ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΠΑΙΔΙ

Ποιες είναι οι πιο συχνές και σοβαρές αιτίες δηλητηρίασης των παιδιών;

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Μια νέα έκθεση από έναν γαλλικό οργανισμό υγείας ανέδειξε τις κυριότερες αιτίες δηλητηρίασης στα παιδιά, οι οποίες εμφανίζονται συχνότερα σε μικρά παιδιά.

Οι τρεις πιο συχνές και σοβαρές αιτίες τυχαίων δηλητηριάσεων σε παιδιά στη Γαλλία ήταν τα προϊόντα καθαρισμού οικιακής χρήσης, τα φάρμακα για τον άνθρωπο και το μονοξείδιο του άνθρακα, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Ο Εθνικός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Επαγγελματικής Υγείας της Γαλλίας (Anses) δήλωσε ότι ενώ οι περισσότερες τυχαίες δηλητηριάσεις είναι ακίνδυνες, ορισμένες μπορεί να είναι σοβαρές ή ακόμη και θανατηφόρες.

O οργανισμός σκιαγράφησε τις κυριότερες αιτίες των τυχαίων δηλητηριάσεων που οδήγησαν σε κλήσεις σε κέντρο ελέγχου δηλητηριάσεων, σε επίσκεψη στα επείγοντα περιστατικά ή σε νοσηλεία μεταξύ του 2014 και του 2020.

Μεταξύ των προϊόντων καθαρισμού, το απορρυπαντικό πλυντηρίου ρούχων αποτελούσε συχνότερα αιτία δηλητηρίασης σε παιδιά κάτω των 15 ετών, ιδίως οι ταμπλέτες με υγρό απορρυπαντικό.

Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη, τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα για το καρδιαγγειακό προκάλεσαν τις συχνότερες και σοβαρότερες δηλητηριάσεις σε παιδιά κάτω των έξι ετών, σύμφωνα με την Anses.

Τα παιδιά είναι επίσης ευάλωτα σε δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα. Το άχρωμο και άοσμο αέριο μπορεί να παραχθεί από συσκευές που χρησιμοποιούνται για θέρμανση, εάν δεν συντηρούνται ή δεν έχουν εγκατασταθεί σωστά.

Άλλες σοβαρές αιτίες δηλητηρίασης

Στη Γαλλία, μεταξύ του 2014 και του 2020 υπήρξαν περίπου 9.100 περιπτώσεις ετησίως παιδιών κάτω των έξι ετών που διακομίστηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για δηλητηρίαση και περίπου 3.800 περιπτώσεις ετησίως παιδιών που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο.

Η κυριότερη αιτία επίσκεψης στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για παιδιά κάτω των έξι ετών οφειλόταν σε επαφή με δηλητήριο από κάμπιες που τσιμπάνε, σφήκες, μέλισσες και άλλα έντομα. Αυτό αντιπροσώπευε το 30% των επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά για δηλητηρίαση ή περίπου 2.800  περιπτώσεις ετησίως.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την αύξηση των δηλητηριάσεων που σχετίζονται με την κατάποση κάνναβης, ιδίως σε παιδιά κάτω του ενός έτους.

Μεταξύ του 2014 και του 2020, σημειώθηκαν περισσότερες από 250 νοσηλείες ετησίως για παιδιά κάτω των έξι ετών λόγω κατάποσης κάνναβης. Το ναρκωτικό ήταν επίσης η πρώτη αιτία εισαγωγής στην εντατική για δηλητηρίαση σε παιδιά κάτω των έξι ετών.

Ο αριθμός των δηλητηριάσεων από κάνναβη και ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύονται στην εντατική εξαιτίας τους αυξήθηκε μεταξύ του 2014 και του 2020, σύμφωνα με την Anses.

Ο οργανισμός συνιστά την τοποθέτηση προϊόντων μακριά από τα παιδιά, την απομάκρυνση των φαρμάκων και τη σωστή χρήση των συσκευών θέρμανσης.

Φάρμακα

Αν και δεν αποτελούν την πιο κοινή αιτία παιδικής δηλητηρίασης, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα -ιδιαίτερα αυτά που έχουν άμεση επίδραση στον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση ή το σάκχαρο- είναι από τα πιο επικίνδυνα. Εάν τα φάρμακα αφεθούν σε προσιτό σημείο, τα μικρά παιδιά μπορεί να μπουν στον πειρασμό από την εμφάνισή τους που μοιάζει με καραμέλα. Και επειδή αυτά τα φάρμακα μπορεί να μην προκαλούν ορατές αντιδράσεις στην αρχή, ένας γονέας ή ο υπεύθυνος φροντίδας μπορεί να μην παρατηρήσει ότι ένα παιδί τα έχει πάρει μέχρι οι επιπτώσεις να γίνουν απειλητικές για τη ζωή.

Όταν το παιδί σας βρίσκεται στο σπίτι φίλων ή συγγενών, ιδίως παππούδων και γιαγιάδων ή μεγαλύτερων συγγενών, βεβαιωθείτε ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι καλά ασφαλισμένα.

Τα οπιοειδή αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για τα παιδιά, είτε βρίσκονται σε ένα σπίτι κατόπιν ιατρικής συνταγογράφησης είτε για παράνομη χρήση. Λάβετε πρόσθετες προφυλάξεις για να ασφαλίσετε αυτά τα ναρκωτικά και να είστε σε εγρήγορση για την πιθανότητα παρουσίας τους σε σπίτια που επισκέπτεται το παιδί σας.

Προϊόντα καθαρισμού

Οι περισσότεροι γονείς φροντίζουν να φυλάσσουν τα καθαριστικά μακριά από τα μικρά παιδιά και να τα χρησιμοποιούν μόνο όταν τα παιδιά δεν βρίσκονται κοντά τους. Όμως τα καθαριστικά μπάνιου είναι σχεδόν εξίσου δηλητηριώδη και μπορεί να μην χρησιμοποιούνται με τόση προσοχή ή με την ίδια επιμέλεια. Οι γονείς είναι πιο πιθανό να τα χρησιμοποιούν όταν τα παιδιά βρίσκονται κοντά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση κατά τη χρήση, και να τα αφήνουν έξω κοντά στην τουαλέτα ή το ντους, όπου μπορεί να αποτελέσουν πειρασμό για ένα περίεργο μικρό παιδί. Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας, όπως οι κλειδαριές στα ακροφύσια ψεκασμού, συνήθως ξεκλειδώνονται για την πρώτη χρήση του προϊόντος και στη συνέχεια μπορεί να παραμείνουν ξεκλείδωτα – και διαθέσιμα για την τυχαία λανθασμένη χρήση από ένα μικρό παιδί.

Να αντιμετωπίζετε όλα τα προϊόντα καθαρισμού ως δυνητικά επικίνδυνα δηλητήρια και να τα χρησιμοποιείτε μόνο όταν δεν υπάρχουν παιδιά κοντά σας. Καθαρίστε την τουαλέτα και το ντους σας αφού τα παιδιά σας είναι στο κρεβάτι ή όταν λείπουν από το σπίτι και ασφαλίστε όλα τα προϊόντα καθαρισμού ώστε να μην μπορούν να τα φτάσουν τα παιδιά όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Φάρμακα κατά του πόνου που διατίθενται χωρίς συνταγή

Πιθανόν να έχετε πρόχειρα ένα απόθεμα συνηθισμένων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων για ανακούφιση από τον πόνο ή τον πυρετό. Σε αυτά ανήκουν η ασπιρίνη, το Depon, το Aleve® (νατριούχος ναπροξένη ), το Algofren (εμπορική ονομασία της ιβουπροφαίνης). Αυτά είναι ασφαλή για τα παιδιά στις συνιστώμενες δόσεις (ο παιδίατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει κατάλληλα), αλλά είναι δυνατόν να δοθούν στα παιδιά κατά λάθος επιπλέον δόσεις ή τα παιδιά να καταπιούν χάπια όταν οι γονείς δεν κοιτάζουν. Ο κίνδυνος υπερδοσολογίας έγκειται σε νεφρική ή ηπατική βλάβη. Όπως συμβαίνει με όλα τα φάρμακα, κρατήστε τα αναλγητικά μακριά από τα μικρά παιδιά.

Αλκοόλ, νικοτίνη και παράνομες ουσίες

Η δηλητηρίαση από το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα παιδιά που πίνουν αλκοολούχα ποτά, όπως κρασί, μπύρα και ποτό. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να βρεθεί σε αρώματα, στοματικά διαλύματα, προϊόντα καθαρισμού, απολυμαντικά χεριών και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα. Στα παιδιά, η δηλητηρίαση από αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις και κώμα.

Το υγρό διάλυμα νικοτίνης που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να είναι δηλητηριώδες εάν το παιδί το καταπιεί ή εάν έρθει σε επαφή με το δέρμα. Τα τσιγάρα, τα πούρα και οι τσίχλες νικοτίνης μπορούν επίσης να είναι δηλητηριώδη αν καταποθούν. Τα αυτοκόλλητα νικοτίνης μπορεί να είναι δηλητηριώδη εάν τα καταπιεί ένα παιδί ή εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα. Μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετό ή επιληπτικές κρίσεις.

Η δηλητηρίαση από παράνομες ουσίες μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, όπως αλλαγές στην εγρήγορση και την ανταπόκριση, αργή ή κατασταλμένη αναπνοή, απώλεια αισθήσεων και επιληπτικές κρίσεις. Στις ουσίες αυτές περιλαμβάνονται η κοκαΐνη, η μεθαμφεταμίνη, το έκσταση, τα συνθετικά κανναβινοειδή -γνωστά ως συνθετική μαριχουάνα, – και οι συνθετικές καθινόνες, γνωστές ως άλατα μπάνιου.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

Share to...