Wellbutrin (βουπροπιόνη). Αντικαταθλιπτικό

Η βουπροπιόνη είναι εκλεκτικός αναστολέας της επαναπρόσληψης κατεχολαμινών (νοραδρεναλίνης και ντοπαμίνης) με αμελητέα δράση στην επαναπρόσληψη ινδολαμινών (σεροτονίνης). Δεν αναστέλλει την μονοαμινοξειδάση. Η βουπροπιόνη χρησιμοποιείται ως αντικαταθλιπτικό κι ως παράγοντας που ενισχύει την ικανότητα των ασθενών να απέχουν από το κάπνισμα.

Wellbutrin (βουπροπιόνη). Αντικαταθλιπτικό
Wellbutrin (βουπροπιόνη). Αντικαταθλιπτικό

Συστάσεις για το Wellbutrin (βουπροπιόνη)

Δεν πρέπει να παίρνετε το Wellbutrin εάν έχετε επιληπτικές κρίσεις, διατροφική διαταραχή ή εάν έχετε ξαφνικά σταματήσει να χρησιμοποιείτε αλκοόλ, φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων ή ηρεμιστικά. Εάν παίρνετε το Wellbutrin για την κατάθλιψη, μην πάρετε επίσης το Zyban (έχει την ίδια ουσία με το Wellbutrin) για να κόψετε το κάπνισμα.

Μην χρησιμοποιείτε το Wellbutrin εάν έχετε χρησιμοποιήσει έναν αναστολέα ΜΑΟ τις τελευταίες 14 ημέρες. Θα μπορούσε να προκύψει επικίνδυνη αλληλεπίδραση φαρμάκων. Οι αναστολείς της ΜΑΟ είναι η ισοκαρβοξαζίδη, η λινεζολίδη, η φαινελζίνη, η ρασαγιλίνη, η σελεγκιλίνη ή η τρανυλκυπρομίνη.

Το Wellbutrin μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, ειδικά σε άτομα με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις ή όταν γίνεται χρήση ορισμένων φαρμάκων. Ενημερώστε το γιατρό σας για όλες τις ιατρικές σας καταστάσεις και τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε.

Ορισμένοι νέοι κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας όταν παίρνουν για πρώτη φορά ένα αντικαταθλιπτικό. Ο γιατρός σας θα πρέπει να ελέγχει την πρόοδό σας σε τακτικές επισκέψεις όσο χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο. Η οικογένειά σας ή άλλοι υπεύθυνοι φροντίδας θα πρέπει επίσης να είναι σε επιφυλακή για αλλαγές στη διάθεση ή τα συμπτώματά σας.

Αναφέρετε στον γιατρό σας οποιαδήποτε νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα, όπως: αλλαγές στη διάθεση ή τη συμπεριφορά, άγχος, κρίσεις πανικού, δυσκολία στον ύπνο, ή εάν αισθάνεστε παρορμητικοί, ευερέθιστοι, ταραγμένοι, εχθρικοί, επιθετικοί, ανήσυχοι, υπερκινητικοί (διανοητικά ή σωματικά), πιο καταθλιπτικοί ή έχετε σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού.

Πριν πάρετε αυτό το φάρμακο

Μην χρησιμοποιείτε το Wellbutrin εάν έχετε χρησιμοποιήσει έναν αναστολέα ΜΑΟ τις τελευταίες 14 ημέρες. Θα μπορούσε να προκύψει επικίνδυνη αλληλεπίδραση φαρμάκων.

Δεν πρέπει να πάρετε το Wellbutrin εάν είστε αλλεργικοί στη βουπροπιόνη ή εάν έχετε:

 • διαταραχή επιληπτικών κρίσεων,
 • διατροφική διαταραχή, όπως ανορεξία ή βουλιμία, ή
 • εάν έχετε σταματήσει ξαφνικά τη χρήση αλκοόλ, φαρμάκων κατά των επιληπτικών κρίσεων ή ενός ηρεμιστικού (όπως Xanax, Valium, Klonopin και άλλα).

Μην παίρνετε το Wellbutrin για τη θεραπεία περισσότερων από μία παθήσεων ταυτόχρονα. Εάν παίρνετε βουπροπιόνη για την κατάθλιψη, μην πάρετε επίσης αυτό το φάρμακο για να κόψετε το κάπνισμα.

Το Wellbutrin μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, ειδικά εάν έχετε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις ή χρησιμοποιείτε ορισμένα φάρμακα. Ενημερώστε το γιατρό σας για όλες τις ιατρικές σας καταστάσεις και τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε.

Για να βεβαιωθείτε ότι αυτό το φάρμακο είναι ασφαλές για εσάς, ενημερώστε το γιατρό σας εάν είχατε ποτέ:

Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τη λήψη του Wellbutrin εάν είστε έγκυος. Δεν είναι γνωστό εάν η βουπροπιόνη θα βλάψει ένα αγέννητο μωρό. Ωστόσο, ενδέχεται να παρουσιάσετε υποτροπή της κατάθλιψης εάν σταματήσετε να παίρνετε το αντικαταθλιπτικό σας. Ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας εάν μείνετε έγκυος. Μην αρχίσετε ή διακόψετε τη λήψη της βουπροπιόνης χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας.

Μπορεί να μην είναι ασφαλές να θηλάζετε ενώ χρησιμοποιείτε Wellbutrin. Ρωτήστε το γιατρό σας για τυχόν κινδύνους.

Πώς πρέπει να παίρνω το Wellbutrin;

Πάρτε το Wellbutrin ακριβώς όπως σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Ακολουθήστε όλες τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα της συνταγής σας. Μην παίρνετε αυτό το φάρμακο σε μεγαλύτερες ή μικρότερες ποσότητες ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνιστώμενο. Η υπερβολική δόση αυτού του φαρμάκου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων.

Μην συνθλίβετε, μασάτε ή σπάτε ένα δισκίο παρατεταμένης αποδέσμευσης. Καταπιείτε το ολόκληρο.

Δεν θα πρέπει να αλλάξετε τη δόση σας ή να σταματήσετε τη χρήση του Wellbutrin ξαφνικά, εκτός εάν έχετε μια επιληπτική κρίση ενώ παίρνετε αυτό το φάρμακο. Η ξαφνική διακοπή μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα στέρησης.

Μην σταματήσετε τη χρήση του Wellbutrin ξαφνικά, γιατί μπορεί να έχετε δυσάρεστα συμπτώματα στέρησης. Ρωτήστε το γιατρό σας πώς να διακόψετε με ασφάλεια τη χρήση αυτού του φαρμάκου.

Μερικά άτομα που λαμβάνουν Wellbutrin παρουσίασαν υψηλή αρτηριακή πίεση που είναι σοβαρή, ειδικά όταν χρησιμοποιούν επίσης ένα προϊόν υποκατάστασης νικοτίνης (έμπλαστρο ή τσίχλα). Η αρτηριακή σας πίεση μπορεί να χρειαστεί να ελεγχθεί πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας με βουπροπιόνη.

Αυτό το φάρμακο μπορεί να σας προκαλέσει ψευδώς θετικό τεστ ελέγχου για ναρκωτικά. Εάν παρέχετε δείγμα ούρων για έλεγχο ναρκωτικών, ενημερώστε το προσωπικό του εργαστηρίου ότι λαμβάνετε βουπροπιόνη.

Να φυλάσσεται σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και θερμότητα.

Τι συμβαίνει αν παραλείψω μια δόση;

Πάρτε τη δόση που παραλείψατε μόλις το θυμηθείτε. Παραλείψτε τη δόση που χάσατε εάν είναι σχεδόν η ώρα για την επόμενη προγραμματισμένη δόση σας. Μην πάρετε επιπλέον φάρμακο για να αναπληρώσετε τη δόση που παραλείψατε.

Τι θα συμβεί εάν λάβω υπερβολική δόση;

Ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια. Η υπερδοσολογία της βουπροπιόνης μπορεί να είναι θανατηφόρα. Τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας μπορεί να είναι μυϊκή δυσκαμψία, ψευδαισθήσεις, γρήγορος ή ακανόνιστος καρδιακός παλμός, ρηχή αναπνοή ή λιποθυμία.

Τι να αποφύγετε

Η κατανάλωση αλκοόλ με βουπροπιόνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων. Εάν πίνετε τακτικά αλκοόλ, μιλήστε με το γιατρό σας πριν αλλάξετε την ποσότητα που πίνετε.

Η βουπροπιόνη μπορεί επίσης να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις σε άτομα που πίνουν πολύ αλκοόλ και στη συνέχεια σταματούν ξαφνικά να πίνουν όταν αρχίζουν να χρησιμοποιούν το φάρμακο.

Η βουπροπιόνη μπορεί να επηρεάσει τη σκέψη ή τις αντιδράσεις σας. Να είστε προσεκτικοί εάν οδηγείτε ή κάνετε οτιδήποτε που απαιτεί να είστε σε εγρήγορση.

Wellbutrin παρενέργειες

Ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια εάν έχετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια αλλεργικής αντίδρασης στο Wellbutrin: (κνίδωση, κνησμός, πυρετός, πρησμένοι αδένες, δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο στο πρόσωπο ή στο λαιμό) ή σοβαρή δερματική αντίδραση (πυρετός, πονόλαιμος, κάψιμο στα μάτια, δερματικός πόνος, κόκκινο ή μωβ δερματικό εξάνθημα με φουσκάλες και ξεφλούδισμα).

Αναφέρετε στον γιατρό σας οποιαδήποτε νέα ή επιδεινούμενα συμπτώματα, όπως: αλλαγές στη διάθεση ή τη συμπεριφορά, άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, δυσκολία στον ύπνο, ή εάν αισθάνεστε παρορμητικοί, ευερέθιστοι, ταραγμένοι, εχθρικοί, επιθετικοί, ανήσυχοι, υπερκινητικοί (διανοητικά ή σωματικά), ή έχετε σκέψεις αυτοκτονίας ή αυτοτραυματισμού.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας εάν έχετε:

 • επιληπτική κρίση (σπασμούς),
 • σύγχυση, ασυνήθιστες αλλαγές στη διάθεση ή τη συμπεριφορά,
 • θολή όραση, σωληνοειδή όραση, πόνο ή πρήξιμο στα μάτια ή να βλέπετε φωτοστέφανα γύρω από φώτα,
 • γρήγορο ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή
 • μανιακό επεισόδιο – αγωνιώδεις σκέψεις, αυξημένη ενέργεια, απερίσκεπτη συμπεριφορά, αίσθημα υπερβολικής ευτυχίας ή ευερεθιστότητας, ομιλία περισσότερο από το συνηθισμένο, σοβαρά προβλήματα με τον ύπνο.

Οι συχνές παρενέργειες του Wellbutrin μπορεί να είναι οι εξής:

 • ξηροστομία, πονόλαιμος, βουλωμένη μύτη,
 • κουδούνισμα στα αυτιά,
 • θολή όραση,
 • ναυτία, έμετος, πόνος στο στομάχι, απώλεια όρεξης, δυσκοιλιότητα,
 • προβλήματα ύπνου (αϋπνία),
 • τρόμος, εφίδρωση, αίσθημα άγχους ή νευρικότητας,
 • γρήγορος καρδιακός παλμός,
 • σύγχυση, διέγερση, εχθρικότητα,
 • εξάνθημα,
 • απώλεια βάρους,
 • αυξημένη ούρηση,
 • πονοκέφαλος, ζάλη- ή
 • μυϊκός ή αρθρικός πόνος.

Μπορεί το Wellbutrin να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης;

Ναι. Το Wellbutrin θεωρείται ότι θεραπεύει την κατάθλιψη αλλάζοντας τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο. Ως αποτέλεσμα, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα για κάποιο χρονικό διάστημα όταν σταματήσετε να το παίρνετε. Αυτά είναι γνωστά ως συμπτώματα στέρησης.

Ο κίνδυνος εμφάνισης συμπτωμάτων στέρησης είναι μεγαλύτερος εάν σταματήσετε τη λήψη του Wellbutrin εν ψυχρώ (μιά κι έξω).

Τα πιθανά συμπτώματα στέρησης από την ξαφνική διακοπή του Wellbutrin είναι τα εξής:

 • Άγχος
 • Προβλήματα στον ύπνο
 • Ευερεθιστότητα
 • Πονοκέφαλος
 • Πόνοι και δυσφορία.

Μπορεί να μην παρατηρήσετε συμπτώματα στέρησης μέχρι μερικές ημέρες μετά τη διακοπή του Wellbutrin. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το φάρμακο μπορεί να παραμείνει στο σύστημά σας για περίπου 4 ή 5 ημέρες μετά τη λήψη της τελευταίας σας δόσης. Το πόσο διαρκούν τα συμπτώματα στέρησης είναι διαφορετικό για τον καθένα.

Πώς μπορώ να σταματήσω με ασφάλεια τη λήψη του Wellbutrin;

Μην σταματήσετε τη λήψη του Wellbutrin χωρίς να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας. Εάν πρέπει να σταματήσετε τη λήψη του Wellbutrin, ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με το πώς να σταματήσετε με ασφάλεια τη λήψη του.

Μπορεί να μειώσει αργά τη δόση σας σε διάστημα 6 έως 8 εβδομάδων για να αποτρέψει τα συμπτώματα στέρησης. Αυτό ονομάζεται μείωση της δόσης (tapering down). Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία συνιστά τη μείωση της δόσης όλων των αντικαταθλιπτικών για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης συμπτωμάτων στέρησης.

Ο γιατρός σας μπορεί να προσαρμόσει το χρονοδιάγραμμα της μείωσης ανάλογα με τις ατομικές σας ανάγκες και μπορεί να εξαρτάται από το πόσο καιρό παίρνετε το Wellbutrin, τη δόση σας και τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε.

Εάν αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα στέρησης, ενημερώστε το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί να επανεκκινήσει το χρονοδιάγραμμα της μείωσης της δόσης σας. Τα συμπτώματα απόσυρσης συχνά βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες από την επανέναρξη του Wellbutrin.

Share to...