ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Δεν είναι όλοι οι πονοκέφαλοι ίδιοι. Τι σημαίνει η εντόπιση του πονοκεφάλου σας

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Συνεχίζετε κανονικά τη μέρα σας, όταν ξαφνικά αισθάνεστε έναν πόνο στο κεφάλι σας που πάλλεται ή σας σφυροκοπάει.

Τέλεια, έχετε πονοκέφαλο. Αλλά μπορεί να αναρωτιέστε τι είδους πονοκέφαλο αντιμετωπίζετε. Είναι ημικρανία; Είναι πονοκέφαλος τάσης; Και θα βοηθήσει κάτι όπως η ιβουπροφαίνη ή η παρακεταμόλη στην αντιμετώπιση του πόνου σας;

Υπάρχουν περισσότερες από 150 κατηγορίες πονοκεφάλων, σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Κεφαλαλγίας. Αλλά μπορείτε συνήθως να προσδιορίσετε το είδος του πονοκεφάλου από τις διαφορετικές θέσεις του πονοκεφάλου, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τι μπορεί να έχει προκαλέσει τον πονοκέφαλό σας και τι είδους θεραπείες είναι δυνατόν να σας προσφέρει ανακούφιση.

Είδη πονοκεφάλων και η θέση τους

Ανάλογα με το πού αισθάνεστε πόνο, η θέση του πονοκεφάλου συνήθως καθορίζει το είδος του πονοκεφάλου που έχετε:

  • Πονοκέφαλος τάσης: Και οι δύο πλευρές του κεφαλιού σας ή μια ζώνη γύρω από το κεφάλι σας.
  • Πονοκέφαλος ημικρανίας ή ορμονικός πονοκέφαλος: Η μία πλευρά του κεφαλιού σας.
  • Αθροιστική κεφαλαλγία: Η μία πλευρά του κεφαλιού σας, ειδικά μέσα ή γύρω από το μάτι σας.
  • Νεοεμφανιζόμενος καθημερινός επίμονος πονοκέφαλος: Και οι δύο πλευρές του κεφαλιού σας.
  • Ορμονικός πονοκέφαλος: Η μία πλευρά του κεφαλιού σας.
  • Κεφαλαλγία λόγω ιγμορίτιδας: Ολόκληρο το πρόσωπο, αλλά και πίσω από τα μάτια σας, τα ζυγωματικά, το μέτωπο και η γέφυρα της μύτης σας.
  • Πονοκέφαλος από αφυδάτωση: Σε όλο το κεφάλι σας ή σε ένα σημείο, όπως στο πίσω μέρος, μπροστά ή στο πλάι.

Παρακάτω, εμβαθύνουμε λίγο περισσότερο σε αυτούς τους συνηθισμένους τύπους πονοκεφάλων και τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν γι’ αυτούς:

Πονοκέφαλος τάσης: ο πόνος εντοπίζεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας ή σε μια ζώνη γύρω από το κεφάλι σας.

Το παροδικό στρες, το άγχος, η κόπωση, η έλλειψη ύπνου ή ο θυμός προκαλούν συνήθως πονοκεφάλους τάσης – και είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος πονοκεφάλου.

Σε περίπτωση πονοκεφάλου τάσης ( που είναι επίσης γνωστός ως πονοκέφαλος από άγχος), συνήθως αισθάνεστε ήπιο έως μέτριο πόνο που δεν είναι σφύζων και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας. Κατά κανόνα ξεκινά από το μέτωπο, τους κροτάφους ή το πίσω μέρος του κεφαλιού και του αυχένα σας. Και μπορεί να αισθάνεστε ότι μια σφιχτή ζώνη σφίγγεται γύρω από το κεφάλι σας.

Οι πονοκέφαλοι τάσης συνήθως δεν χειροτερεύουν με τις συνήθεις δραστηριότητες, όπως το σκύψιμο, το ανέβασμα των σκαλιών ή το ξάπλωμα. Και μπορεί να διαρκέσουν από 30 λεπτά έως αρκετές ημέρες.

Τις περισσότερες φορές, μπορείτε να πάρετε φάρμακα χωρίς συνταγή, όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη, για να ανακουφιστείτε από τον πόνο.

Πονοκέφαλος ημικρανίας: πονάει η μία πλευρά του κεφαλιού σας

Ο δεύτερος πιο συνηθισμένος τύπος πονοκεφάλου, οι ημικρανίες προκαλούνται από αλλαγές στη χημική δραστηριότητα του εγκεφάλου σας και των αιμοφόρων αγγείων. Διάφοροι παράγοντες μπορούν να πυροδοτήσουν μια ημικρανία, όπως οι αλλαγές του καιρού, οι ορμόνες και ορισμένα τρόφιμα.

Ο πόνος που σχετίζεται με μια ημικρανία μπορεί να είναι μέτριος έως έντονος, με σφυροκόπημα και πάλλουσα αίσθηση συχνά στη μία πλευρά του κεφαλιού σας. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε ναυτία, εμετό, πόνο στον αυχένα και ευαισθησία στα φώτα, τους θορύβους και τους ήχους.

Οι ημικρανίες επηρεάζουν περισσότερο τις γυναίκες από ό,τι τους άνδρες.

Ένας πονοκέφαλος ημικρανίας μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις ώρες έως τρεις ημέρες. Για όσους βιώνουν ήπιες ημικρανίες, τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή μπορεί να βοηθήσουν. Άλλες θεραπευτικές επιλογές μπορεί να είναι η συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή, η βιταμινοθεραπεία, η εκμάθηση χαλάρωσης, η βιοανάδραση, ο βελονισμός και οι ενέσεις Botox.

Αθροιστική κεφαλαλγία: Ο πόνος εντοπίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού σας, συγκεκριμένα μέσα ή γύρω από το μάτι σας.

Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι, που εκτιμάται ότι προκαλούνται από μια χημική αντίδραση στον εγκέφαλό σας, συνοδεύονται από έντονο πόνο που περιλαμβάνει έντονο κάψιμο, τρύπημα ή σφύζον πόνο πίσω από το ένα μάτι. Μπορεί επίσης να έχετε δακρυσμένα ή πρησμένα μάτια και ρινική καταρροή.

Κατά τη διάρκεια ενός αθροιστικού πονοκεφάλου μπορεί να αισθάνεστε ότι αδυνατείτε να καθίσετε ακίνητοι και μπορεί συχνά να πιάνετε τον εαυτό σας να βηματίζει.

Οι αθροιστικοί πονοκέφαλοι εμφανίζονται συνήθως μία έως τρεις φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης της διαταραχής, η οποία μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες έως τρεις μήνες. Αντιμετωπίζονται συνήθως με συνταγογραφούμενα φάρμακα και οξυγόνο.

Νεοεμφανιζόμενοι καθημερινοί επίμονοι πονοκέφαλοι: Και οι δύο πλευρές του κεφαλιού σας

Η αιτία των καινούργιων καθημερινών επίμονων πονοκεφάλων (NDPH) είναι άγνωστη, αλλά μπορεί να οφείλεται σε μια υποκείμενη φλεγμονώδη διεργασία.

Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου ξεκινά ξαφνικά με συνεχή ήπιο έως μέτριο πόνο που γίνεται αισθητός και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας. Εάν γίνει έντονος, μπορεί να τον αισθάνεστε σαν ημικρανία. Και ο πόνος μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή και μήνες.

Οι νέοι καθημερινοί επίμονοι πονοκέφαλοι δεν ανταποκρίνονται στα περισσότερα φάρμακα, επομένως είναι σημαντικό να αποκλείσετε τυχόν δευτερογενείς αιτίες, όπως είναι η λοίμωξη, οι όγκοι του εγκεφάλου ή τα αγγειακά προβλήματα.

Για παράδειγμα, οι νέοι καθημερινοί επίμονοι πονοκέφαλοι μπορεί να εμφανιστούν σε άτομα που έχουν νοσήσει από COVID-19 και συνήθως αποκαλούνται πονοκέφαλοι COVID.

Ορμονικός πονοκέφαλος: Η μία πλευρά του κεφαλιού σας

Γνωστοί και ως ημικρανίες περιόδου, οι ορμονικοί πονοκέφαλοι συνήθως ξεκινούν πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου σας και μπορεί να οφείλονται σε αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων.

Όπως και στην κλασική ημικρανία, ένας παλλόμενος ή σφύζων πόνος γίνεται συνήθως αισθητός στη μία πλευρά του κεφαλιού σας και συμπτώματα όπως ζάλη, ναυτία και θολή όραση μπορεί να επιδεινωθούν με την κίνηση, το φως, τις μυρωδιές ή τους ήχους.

Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) μπορούν να βοηθήσουν με τον πόνο και τα συμπτώματα και θα πρέπει να ξεκινήσουν δύο έως τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου σας. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε τα ΜΣΑΦ καθ’ όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως οι τριπτάνες μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση.

Εάν είστε έγκυος, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε πονοκέφαλο εγκυμοσύνης, ο οποίος ενδέχεται να οφείλεται στις ορμόνες, στην αύξηση του όγκου του αίματος και σε άλλους παράγοντες όπως η έλλειψη ύπνου και το άγχος.

Και παρόλο που μοιάζει με ημικρανία, οι θεραπευτικές σας επιλογές είναι διαφορετικές, καθώς τα περισσότερα φάρμακα δεν συνιστώνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι εναλλακτικές επιλογές όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η βιοανάδραση και η φυσικοθεραπεία μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση.

Και στα θετικά, οι περισσότερες γυναίκες βλέπουν βελτίωση όσον αφορά τον αριθμό των πονοκεφάλων εγκυμοσύνης που βιώνουν όσο προχωράει η εγκυμοσύνη τους.

Πονοκέφαλος των ιγμορείων: Ολόκληρο το πρόσωπο

Εάν έχετε λοίμωξη των ιγμορείων, κρυολόγημα ή αλλεργίες, μπορεί να εμφανίσετε πονοκέφαλο στα ιγμόρεια χάρη στη συσσώρευση βλέννας. Επίσης, πολύ συχνά εκλαμβάνεται λανθασμένα σαν να πρόκειται για περιπτώσεις ημικρανίας με ρινικά συμπτώματα.

Μπορεί να αισθάνεστε ότι πονάει ολόκληρο το πρόσωπό σας, με έναν αμβλύ πόνο πίσω από τα μάτια, τα ζυγωματικά, το μέτωπο ή τη γέφυρα της μύτης σας. Μπορεί επίσης να έχετε βουλωμένη μύτη, πυρετό ή πυκνή, αποχρωματισμένη βλέννα.

Σε περίπτωση πονοκεφάλου των ιγμορείων, είναι βασικό να αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία. Εάν ο πονοκέφαλος των ιγμορείων σας είναι αποτέλεσμα βακτηριακής ή μυκητιασικής λοίμωξης των ιγμορείων, θα χρειαστείτε αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικά φάρμακα. Τα αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν σε έναν πονοκέφαλο των ιγμορείων που προκαλείται από αλλεργίες. Και αν έχετε κοινό κρυολόγημα, τα αποσυμφορητικά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του οιδήματος στα ιγμόρεια.

Πονοκέφαλος λόγω αφυδάτωσης: Σε όλο το κεφάλι ή σε ένα σημείο

Δεν έχετε πιει αρκετό νερό; Μπορεί να υποφέρετε από πονοκέφαλο αφυδάτωσης, ο οποίος προκύπτει όταν δεν παίρνετε αρκετά υγρά στον οργανισμό σας.

Ο πόνος από έναν πονοκέφαλο αφυδάτωσης μπορεί να ποικίλλει από ήπιο έως σοβαρό και συνήθως γίνεται αισθητός σε όλο το κεφάλι σας, αλλά μπορεί επίσης να γίνει αισθητός σε ένα σημείο, όπως στο πίσω μέρος, μπροστά ή στο πλάι. Και ο πόνος μπορεί να είναι αμβλύς ή οξύς και μπορεί να χειροτερεύει από την κίνηση.

Άλλα συμπτώματα είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν ζάλη και σύγχυση, ξηροστομία και μυϊκές κράμπες.

Μπορείτε συνήθως να αντιμετωπίσετε έναν πονοκέφαλο αφυδάτωσης στο σπίτι πίνοντας υγρά όπως νερό ή ποτά με ηλεκτρολύτες σε μικρές γουλιές, αναπαυόμενοι και εφαρμόζοντας μια κρύα κομπρέσα στο κεφάλι σας. Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Σχετικά άρθρα

By Ιατρική Ομάδα Medbox

By Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...