Καλοκαίρι και μαλλιά. Οι καλύτεροι τρόποι για να προστατέψετε τα μαλλιά σας από την φθορά που προκαλεί ο ήλιος

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να εφαρμόζουμε (και να το επαναλαμβάνουμε!) αντηλιακό κατά τη διάρκεια των ζεστών, παρατεταμένων καλοκαιρινών ημερών για να αποφύγουμε τη φθορά του δέρματος.

Γνωρίζατε όμως ότι ο ήλιος μπορεί επίσης να βλάψει και τα μαλλιά σας;

Εάν τα μαλλιά σας εκτίθενται παρατεταμένα στον ήλιο, οι ακτίνες UVA και UVB μπορούν να βλάψουν το εξωτερικό κάλυμμα της τρίχας, που ονομάζεται περιτρίχιο.

Η βλάβη από τον ήλιο μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή αποχρωματισμού, ξηρών και εύθραυστων τριχών, σπασμένων ή ψαλιδισμένων άκρων, λέπτυνσης και φριζαρίσματος.

Τα ταλαιπωρημένα μαλλιά έχουν ξηρή όψη και αίσθηση, δεν είναι ευκολοχτένιστα και δεν διατηρούν τις μπούκλες ή το στυλ τους. Τα κατεστραμμένα μαλλιά συνήθως στεγνώνουν επίσης γρήγορα.

Η ζημιά πηγαίνει ακόμα πιο βαθιά

Όλοι οι τύποι μαλλιών είναι επιρρεπείς στη φθορά, ανεξάρτητα από το χρώμα ή την υφή τους.

Τα μαλλιά σας είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε βλάβες από τον ήλιο αν είναι λεπτά ή ανοιχτόχρωμα.

Αυτά τα λεπτότερα, ανοιχτόχρωμα μαλλιά δεν έχουν το πάχος ή τη χρωστική ουσία που μπορεί να τα προστατεύσει από τις ακτίνες του ήλιου, ενώ τα πιο σκούρα, πιο χοντρά μαλλιά είναι συνήθως πιο λιπαρά και το πάχος, το πιο σκούρο χρώμα και η κάλυψη με λάδι βοηθούν στην προστασία τους.

Τα μαλλιά σας είναι επίσης πιο εύθραυστα και πιο επιρρεπή σε βλάβες από τον ήλιο, αν έχετε λεπτά, επίπεδα ή σφιχτά πλεγμένα μαλλιά.

Το ευχάριστο είναι ότι μπορείτε να λάβετε προφυλάξεις για να προστατεύσετε τα μαλλιά σας από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.

Οι ακτίνες του ήλιου δρουν σαν χλωρίνη στα μαλλιά. Η χλωρίνη αντιδρά με τη μελανίνη στα μαλλιά και αφαιρεί το χρώμα τους στο πλαίσιο μιας μη αναστρέψιμης χημικής αντίδρασης.

Η χλωρίνη καταστρέφει επίσης την επιδερμίδα και την πρωτεΐνη των μαλλιών, η οποία ονομάζεται κερατίνη.

Τα καυτά ισιωτικά ή τα ρολά, το χλωριωμένο νερό στις πισίνες ή η λεύκανση των μαλλιών σας μπορεί να τα κάνει πιο ευάλωτα στις καλοκαιρινές συνθήκες ζέστης και ήλιου.

Όλα αυτά βλάπτουν την κερατίνη των μαλλιών σας. Η κατεστραμμένη πρωτεΐνη επιτρέπει στη συνέχεια στον ήλιο και τη θερμότητα να διεισδύσουν πιο εύκολα στην τρίχα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια εύθραυστη τρίχα.

Εάν λευκάνετε ή κάνετε ανταύγειες στα μαλλιά σας, έχετε ήδη καταστρέψει την τρίχα.

Αν προσθέσετε σε αυτό το γεγονός το κολύμπι σε μια χλωριωμένη πισίνα ή το να κάθεστε έξω στον ήλιο, τότε θα αντιμετωπίσετε πολύ σημαντική φθορά των μαλλιών σας.

Λάβετε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας

Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να είστε έξω το καλοκαίρι, αλλά δεν θέλετε ένα κεφάλι γεμάτο φριζαρισμένα, θαμπά και κατεστραμμένα μαλλιά;

  • Τυλίξτε ένα μαντήλι γύρω από τα μαλλιά σας, φορέστε ένα καπέλο με φαρδύ γείσο ή καλυφθείτε με μια ομπρέλα.
  • Βγείτε έξω νωρίς ή αργά μέσα στην ημέρα, όπως ακριβώς θα κάνατε για να προστατεύσετε το δέρμα σας.
  • Αν κολυμπάτε σε πισίνα με χλώριο, φορέστε σκουφάκι για το μπάνιο ή πιάστε τα μαλλιά σας ψηλά σε κότσο για να τα κρατήσετε στεγνά. Αν βρέξετε τα μαλλιά σας, φροντίστε να ξεπλύνετε το νερό της πισίνας -που περιέχει χημικές ουσίες όπως το χλώριο- από τα μαλλιά σας με καθαρό νερό.
  • Χρησιμοποιήστε ένα προϊόν με δείκτη προστασίας SPF που προορίζεται για τη θωράκιση των μαλλιών από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Εφαρμόστε SPF (Sun Protection Factor – προστασία από τον ήλιο)

  • Για να προστατεύσετε τα μαλλιά σας από τον ήλιο, τη θάλασσα και το αλμυρό νερό, εφαρμόστε μια μάσκα μαλλιών που περιέχει SPF ή φορέστε καπέλο. Φροντίστε να προσθέσετε επιπλέον προϊόν στις άκρες των μαλλιών σας, ειδικά αν έχουν μήκος κάτω από τους ώμους. Οι άκρες σας είναι πιο επιρρεπείς στη φθορά, απλώς και μόνο επειδή είναι μεγαλύτερες και έχουν υποστεί την επίδραση των καιρικών συνθηκών από τα προηγούμενα καλοκαίρια.
  • Το αλάτι και το χλωριωμένο νερό μπορούν να αποχρωματίσουν και να ξηράνουν τα μαλλιά σας. Για να αποφύγετε τη ζημιά στα μαλλιά σας όταν κολυμπάτε στη θάλασσα ή στην πισίνα, φορέστε μια προστατευτική μάσκα περιποίησης και επαναλάβετε την εφαρμογή μετά, όπως ακριβώς θα κάνατε και με το αντηλιακό.
  • Ο ήλιος μπορεί να κάψει το τριχωτό της κεφαλής σας, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζετε μια μάσκα μαλλιών που περιέχει SPF στη χωρίστρα σας. Μολονότι ο βραχυπρόθεσμος ερεθισμός και το ξεφλούδισμα είναι τα αρχικά προβλήματα, τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα και η έκθεση στον ήλιο μπορεί τελικά να προκαλέσουν κυτταρικές αλλαγές και καρκίνο του δέρματος οπουδήποτε στο σώμα σας.

Επαναενυδάτωση

Για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας ενυδατωμένα, ελαστικά και λαμπερά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χρησιμοποιήστε ένα προϊόν εντατικής περιποίησης πριν από το σαμπουάν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Απλώστε το μείγμα στα μαλλιά σας με τις άκρες των δακτύλων σας, αφήστε το για 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε.

Μην βουρτσίζετε τα μαλλιά σας πολύ συχνά

Προφυλαχθείτε από την ψαλίδα με το να μην βουρτσίζετε τα μαλλιά σας υπερβολικά.

Ο ήλιος, το θαλασσινό νερό, ο άνεμος και το χλώριο είναι ήδη αρκετοί παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπίσετε- δεν θέλετε να έχετε και διπλάσιες άκρες.

Βουρτσίστε απαλά τα μαλλιά σας και κατά προτίμηση χρησιμοποιήστε μια χτένα με πριονωτή κόψη.

Να λούζεστε και να περιποιείστε τα μαλλιά σας καθημερινά

Συνιστάται το καθημερινό λούσιμο όλο το χρόνο, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό το καλοκαίρι.

Το τριχωτό της κεφαλής σας, καθώς και η επιδερμίδα σας, είναι επιρρεπείς στην αυξημένη εφίδρωση και τους φραγμένους πόρους κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού.

Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή είναι πάντα ζωτικής σημασίας για την υγεία των μαλλιών σας.

Ωστόσο, το καλοκαίρι είναι μια εξαιρετική εποχή για να επωφεληθείτε από μια ποικιλία φρέσκων φρούτων, λαχανικών και θαλασσινών.

Ενυδάτωση

Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό το καλοκαίρι. Το τριχωτό της κεφαλής σας, όπως και το δέρμα σας, μπορεί να αφυδατωθεί αν δεν αναπληρώνετε τα υγρά σας.

Share to...