσπαθήστε να κάνετε τη σωματική δραστηριότητα διασκεδαστική για το παιδί σας.

Τα παιδιά χρειάζονται περίπου 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα, αν και η δραστηριότητα δεν είναι απαραίτητο να γίνεται με τη μία.

Αρκετά σύντομα διαστήματα δραστηριότητας διάρκειας 10 ή ακόμη και 5 λεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Εάν το παιδί σας δεν έχει συνηθίσει να είναι δραστήριο, ενθαρρύνετέ το να ξεκινήσει αργά και να φτάσει στα 60 λεπτά την ημέρα.

Για την ενθάρρυνση της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας:

 • Αφήστε το παιδί σας να επιλέξει μια αγαπημένη δραστηριότητα που θα κάνει τακτικά, όπως το να σκαρφαλώσει σε μια πίστα αναρρίχησης στην παιδική χαρά ή να ενταχθεί σε μια αθλητική ομάδα ή σε ένα μάθημα χορού.
 • Βοηθήστε το παιδί σας να βρει απλές, διασκεδαστικές δραστηριότητες για να κάνει στο σπίτι ή μόνο του, όπως να παίζει κυνηγητό, να πηδάει σχοινάκι, να παίζει μπάλα, να παίζει μπάσκετ ή να κάνει ποδήλατο (να φοράει κράνος).
 • Περιορίστε το χρόνο που αφιερώνει στον υπολογιστή, την τηλεόραση, το κινητό τηλέφωνο και άλλες συσκευές σε 2 ώρες την ημέρα.
 • Αφήστε το παιδί σας και τα άλλα μέλη της οικογένειας να προγραμματίσουν εξόδους με δραστηριότητες, όπως μια βόλτα ή μια πεζοπορία σε ένα αγαπημένο μέρος.

Τι πρέπει να αναζητήσω σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρους;

Όταν επιλέγετε ένα πρόγραμμα διαχείρισης βάρους για το παιδί σας, αναζητήστε ένα πρόγραμμα το οποίο:

 • περιλαμβάνει μια ποικιλία επαγγελματιών υγείας στο προσωπικό, όπως γιατρούς, ψυχολόγους και εγκεκριμένους διαιτολόγους.
 • αξιολογεί το βάρος, την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού σας πριν από την εγγραφή και καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
 • προσαρμόζεται στη συγκεκριμένη ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού σας. Τα προγράμματα για παιδιά ηλικίας δημοτικού πρέπει να είναι διαφορετικά από εκείνα για εφήβους.
 • βοηθά την οικογένειά σας να αποκτήσει υγιεινές συνήθειες διατροφής, κατανάλωσης αλκοόλ και σωματικής δραστηριότητας μετά το τέλος του προγράμματος.

Πώς αλλιώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας με το να είστε θετικοί και υποστηρικτικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ή του προγράμματος που θα επιλέξετε για να το βοηθήσετε να αποκτήσει ένα υγιές βάρος.

Βοηθήστε το παιδί σας να θέσει συγκεκριμένους στόχους και να παρακολουθεί την πρόοδό του. Επιβραβεύστε τις επιτυχίες του με επαίνους και αγκαλιές.

Πείτε στο παιδί σας ότι είναι αξιαγάπητο, ξεχωριστό και σημαντικό.

Τα συναισθήματα των παιδιών για τον εαυτό τους συχνά βασίζονται στο πώς νομίζουν ότι αισθάνονται οι γονείς και οι άλλοι κηδεμόνες τους γι’ αυτά.

Ακούστε τις ανησυχίες του παιδιού σας σχετικά με το βάρος του.

Χρειάζεται υποστήριξη, κατανόηση και ενθάρρυνση από τους ενήλικες που το φροντίζουν.

Share to...