ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Πόνος στο στήθος: Πότε τα συμπτώματα σχετίζονται και πότε δεν σχετίζονται με την καρδιά

Συντάκτης άρθρου |

Ιατρική Ομάδα Medbox

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα πιθανώς σοβαρό σύμπτωμα κάποιου καρδιαγγειακού προβλήματος, αλλά πολλές από τις άλλες αιτίες δεν προκαλούν ανησυχία. Η δυσφορία στο στήθος μπορεί να σχετίζεται με καρδιακές, αγγειακές, πνευμονικές, πεπτικές, μυοσκελετικές, ακόμη και ψυχιατρικές παθήσεις. Αυτό το άρθρο θα εξετάσει τις διάφορες αιτίες και τα χαρακτηριστικά του πόνου στο στήθος.

Αιτίες του πόνου στο στήθος που μπορεί να είναι πόνος που σχετίζεται με την καρδιά ή τα αγγεία

Υπάρχουν διάφορα όργανα στο στήθος, αλλά ένας από τους πιο ανησυχητικούς τύπους θωρακικού πόνου σχετίζεται με την καρδιά ή τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία της. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή και απαιτούν επείγουσα φροντίδα.

Πόνος από καρδιακή προσβολή

Ίσως η πιο ανησυχητική αιτία θωρακικού πόνου είναι η καρδιακή προσβολή. Μια ξαφνική απόφραξη της ροής του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά προκαλεί τον τραυματισμό και τον θάνατο του καρδιακού μυός. Οι μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί (αρρυθμίες) σε μια καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσουν αιφνίδιο θάνατο, γι’ αυτό και η αναζήτηση άμεσης ιατρικής φροντίδας στα επείγοντα περιστατικά είναι απαραίτητη εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα καρδιακής προσβολής.

Οι άνθρωποι βιώνουν με διαφορετικό τρόπο την καρδιακή προσβολή, αλλά το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η δυσφορία στο στήθος. Συχνά εντοπίζεται στο κέντρο ή στην αριστερή πλευρά του θώρακα. Συνήθως είναι μια ασαφής ενόχληση σε μια ευρεία περιοχή και όχι πόνος σε συγκεκριμένο σημείο. Η δυσφορία μπορεί να ακτινοβολεί στο λαιμό, το σαγόνι ή τα χέρια. Άλλα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής είναι τα εξής:

 • Δύσπνοια
 • Ναυτία και εμετός
 • Αίσθημα παλμών (αίσθημα γρήγορων ή ακανόνιστων καρδιακών παλμών)
 • Κόπωση
 • Σιωπηρές καρδιακές προσβολές

Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν καθόλου πόνο στο στήθος κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής. Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Αυτό είναι γνωστό ως σιωπηρή καρδιακή προσβολή και εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε μία στις πέντε καρδιακές προσβολές.

Χρόνια στηθάγχη

Οι αποφράξεις στις στεφανιαίες αρτηρίες (στεφανιαία νόσος) δημιουργούνται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και μπορούν να περιορίσουν τη ροή του αίματος προς την καρδιά, ιδίως κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Η κατάσταση αυτή προκαλεί έναν τύπο θωρακικού πόνου που είναι γνωστός ως χρόνια στηθάγχη.

Η στηθάγχη είναι συνήθως μια αμβλεία πίεση στο στήθος που εμφανίζεται με την σωματική άσκηση και υποχωρεί με την ανάπαυση. Οποιαδήποτε στηθάγχη εκδηλώνεται για πρώτη φορά, αλλάζει ή επιδεινώνεται είναι σοβαρή και πρέπει να αξιολογείται αμέσως.

Περικαρδίτιδα

Η περικαρδίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή του σάκου που περιβάλλει την καρδιά, είναι μια άλλη δυνητικά σοβαρή αιτία θωρακικού πόνου. Συνήθως, ο πόνος της περικαρδίτιδας είναι οξύς και χειροτερεύει με την αναπνοή ή την κατάκλιση.

Η περικαρδίτιδα μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρού εντός του σάκου που περιβάλλει την καρδιά, γνωστή ως περικαρδιακή συλλογή. Μια μεγάλη ή ξαφνική συσσώρευση υγρού μπορεί να είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή, καθώς μειώνει την ικανότητα της καρδιάς να γεμίζει και να διοχετεύει αίμα στο σώμα. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως καρδιακός επιπωματισμός. Τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα μπορεί να συμβούν κατά τον επιπωματισμό:

Στένωση της αορτικής βαλβίδας

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας είναι μια στένωση της καρδιακής βαλβίδας που επιτρέπει στο αίμα να διοχετεύεται από την καρδιά στην αορτή. Σε περίπτωση σοβαρής στένωσης, μπορεί να υπάρξει πόνος στο στήθος, δύσπνοια, κόπωση, ζαλάδα, ακόμη και λιποθυμία, ιδιαίτερα κατά την άσκηση ή τη σωματική δραστηριότητα. Ομοίως, η υπερτροφική αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια, μια κατάσταση στην οποία υπάρχει πάχυνση του καρδιακού μυός, μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα λόγω της εξασθένησης της ροής του αίματος προς την έξοδο από την καρδιά.

Διαχωρισμός της αορτής

Ο διαχωρισμός της αορτής είναι ένα σχίσιμο στο τοίχωμα της αορτής, του κύριου αιμοφόρου αγγείου που μεταφέρει αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Ο διαχωρισμός της αορτής είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί. Ορισμένοι τύποι διαχωρισμού της αορτής απαιτούν άμεση χειρουργική επέμβαση.

Η θέση του πόνου που προκαλεί ο διαχωρισμός της αορτής εξαρτάται από το πού βρίσκεται το σχίσιμο. Ο πόνος είναι συνήθως ξαφνικός και έντονος, οξύς ή διαπεραστικός πόνος στο κέντρο του θώρακα ή στο άνω μέρος της κοιλιάς που ακτινοβολεί στην πλάτη. Άλλα σημεία και συμπτώματα του διαχωρισμού της αορτής είναι:

 • Χαμηλή αρτηριακή πίεση
 • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
 • Ζαλάδα
 • Δύσπνοια
 • Απώλεια συνείδησης
 • Νευρολογικά συμπτώματα όπως ασαφής ομιλία, αδυναμία
 • Αίσθημα ιδιαίτερου άγχους
 • Χλωμό, δροσερό και υγρό δέρμα

Τα άτομα με ανευρύσματα αορτής (διόγκωση της αορτής λόγω εξασθένησης των τοιχωμάτων) διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο διαχωρισμού της αορτής, επομένως αν έχετε ένα γνωστό ανεύρυσμα στην αορτή και εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Ο διαχωρισμός της αορτής είναι επίσης πιο συχνός με το κάπνισμα, την υψηλή αρτηριακή πίεση και ορισμένες διαταραχές του συνδετικού ιστού, όπως το σύνδρομο Marfan.

Πνευμονική εμβολή

Η πνευμονική εμβολή (ΠΕ) είναι ένας θρόμβος αίματος στις αρτηρίες των πνευμόνων. Συχνά προέρχεται από θρόμβο που προέρχεται από τις εν τω βάθει φλέβες των ποδιών. Η ΠΕ μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, αλλά ορισμένοι παράγοντες κινδύνου, όπως ο καρκίνος, η πρόσφατη χειρουργική επέμβαση και οι διαταραχές της πήξης του αίματος, αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης ΠΕ.

Ο πόνος στην πνευμονική εμβολή ποικίλλει, αλλά συνήθως μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο στήθος ή την πλάτη και να επιδεινωθεί όταν παίρνετε βαθιά ανάσα. Άλλα σημεία και συμπτώματα της ΠΕ είναι τα ακόλουθα:

 • Δύσπνοια
 • Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
 • Βήχας
 • Χαμηλά επίπεδα οξυγόνου

Αιτίες του πόνου στο στήθος που δεν σχετίζονται με την καρδιά ή τα αγγεία

Εκτός από τις αιτίες του θωρακικού πόνου που σχετίζονται με την καρδιά, πολλές καταστάσεις που προκαλούν πόνο στο στήθος σχετίζονται με άλλα όργανα.

Αναπνευστικά αίτια

Προβλήματα με τους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο θώρακα οπουδήποτε στο στήθος, ακόμη και στην πλάτη.

Ο πνευμοθώρακας, γνωστός και ως καταρρεύσας πνεύμονας, είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία ο αέρας διαφεύγει από τον πνεύμονα στο χώρο μεταξύ των πνευμόνων και του θωρακικού τοιχώματος. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω ενός τραυματισμού, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί αυθόρμητα χωρίς προφανές εκλυτικό αίτιο. Τα άτομα με ορισμένες πνευμονικές παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το άσθμα και η κυστική ίνωση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πνευμοθώρακα.

Ο πόνος στο στήθος λόγω πνευμοθώρακα είναι χειρότερος όταν παίρνετε βαθιά αναπνοή και μπορεί να εντοπίζεται οπουδήποτε στον ώμο. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι τα παρακάτω:

Οι λοιμώξεις που οδηγούν σε φλεγμονή στους αεραγωγούς, όπως η βρογχίτιδα και η πνευμονία, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στο στήθος. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να γίνουν σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή- ωστόσο, δεν είναι τόσο άμεσα απειλητικές για τη ζωή όσο οι άλλες αιτίες που αναφέρονται στις παραπάνω παραγράφους. Ο πόνος μπορεί να χειροτερεύει όταν παίρνετε μια εισπνοή, γεγονός που μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη διάκριση από τον πόνο που σχετίζεται με πνευμονική εμβολή ή περικαρδίτιδα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι ενδείξεις ότι ο πόνος στο στήθος μπορεί να σχετίζεται με λοίμωξη του αναπνευστικού είναι οι εξής:

 • Βήχας, ιδιαίτερα ο παραγωγικός βήχας με πτύελα
 • Πυρετός και ρίγη
 • Να έχετε βρεθεί πρόσφατα κοντά σε άλλα άτομα που ήταν άρρωστα

Σημειώστε ότι ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα αλληλεπικαλύπτονται με εκείνα της περικαρδίτιδας, η οποία μπορεί επίσης να συμβεί λόγω ιογενούς λοίμωξης. Η αξιολόγηση από έναν γιατρό και οι απεικονιστικές εξετάσεις του θώρακα και της καρδιάς μπορούν να βοηθήσουν να ξεχωρίσουμε αυτές τις αιτίες θωρακικού πόνου.

Επιπλέον, μάζες ή όγκοι στους πνεύμονες μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στο στήθος. Ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος οπουδήποτε στο στήθος, ο οποίος συχνά επιδεινώνεται όταν παίρνετε ανάσα. Ο πόνος που οφείλεται σε μάζα στους πνεύμονες τις περισσότερες φορές αναπτύσσεται σταδιακά και μπορεί να συνοδεύεται από χρόνιο βήχα καθώς και αίμα στα πτύελα, απώλεια βάρους και κόπωση.

Γαστρεντερικά αίτια

Προβλήματα με τον οισοφάγο (ο σωλήνας που συνδέει το στόμα με το στομάχι) και το στομάχι μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος.

Η παλινδρόμηση οξέος (αναγωγή οξέων) και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι και οι δύο συχνές αιτίες θωρακικού πόνου που μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν από τον πόνο της καρδιακής προσβολής. Η παλινδρόμηση οξέος είναι όταν το οξύ από το στομάχι ανεβαίνει στον οισοφάγο. Η ΓΟΠ είναι μια κατάσταση κατά την οποία υπάρχει συχνά παλινδρόμηση οξέος.

Ο πόνος από την παλινδρόμηση οξέος και τη ΓΟΠ είναι γνωστός ως καούρα. Η καούρα περιγράφεται συνήθως ως αίσθημα καύσου που εντοπίζεται στην άνω κοιλιακή χώρα ή στο κέντρο του θώρακα. Μπορεί να φτάσει μέχρι το λαιμό και μπορεί να έχετε ρέψιμο, πικρή γεύση στο στόμα, κακή αναπνοή και βήχα μετά τα γεύματα. Μπορεί να επιδεινωθεί μετά την κατανάλωση ορισμένων τροφών, όπως είναι τα πικάντικα φαγητά, η μέντα, τα εσπεριδοειδή και η σοκολάτα.

Μυοσκελετικά αίτια

Μια άλλη συχνή αιτία θωρακικού πόνου σχετίζεται με τα οστά, τους χόνδρους και τους μύες που αποτελούν το θωρακικό τοίχωμα.

Η πλευροχονδρίτιδα είναι η φλεγμονή του χόνδρου που συνδέει τα πλευρά με το στέρνο. Ο πόνος από την πλευροχονδρίτιδα μπορεί να μιμείται την καρδιακή προσβολή, αλλά σε αντίθεση με τον πόνο από καρδιακή προσβολή, είναι συνήθως χειρότερος όταν πιέζετε την πληγείσα περιοχή. Αν και συχνά δεν υπάρχει σαφώς προσδιορισμένη αιτία, μπορεί ο πόνος να είναι αποτέλεσμα κάποιας δραστηριότητας, όπως μια καινούργια άσκηση, επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή βήχας.

Άλλες μυοσκελετικές αιτίες θωρακικού πόνου είναι η μυϊκή καταπόνηση και οι μώλωπες ή τα κατάγματα πλευρών, όπως αυτά από τραυματισμό. Αυτοί οι τύποι πόνου είναι επίσης συνήθως χειρότεροι όταν πιέζετε την περιοχή, παίρνετε βαθιά ανάσα ή περιστρέφετε τον θώρακα.

Ψυχιατρικά αίτια

Οι κρίσεις πανικού που σχετίζονται με μια αγχώδη διαταραχή μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος. Αυτά τα επεισόδια ξεκινούν ξαφνικά και μπορεί να συμπεριλαμβάνουν ταχυκαρδία, αγχώδη συναισθήματα, μυρμήγκιασμα στα χέρια και ναυτία. Αν και οι κρίσεις πανικού μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε ότι βιώνετε ένα πολύ σοβαρό συμβάν ή ακόμη και ότι πεθαίνετε, η ίδια η κρίση πανικού δεν θεωρείται απειλητική για τη ζωή.

Ωστόσο, είναι καλύτερο να μην κάνετε διάγνωση από μόνοι σας για μια κρίση πανικού. Πριν χαρακτηρίσετε τον πόνο στο στήθος σας ως κρίση πανικού, θα πρέπει να κάνετε μια αξιολόγηση για να αποκλείσετε μια καρδιακή προσβολή, επειδή οι δύο αυτές περιπτώσεις συγχέονται εύκολα.

ΑΠΟ

Ιατρική Ομάδα Medbox

Share to...